Persconferentie 50 km Zolder

Op woensdag 31 januari vond in Heusden Zolder de persconferentie plaats van de 50 km van Zolder. Hier volgt de tekst.

Historiek

Jozef Mondelaers, de grondlegger en ondertussen voorzitter van Meylandt A.C., onderafdeling van Loolse A.V., is gebeten door de atletiekmicrobe. Hij organiseerde in meer dan 30 jaar atletiek diverse evenementen.

Na twee Limburgse veldloopkampioenschappen en talloze vrouwenveldlopen werd een punt gezet achter de zware labeurwedstrijden omwille, van enerzijds een afnemende belangstelling vanwege atleten en publiek en anderzijds omdat de weergoden ons tijdens de Iaatste edities bedachten met gutsende regen, striemende wind, bitsige koude waardoor de omlopen er zeer zwaar bijiagen.

In het najaar 1996 werd er koortsachtig gezocht naar een nieuwe uitdaging en formule om de ten onrechte ‘ondergewaardeerde’ veldlopen te vervangen. Het resultaat van onze hersenspinsels mondde uit in een tot dan toe onbekende wedstrijd voor Limburg met name een “ultraloop”.
Vermits A.C. Meylandt op dat ogenbilk een doorwinterde ultraloper, Rik Tijskens, in hun ledenbestand had, was het een koud kunstje om Rik voor een dergelijke organisatie warm te maken.
Alle krachten werden gebundeld om met een geslaagde organisatie “De Zes uren van Zolder” te kunnen uitpakken. Het succes van deze eerste ultraloop was dan ook rechtevenredig met de geleverde inspanningen.

Om het geheugen even op te frissen: ultralopen zijn Ioopwedstrijden van 42 km en meer. Zoals 50 km, de 6-, 12-, en 24-urenloop, de 100 km en de 100 …….. En dit kan zelfs gaan tot meerdaagse wedstrijden.
Voor de geinteresseerden hebben we de persinap gestoffeerd met de namen van de atleten die de Zolderse ultraloop kleur gaven in de vorige edities.

Op 12 april 1997 kwamen 39 binnen- en buitenlandse atleten naar Zolder voor hun 6-urenloop. Lucien Taelman, e’e’n van de beste Belgische ultralopers won deze wedstrijd en legde in 6 uren een afstand van 81,052 km af. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Birgit Lennartz uit Duitsland, ook een wereldtopper van formaat. Ze legde de afstand af van niet minder dan 72,349 km. Zij heeft trouwens ook het wereldrecord van de 6-uren in haar bezit met 77,727 km.

In 1998 kwamen er 84 atleten aan de start en werd Zolder de grootste 6-urenloop van Belgie. Terug werd Lucien Taelman winnaar met een afstand van 86,002km. Het werd een bloedstollende finale tussen Lucien en Andre Beneens, die op 85,747 uitkwam. Verder liepen ook Paul Beckers, Emiel Dierikx en Walter Beeken meer dan 80 km.
Bij de vrouwen ging de zege naar Anni Loenstad uit Denemarken. Deze wereldtopper liet een afstand noteren van 76,608 km. Nooit liep een vrouw boven de 40 jaar verder tijdens een 6-urenloop. Zij won trouwens ook de “zes uren trofee 1998”.

In 1999 kwamen er 65 atleten aan de start. We kregen een nieuwe winnaar, Emiel Dierikx haalde de kaap van 80 km.
Zijn trainingsmaat Bernard Van Langendonck eindigde tweede op minder dan 1 km.
Derde werd de Fransman Jacques Corbillon met meer dan 78 km. Hij had de eerste wedstrijdhelft voor zijn rekening genomen. De winnaars van “De 6 uren van Zolder” werden later ook de winnaars van de Ultracup.

Wegens de drukke ultracup-kalender in de maanden maart, april en mei 2000 zijn we gaan uitkijken naar een andere formule. We hebben geopteerd om een 50 km wedstrijd te organiseren op 19 februari 2000 en dit omdat er in Belgie geen snelle 50 km ultraloop
is. Tevens zijn we met deze wedstrijd verhuisd van Jogem (Zolder centrum) naar het gekende autocircuit van Zolder.
De ultralopers en loopsters hebben zeer positief gereageerd op deze formule.
In 2000 kwamen er 100 atleten aan de start. Het werd een zeer spannende wedstrijd tussen Geert Breynaert en Jan Vandendriessche, tot de laatste km hebben deze atleten zij aan zij gelopen met steeds het Belgische record binnen bereik. Uiteindelijk werd Geert Breynaert winnaar in een tijd van 3:02’19” minder dan 2 minuten van het Belgische record verwijderd.
Jan Vandendriessche werd tweede op 33″ van de winnaar. Bij de dames ging de zege naar Anny Van Butsele in een tijd van
3:54’12”.

Dit jaar organiseren we onze tweede 50 km van Zolder op het circuit, dit is onze vijfde opeenvolgende ultraloop in evenveel jaar.
We hopen weer de kaap van 100 ultra’s uit binnen- en buitenland te halen.
We verwachten een spannende wedstrijd bij de mannen en dit tussen Paul Beckers, Alain Bourdon, Philip Verdonck e.a.
Bij de dames zal het een spannende wedstrijd worden tussen Anni Loenstad en Birgit Lennartz met waarschijnlijk een heel scherpe tijd als gevolg.
In het begin van deze persconferentie spraken we dat de ultraloop in 1996 onbekend was in deze regio. Als we nu naar de deelnemerslijst kijken, zien we dat meer dan 10% van de deelnemers uit onze provincie komen. Het zal ook een zeer spannende strijd worden in deze wedstrijd om als eerste Limburger te finishen. Kandidaten hiervoor zijn in volgorde Mark Quadflieg, Bruno Kalzmarczyk, Bart Duvivier, Andy Paesen en Edwin Lenaers.
Het buitenland is ook zeer goed vertegenwoordigt met meer dan 40% van de deelnemers.

Samen met “De 6 uren van Stein” op 11 maart 2001 organiseren we de Limburg Trofee, deze zal op 11 maart 2001 in Stein uitgereikt worden.

De juiste afstand van het parcour is nog niet gekend, dit omdat men begin februari met aanpassingswerken gaat beginnen. De afstand zal plusminus 3,5 km zijn.

Andere loopwedstrijden welke plaats hebben naast “De 50 km van Zolder” zijn : – jeugdloop (1,6km) voor de jeugd tot en met 12 jaar
– stratenloop 4 en 12 km voor de recreanten en lopers. Er zijn terug afzonderlijke Massementen voorzien voor senioren en veteranen.
Het succes van de Zolderse ultraloop is ook voor een belangrijk gedeelte te danken aan de pers. Vorig jaar werd deze ultraloop door een prachtige reportage van TV Limburg nog meer in de kijker gesteld. Verder vinden jullie in bijlage een summier overzicht van de verslagen in de schrijvende pers.
Het bestuur en het organisatiecomite’ wensen hun dank uit te drukken voor depositieve belangstelling die de pers heeft getoond voor onze organisatie en twijfelt er geenslins aan dat ze ook dit jaar op dezelfde wijze zullen doen.

(De genoemde bijlagen zijn hier niet bijgesloten)