In memoriam Louis Weisscher

Dinsdag 20 maart overleed Louis Weisscher op 72-jarige leeftijd. Velen onder ons zullen hem kennen als statistiekman van de KNAU.

Bij de post van vrijdag ontvingen wij het overlijdensbericht van Louis Weisscher. Louis was jarenlang de touwtrekker van de statistiekgroep binnen de KNAU. Al enige tijd geleden gaf hij aan het wat rustiger aan te willen doen, en zich van de druk van alsmaar actuele ranglijsten toch enigszins te willen onttrekken. Echt stoppen kon hij echter niet, trouw en vol plichtsbesef als hij was. Nieuwe mensen voor dat soort omvangrijke taken binnen de KNAU waren immers moeizaam te vinden, en je kon de zaak ook niet zomaar in de steek laten.

Zelf heb ik Louis Weisscher ruim tien jaar geleden leren kennen. Ik vroeg mij af waarom de KNAU ranglijsten stopten bij de marathon. Amper een jaar later stonden de ranglijsten ultramarathon in de statistische boekjes van de KNAU, compleet met beste prestaties ooit in Nederland gelopen, de jaarkroniek en wat al niet meer. Louis Weisscher was een man die hield van atletiek, dat moge duidelijk zijn. Hij had ook oog voor elk facet van de atletiek, of je met hem praatte over twintigkamp, ultramarathon of wat dan ook, hij was geboeid door het onderwerp en met name door de cijfers.

Louis Weisscher was ook lid van de ATFS (Association of Track and Field Statisticiens). Als zodanig onderhield hij ook menig internationaal contact op het gebied van de atletiekstatistieken. Ooit vertelde ik hem per telefoon dat ik mij verbaasde dat tijden van de 100 kilometer van Stellenbosch uit de jaren van de Zuid-Afrikaanse sportboycot nu ineens op ranglijsten aller tijden stonden, terwijl mensen als Jean-Paul Praet niet in de ranglijsten voor kwamen omdat ze ooit door deze wedstrijd als “besmet” betiteld waren. Louis pakte dan de pen en schreef Peter Matthews daar over aan. Hij stond op de bres voor de atletiek. Altijd vol optimisme gaf hij zich over aan alles waar hij mee bezig was. Bovenaan op het bericht staat dan ook zeer herkenbaar en treffend

“Don’t worry, be happy”

Zo zullen we nog vaak aan hem terugdenken.

Dinsdag 27 maart vindt de crematieplechtigheid plaats in Bilthoven.

A.Smeets