Aanvullingen Marathon & Ultra Cup

Van Jean-Paul Praet kreeg Martien Baars enkele correcties door, inclusief een beter werkend adres van zijn Cup website.

Aanvullingen Marathon & Ultra Cup

Bij kalender-zaken kan je beter het woord ‘definitief’ vermijden want van Jean-Paul Praet kwam de aanvulling dat ik in mijn bericht van 26 januari de marathon van Beloeil als zekere Cup-deelnemer vergeten was.

13 okt Beloeil (B) marathon

Op de bijgewerkte Cup-kalender op zijn website http://users.pandora.be/ultra/ vond ik bovendien nog:

15 aug Middelkerke (B) marathon

23 sept Antwerpen (B) marathon

Die laatste twee hebben denkelijk nog niet bevestigd of er spelen andere problemen. Zo heeft Antwerpen zijn Cup-betaling van 2000 nog steeds niet voldaan (net als de eerste en laatste editie van Gistel 60 km vorig jaar) zoals Ton Smeets fijntjes vermeld in M Plus 2001-2. Voor de goede orde: de aan de Cup deelnemende wedstrijden storten een vooruitbetaling van Bfr 8500 (Bfr 1500 basisbedrag + Bfr 35 x 200 gefinishte lopers) waarvan later het prijzenschema uitgekeerd wordt. Wedstrijden met minder dan 200 finishers krijgen naderhand het teveel betaalde teruggestort. De aan de Cup deelnemende atleten doen dus ‘gratis’ aan dit klassement mee, hoewel de organisaties hun afdrachten indirect via het inschrijfgeld aan de atleten kunnen doorberekenen. En de deelnemende wedstrijden hopen natuurlijk dat met een groter aantal starters de afdracht aan de Cup terugverdiend wordt. Voor De Zestig van Texel is echter de belangrijkste overweging: de sterke (en minder sterke) Belgische lopers en loopsters te bewegen om de verre reis naar het noorden te ondernemen voor de prachtige ronde om het eiland.

Overigens wees Jean-Paul Praet mij er ook op dat zware parcoursen of abominabele weersomstandigheden wel degelijk bonuspunten kunnen opleveren, mits de eindtijden (of de afgelegde afstanden bij bv 6-uurs wedstrijden) minstens 20% slechter zijn dan onder normale omstandigheden verwacht mocht worden. Dat is bijvoorbeeld vorig jaar bij de Ultramarathon des Ardennes te Rienne gebeurd (een wedstrijd van ruim 60 km die dit jaar helaas niet georganiseerd wordt). Dus als er op 16 april op Texel een zuidwester storm staat (wat de organisatie niet hoopt overigens) loont het toch de moeite om die loodzware laatste 20 km tegen de wind in te proberen te volbrengen 😉 Een maand eerder zo’n storm kan overigens positief werken: dan wordt de huidige schuine kant van de vloedlijn ten zuiden van De Koog – op het tweede stuk strand in de route, dankzij eerdere zandsuppletie – lekker afgevlakt.

Jean-Paul geeft op zijn website ook de puntentabellen en de spelregels (zo tellen na de 4 beste prestaties de andere prestaties voor 20% mee, in plaats van de 10% die ik noemde) en hij zal gedurende het jaar alle tussenstanden van de Cup publiceren. Het oorspronkelijke adres van zijn website http://www.crosswinds.net/~ultralopen kampt de laatste tijd voordurend met slechte bereikbaarheid en andere problemen. Daarom heeft hij ook de site op het nieuwe adres (zie boven) gezet en nodigt hij bezoekers uit om hun technische ervaringen aan hem door te geven, zodat hij een definitieve keus kan doen betreffende het beste adres.

Texel, 27 februari Martien Baars