Info over de inschrijving etc van De Zestig van Texel

De aanmeldingen voor 16 april 2001 stromen binnen, en de laatste stand van zaken wordt uitvoerig belicht door Martien Baars

{i}Weer een lang bericht over De Zestig van Texel{ei}

{b}Over de naam{eb}
Ook al wordt onze tweejaarlijkse wedstrijd in het loopwereldje vaak als ‘Rondje Texel’ aangeduid, zelf spreken we strikt over ‘De Zestig van Texel’ of ‘De 120/60 km van Texel’ (naar het buitenland toe) want hier op Texel ligt de naam ‘Rondje Texel’ nogal gevoelig. De jaarlijkse catamaran-race ‘Ronde om Texel’ heeft de naam zelfs officieel gedeponeerd, tot verdriet van het al veel langer bestaande rondje dat de plaatselijke Wandelvereniging ‘Het Gouden Boltje’ organiseert. Die heet nu noodgedwongen ‘Wandeltocht Rondje om Texel’, met dit jaar al weer de 31 editie, op zaterdag 2 juni (email fh.v.heerwaarden@hccnet.nl).
De pers en veel ultralopers zien ‘De 120 van Texel’ – door hen vaak als het ‘dubbele rondje Texel’ betiteld – als verreweg de belangrijkste wedstrijd, maar zelf beschouwt de organisatie beide ultralopen als hoofdnummers, temeer omdat het deelnemersaantal van de 60 km zo veel groter is – en bovendien de strijd op de 60 km om de podiumplaatsen vaak zeker zo spannend is als bij de 120 km.

{b}Stand van de voorinschrijvingen{eb}
De inschrijving loopt tot nu toe heel voorspoedig. Aan het eind van dit epistel zal ik voor de nieuwsgierigen al wat namen geven. Afgelopen weekend hadden zich precies 100 ultralopers (m/v) ingeschreven voor de 60 km. Voor de 120 km staan er nu 14 namen op de lijst. En het totaal, inclusief de 4 x 15 km estafette (23 teams) en de 30 km lopen (25 lopers), bedroeg afgelopen zondag 25 februari al 231 ingeschreven personen. Daarmee liggen we zelfs wat voor op de voor-inschrijving van twee jaar geleden, toen we er 200 telden op 25 februari (en tweede paasdag bovendien 11 dagen eerder viel). Uiteindelijk kwamen we in 1999 op 515 starters totaal uit, en hebben we goede hoop dat die 500 ook dit jaar weer gehaald worden. De begroting speelt quitte met ongeveer 425 inschrijvers, overigens.

{b}Sponsoring{eb}
Die begroting omvat een bedrag dat groter is dan de totale jaarrekening van AV Texel in een jaar zonder De Zestig, en dat nog zonder kapitalisatie van de sponsoring en ondersteuning in natura die de wedstrijd krijgt. Dus blijft het voor de organisatie zaak om geen gekke dingen te doen, want voor eventuele tekorten draait de club op. Zo kende de editie van 1997 een heel goed sportief maar financieel rampzalig verloop, zoals trouwe Texel-gangers zich nog goed kunnen herinneren. Uit angst dat De Zestig misschien wel ter ziele ging, reageerden zij zo massaal op onze bedelactie (achteraf via een inlegvelletje in het uitslagenblad) dat het tekort meer dan gehalveerd werd. Ondanks een forse verhoging van de inschrijfgelden in 1999 (dit jaar hanteren we de zelfde tarieven) kende die 5e editie een record-deelname en werd onze resterende schuld uit 1997 meer dan goed gemaakt. Het gebeuren van 1997 leverde ons bovendien een nieuwe hoofdsponsor op: Hotel Oranjerie Molenbos in De Cocksdorp. Ruim twee weken terug is die samenwerking zelfs vastgelegd in een officieel contract ‘voor onbepaalde tijd’ tussen de organisatie en de hoteleigenaren Corrie de Jager en Rob Teisman. De sponsorbijdrage dekt het leeuwendeel van de kosten van de T-shirts voor de lopers en voor deze 6e editie doen ze vanwege het 10-jarig bestaan van De Zestig zelfs nog wat extra’s: ook een T-shirt voor de vrijwilligers!

{b}Team de Jager{eb}
Hotel Molenbos stond letterlijk aan de wieg van De Zestig want in 1985 was het de start- en finishplaats van een proef-estafette 4 x 15 km rond het eiland. Naast 4 teams van AV Texel deed toen ook een team van Hermes uit Utrecht mee. Dat is de club van Cees de Jager – Texelaar van geboorte maar als oud-hoogleraar sterrenkunde woonachtig in Utrecht. Cees, net als zijn vaste loopmaat Mel Rijsdijk inmiddels 79!, is van plan om samen met dochters Corrie & Els, en schoonzoon Rob, weer als Team De Jager die 4 x 15 km tijdens De Zestig te lopen, net als tijdens de voorgaande edities. Mits een knie-blessure op tijd verdwenen is.

{b}Helaas, geen Tarahumara-indianen bij De 120 van Texel{eb}
Nog even terugkomend op ‘geen gekke dingen doen’: de organisatie van De Zestig van Texel heeft gepoogd, op iniatief en met hulp van Kees Kooman van Runner’s World, met een bijzondere stunt het jubileum te vieren. Als eerbetoon aan Jan Knippenberg, de geestelijke vader van De Zestig van Texel, was het plan om twee Tarahumara (m/v) met begeleider naar de 120 van Texel te halen. Helaas hebben we die poging onlangs moeten afblazen. Op het moment dat de tickets uiterlijk besteld/gereserveerd moesten worden hadden we voor f 5500 aan sponsor-toezeggingen binnen, maar er was in totaal bijna het dubbele nodig, want de tickets vanuit Mexico zijn erg duur. En de organisatie had onvoldoende signalen dat het ontbrekende bedrag in de resterende tijd tot 16 april alsnog bij ‘overkantse’ (landelijke) sponsors gevonden kon worden. Misschien houden we het ‘warm’ tot over 2 jaar? Voor de volledigheid, dit is het lijstje van bedrijven met positieve respons: Runner’s World (Amsterdam), VVV Texel (vanwege de landelijk publiciteit), WBK Marktonderzoek (Den Haag), Wereldbibliotheek (Amsterdam), en Running Speciaalzaak ‘Huarache’ (in het Aart Stigter Sportcentrum, Amerongen).

{b}NIOZ 125 jaar{eb}
Het 10-jarig bestaan van De Zestig valt in het niet bij een ander jubileum, want het instituut NIOZ waar de start plaatsvindt, bestaat dit jaar maar liefst 125 jaar! In 1876 begon het als Zoölogisch Station van de Nederlands Dierkundige Vereniging, en bestond toen uit een verplaatsbare houten keet die elk jaar op een andere plaats langs de Nederlandse kust werd opgebouwd. In 1890 werd een permanent Zoölogisch Station in Den Helder geopend. In 1960 kreeg dat de naam Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, en eind 1969 verhuisde het naar een tijdelijk onderkomen op Texel, gevolgd door uitgebreide nieuwbouw inclusief een eigen haven voor de onderzoekschepen. De organisatie is heel vereerd dat NIOZ-directeur Prof.Dr. Jan de Leeuw het startschot voor de 60 km gaat lossen.

{b}Een verandering in de etappes{eb}
De wisselplek van 1e en 2e etappe wordt naar voren verschoven: op de Nattevlakweg kort voor de kiosk bij de kruising van Randweg en Westerslag. Die plek is beter te bereiken en er is meer parkeerruimte dan bij de oude wisselplaats bij het Barbecueveld verderop in De Dennen. De etappe-lengtes worden dan: 14.4 – 15.3 – 15.0 en 15.3 km. Qua moeilijkheidsgraad zou ik inschatten: ++++ – ++ – + – +++. Ook al wordt die 1e etappe dan korter, door de stukken rul zand op de Hors blijft het de lastigste (maar volgens velen ook de mooiste). De laatste etappe is ook vaak lastig, want ook al is ie dan geheel verhard, met ZW wind (de meest voorkomende) heb je die continu tegen en ben je al gesloopt voordat je de Hoge Berg mag beklimmen. In de 3e etappe, eveneens geheel verhard, heb je altijd last maar ook profijt van de wind (bij ZW: wind mee, van opzij, en een stuk tegen). Ook als is die 3e dan de makkelijkste, qua sfeer is ie vooral bij stralend weer zeker niet de meest plezante etappe: want het lange fietspad langs de Slufter en door de Eierlandse Duinen deel je dan met hordes niet-begrijpende fiets-toeristen …

{b}Het parcours{eb}
In principe is het parcours zelf identiek aan twee (en vier) jaar geleden. Dus we gaan al bij Paal 21 (even noord van De Koog) van het strand naar het lange duinpad door De Nederlanden. Door het zeer regenrijke najaar op Texel zit daar nog 1 natte, modderige plek (op ca 21 km) en ook de opgang naar De Hors (na ca 5 km) is nog lang niet droog. Maar het is de afgelopen weken al aanzienlijk verbeterd dus we hopen dat in de week voor tweede paasdag geen bruggetjes op deze plekken hoeven te worden gebouwd. Het profiel van de twee strand-stukken (in de 1e en de 2e etappe) verandert met de maand, het 1e stuk is wat rommelig (‘geknipt voor ervaren JKM-gangers’) en het 2e stuk is momenteel lekker vlak en hard. Bovendien is het tij op 16 april voor de ultralopers – met starts om 05.05 en 10.35 – niet ongunstig: Den Helder laag 07.15 en hoog 13.20. AV Texel loopt elke twee weken op zondag een etappe op proef. We hebben ze nu alle 4 een keer tegen de klok gelopen, en beginnen komende zondag 4 maart met de serie in de normale richting met de klok. Als u nog tussentijds naar Texel op verkenning komt: van harte welkom om mee te lopen! (info bij Piet, zie onder, of bij Cees 0222-318512, ctimmer.2@hccnet.nl)

{b}Over de looponderdelen{eb}
Op het pamflet en op de website http://www.avtexel.net (en dan de knop ‘De Zestig) wordt het programma op Tweede Paasdag duidelijk vermeld. Onder het motto ‘voor elk wat wils’ zijn er, naast de ultralopen over 60 km en 120 km, voor de ‘gewone’ loper ook de 30 km en de 4 x 15 km estafette. De Zestig van Texel steekt dus qua organisatie behoorlijk nauw in elkaar want om de drie wedstrijdonderdelen (de ultra’s en de estafette, die overigens ook open staan voor ‘recreanten’) plus nog eens twee prestatielopen (naar keuze de eerste 30 km of de tweede 30 km) over een punt-tot-punt parcours van 60 km te combineren is geen sinecure. Om verwarring te voorkomen: men kan niet voor ‘2 x 30 km’ als duo inschrijven. En je kan bij ons geen 15 km solo lopen, het wordt meteen 30 km. Tenzij je voor 30 km inschrijft en dan zelf na die 1e etappe stopt, natuurlijk (en probeert een lift te krijgen naar de sporthal). Deelnemers blijken heel inventief in het aanmelden van varianten die ze zelf verzonnen hebben, maar graag vooroverleg met de organisatie, want de huidige klus voor onze tijdwaarnemers is nu al lastig genoeg. In dat verband vinden we het b.v. geen punt als een team noodgedwongen maar uit drie personen zou bestaan, maar verlangen dan wel dat 1 persoon niet twee etappes achter elkaar loopt. Ook inschrijvers die vermoeden dat ze misschien niet binnen de tijdslimiet zullen finishen, komen we bij uitzondering tegemoet door ze desnoods eerder te starten (en dat later in de eindtijd te verrekenen). Dat is nu ook al praktijk bij de estafette: van te langzame teams wordt de 4e loper (m/v) door ons gestart voordat nr 3 gefinisht is. Onze vrijwilligers zijn de hele dag in touw, en we willen het koukleumen beperken tot even na vijf uur ‘s middags wanneer de finish-registratie officieel sluit.

{b}Over de inschrijftermijn{eb}
De inschrijving voor 120 km, estafette en 30 km loopt af op 17 maart. Alleen de 60 km kan formeel na-inschrijven – zelfs nog op de ochtend van de wedstrijd zelf. Voor late inschrijvingen van de andere onderdelen dient u echter vooraf contact met de organisatie op te nemen zodat wij kunnen zien of u nog in te passen valt (o.a. qua busvervoer). Lopers die op grond van actuele blessures twijfelen of ze moeten wachten met inschrijven zouden wij adviseren (mede vanwege het hogere na-inschrijftarief) het toch maar nu te doen. Want er is een coulante restitutie bij tijdige afmelding als het toch niet zo goed met de blessure gaat als u gehoopt had.

{b}Wel bevestigingsbrief, geen Nieuwsbrief{eb}
Voorinschrijvers ontvangen momenteel bevestigingsbrieven, specifiek voor hun categorie, van secretaris Piet Bakelaar (pjbakelaar@tref.nl, 0222-313843). Daarin wordt met name de procedure van de bagage-afhandeling beschreven die voor onze punt-tot-punt loop voor elke looponderdeel verschillend is. Tevens wordt bijvoorbeeld aangegeven of uw betaling gearriveerd is. Piet ontvangt af en toe betalingen die hij niet kan herleiden naar naam & adres (girotel overboekingen bv), en bij vorige edities was er op de dag zelf dan consternatie bij wedstrijdsecretariaat en lopers die beweerden betaald te hebben (maar van de rekening van vrouw of zaak hadden gestort).
Het lag oorspronkelijk in de bedoeling met die bevestigingsbrieven ook de reeds lang aangekondigde 2e editie van de nieuwsbrief ‘Vrienden van De Zestig van Texel’ mee te sturen, maar helaas, ondergetekende heeft door tijdgebrek wederom geen kans gezien om die samen te stellen. Niet alles loopt soms zo als je in eerder enthousiasme had gedacht, maar dat is u allen in uw loopleven vast ook wel eens overkomen.

{b}Pasta party, lezing Ton Smeets, Potvis{eb}
In die bevestigingsbrief worden ook algemene zaken vermeld. Zoals dat men zich op dient te geven voor de pasta party bijvoorbeeld, en niet op de bonnefooi kan komen meeëten 😉 Dus liefhebbers: svp tijdig aanmelden voor de pasta party (f 20 pp, inclusief koffie), wederom bij Piet (zie boven) of bij mij (baars@nioz.nl). Het vindt plaats om 18.00 in het NIOZ logeergebouw ‘In den Potvis’ op zondag 15 april. Bij de lezing daarna, door Ton Smeets op de zelfde locatie, zijn ook pasta-haters natuurlijk welkom. De inhoud van Ton’s lezing zal waarschijnlijk over van alles en nog wat gaan, wij hebben hem qua onderwerp tenminste de vrije hand gelaten en alleen gevraagd om het ook voldoende boeiend te maken voor niet-ultralopers ;-).

{b}Slapen op Texel{eb}
Die Potvis loopt voor die ene nacht van zondag op maandag momenteel al aardig vol. Rekening houdend met een groep Belgen die aangekondigd hebben te willen komen slapen (& lopen), zijn er nog een tiental bedden vrij, verspreid over de 7 zaaltjes met elk 3 stapelbedden. Met mogelijk nog wat andere Potvis-reserveringen onder de stroom inschrijvingen van ultralopers die nu onderweg zijn, vrees ik dat we latere Potvis-klanten moeten teleurstellen. Op dit moment is er voor die ene nacht ook nog ruimte in Jeugdherberg Eyercoogh (langs de Pontweg in Den Burg, tel 0222- 315441) terwijl bij Jeugdherberg Panorama (langs de route op de Hoge Berg, zelfde tel. nr) helaas mimimaal voor 3 nachten geboekt moet worden. Voor zo’n langer verblijf kunt u ook nog bij onze sponsors proberen: Hotel Molenbos 0222-316476, Vakantiecentrum De Krim –390111, Hotel ‘t Jachthuis -317758, Hotel de Kievit –311466. En u kunt natuurlijk ook via de VVV 0222-314741 naar logies met ontbijt zoeken. Wie nog geen slaapplaats heeft en toch eerder dan 16/4 wil arriveren: kom niet op de bonnefooi naar Texel want – mede in verband met een ‘late’ Pasen – de accommodatie begint al aardig bezet te raken!

{b}Wie komen er wel en wie lopen er niet?{eb}
Een kleine impressie op grond van reeds binnengekomen inschrijvingen en contacten met lopers die hebben gemeld te willen komen. Bij de 60 km gaat 1999-winnaar Jan Vandendriessche proberen onder dat vermaledijde parcoursrecord van Gerrit van Rotterdam te duiken. Afhankelijk van de weersomstandigheden, zal hij daarbij enig kopwerk van bv Veron Lust en ‘newcomer’ Eric van Oijen best kunnen gebruiken. Maar misschien willen die heren wel juist ‘lekker lopen genieten’ en laten ze VDD ongehinderd knallen. Gerrit zelf is ook van de partij – maar langs de zijlijn, hij komt kijken. Het spannende bij de 60 km is dat ook toppers zich nog op de ochtend zelf kunnen inschrijven. Zo dook Thomas Lang, voormalig Duits 50 km- kampioen, zowel in 1995 als 1999 onverwacht op. En wie weet verschijnt dit jaar ook Aad Butter zo ten tonele. Door recente gezinsuitbreiding is Aad nog aan het twijfelen, maar zijn 3e plaats in de Berenmarathon en zijn 80 km training in de week maken hem bij deelname tot een niet-kansarme ‘oudgediende’. Ook Letteke Broekman komt weer naar de 60 km, maar zal de strijd om de eerste plaats aan de jongere garde willen overlaten. Met als favoriete ongetwijfeld Inge van Oyen, die bij haar ultradebuut samen met Eric de hoogste podiumplekken van het Rondje Voorne 50 km afgelopen jaar bezette.
En dan de 120. Edward de Ruiter is er zo opgebrand om zijn ‘afgang’ van 1999 recht te zetten dat hij zelfs een aanbod laat lopen van sponsor Nike om naar de Two Oceans Marathon (altijd de zaterdag voor Pasen) te gaan. In de trant van ‘die wedstrijd is er volgend jaar ook weer, en Texel pas in 2003 …’. Nog zulke trouwe Texel-klanten zijn Guus Smit (de 1999-winnaar) en Mik Borsten. Er zijn ook tal van 60 km lopers die de overstap naar het ‘grote’ werk gaan maken: oa ons aller Tom Hendriks, en bv Lex de Boer. Onder de 120-inschrijvers zitten momenteel drie buitenlanders: de duitsers Wolfgang Michollek en Peter Rossow, en de deen Jan Michael Andersen. Die laatste is lekker gemaakt door Jeroen Wigard, die zelf helemaal vanuit Aalborg even de 60 km komt doen. Wim-Bart Knol komt ook naar Texel, maar helaas alleen kijken, door zijn drukke klandizie schiet het lopen er nog steeds behoorlijk bij in. Daarentegen is Ron Teunisse’s knieoperatie afgelopen december zo goed gelukt dat Ron openlijk (doch aarzelend) het idee ventileert heeft om toch weer eens op de 120 te starten! Wordt ongetwijfeld vervolgd.

{b}Eind maart de volledige lijst voorinschrijvers{eb}
Na sluiting van de voorinschrijving 17 maart komt hier op UltraNed de volledige startlijst van dat moment. Die staat dan tevens, compleet met laatste aanvullingen, in het programmablad dat u begin april ontvangt. Naast allerlei algemene info over De Zestig staan daar ook veel praktische zaken in: o.a. over de nieuwe tarieven van de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming), de mogelijkheid van fietsenhuur, de systematiek van de startnummers, het prijzenpakket van De Zestig etc. etc. Sommigen onder u hebben mogelijk nu al dringende vragen: schroom niet om die te stellen (baars@nioz.nl). Wellicht geeft mij dat aanleiding om (over de algemene zaken onder die vragen) in de tweede helft van maart nog een artikel over Texel naar UN te sturen, compleet met de laatste nieuwtjes!

Texel, 28 februari 2001 Martien Baars

PS Als UN-redakteur zit ik natuurlijk in de positie dat je makkelijk een uitgebreid stuk over De Zestig van Texel door de technische UN-redacteuren Tom of Rob kan laten plaatsen. Maar ik voel me niet zo schuldig dat ik hierbij weer impliciet reclame aan het maken ben voor ‘mijn eigen loop’ (zie hieronder) want met de publicatie afgelopen maand van de Benelux Ultrakalender hier op UN maar ook in Runner’s World en op de site Ultramarathon World doe ik toch mijn stinkende best om de ultralopen van deze contreien in het algemeen onder de aandacht te brengen 😉

Noot: ook al ben ik binnen de organisatie van De Zestig van Texel de officiële PR-man, en hoor dus bij definitie het meeste aan de weg te timmeren, de kern-groep bestaat uit 9 personen (overigens geen van allen ultraloper), en hier zijn de andere namen: Albert Hoven (algehele coörd.), Piet Bakelaar (secr. & inschrijving), Cees Timmer (parcours & vrijwilligers, tevens webmaster), Theo Legierse (tijdwaarneming & wedstrijdleiding), Andri Binsbergen (sponsors, notulist), Arco de Graaf (ontwerper, foto/video), José Huisman (algemene taken), en Norbert Dankers (organisatie 120 km). En op de dag zelf zijn dan ook nog eens ruim 150 vrijwilligers in touw!