Vlaamse modder

Zeeuwse Atletiekclub Dynamica: ploeteren in Vlaamse klei en zand, maar de Leffe nadien doet alle miserie vergeten …

Een van de mooiste marathons van de lage landen is waarschijnlijk wel de marathon van Kasterlee.
Het parcours bestaat uit twee ronden en is deels onverhard. Het eerste deel van de ronde is door en langs de weilanden, het tweede deel gaat door het bos. Samen met een grote groep van de Zeeuwse atletiekclub Dynamica was ik in alle vroegte afgereisd voor wat alweer mijn zevende marathon van dit jaar moest worden. De Dynamicaleden hadden een verrassing voor hun medeloper John Guequierre in petto. Vooraf werd hij vanwege zijn 50ste marathon in een nieuw loopshirt met de verwijzing naar dit jubileum gestoken.
Een ander opvallend Dynamicalid dat aan de start verscheen was Franky Beljaars. Vorige week werd hij nog met 2:50:47 de eerste 40-plusser op de Berenmarathon op Terschelling. De marathon van Kasterlee was zijn 25ste.

Ik had, vanwege een lichte verkoudheid en wat darmprobleempjes niet de intentie om erg hard van stapel te lopen. Al na een paar kilometer heb ik het peletonnetje Dynamica lopers laten gaan. Ik kwam langzaam maar zeker in een lekkere cadans en probeerde wat van de omgeving op te nemen. Want dat is toch de reden om een marathon als Kasterlee uit te kiezen. Aan het eind van mijn eerste ronde begon het te regen. Ik vond het wel prettig, de omstandigheden werden wat zwaarder en ik voelde mij steeds beter gaan lopen. De wegen werden natter, de bospaden modderiger maar ik kon toch mijn tempo stevig opschroeven. Het tweede deel werd een grote inhaalrace. De Dynamicalopers die ik in het begin had laten gaan haalde ik, op eentje na, stuk voor stuk in. Liep ik in de eerste ronde 1 uur 41, de tweede ging zelfs in 1 uur 36. Een negatieve split van 5 minuten! Met een goed gevoel kon ik de modder van mijn benen gaan wassen. Na afloop konden in de finishtent de gekregen consumptiebonnen ingeruild worden tegen een bord pasta en een Leffe. En dat Belgische biertje smaakte prima!

Mark de Boer
http://blijlopers.volkskrantblog.nl