Texel op toeren!

Texel zou wel eens als een van de meest flexibele sportevenementen van 2001 genomineerd kunnen worden. Tweede paasdag niet het traditionele evenement, maar wel het onderste uit de kan van wat mogelijk is.

Martien Baars kwam al met een bericht over de STOP op de 60 en 120 van Texel op tweede paasdag. Allereerst mijn diepe waardering voor Martien, die zo feilloos aanvoelt dat je atleten maar beter zo spoedig mogelijk kunt informeren. Na al die tegenslag weer op de voorste lijn staat om alle alternatieven te overzien en te coördineren is bijzonder. Zelf krijg ik ongeveer tien e-mails per etmaal hierover. Ik denk dan dat niet iedere betrokkene een afschrift hoeft te krijgen en probeer doelgericht te communiceren; natuurlijk altijd met het risico dat je een essentieel persoon niet inlicht, maar dat moet je dan maar op de koop toe nemen.

Hoe staat het met Texel?
We zijn heel hard bezig toch een aardig loopalternatief te bieden voor iedereen die vooringeschreven heeft voor het grandioze loopevenement op Texel. Veel energie komt uit de wereld van de ultramarathon, maar ook daar leeft de gedachte dat we ook iets moeten doen voor de teams die naar Texel komen en al geboekt hebben en dergelijke. Natuurlijk, als we afspraken maken moeten we die ook waar kunnen maken. Nu, ik kan u toevertrouwen dat ik nog nooit in een zodanig team heb mogen werken, waar op zo een korte termijn zo veel energie is gestopt in het creëren van duidelijkheden.

Veel mensen hebben al geboekt voor Texel. Op zich geen probleem want het eiland heeft zelfs in deze situatie genoeg te bieden. Er zijn wat delen van het eiland afgesloten om het typische Texelse schaap te behoeden. Vandaag hoorden we via de radio dat een kudde schapen met een unieke genetische historie in Gelderland toch afeschreven wordt, omdat de economische belangen hoger aangeschreven zijn.

Daarom even een persoonlijke mening {op persoonlijke basis en dus niet die van UltraNED): Amerika kan vinden dat ze gevaccineerd vlees niet willen; als dat schaars wordt, moeten ze daar maar een gepaste prijs voor gaan betalen! Meneer de president Bush ruimt aldaar -geloof mij, om economische redenen!- hele gevangenisvleugels volgens een systeem dat men daar wel blijkt te accepteren gezien de zo nauwe marge die de verkiezingen aldaar afgelopen jaar hadden! In Europa mogen we trots zijn dat we zelfs over niet-menselijke levens zo twijfelen, en ik hoop dat Europa de klote kan tonen om verder te gaan. Een uitgestorven dierenras geldt in menig deel van de wereld niet, maar wij Europeanen dienen onze eigen verantwoordelijkheden en waarden te kennen, niet aleen als het over natuurbehoud buiten onze wereldse regio betreft, maar ook als het om spaarzame resten van natuurbehoud binnen het “oude” Europa betreft! De Europese politiek kan nu een statement maken naar andere werelddelen of voor lange tijd wereldwijd ongeloofbaar blijven! {einde van mijn persoonlijke boodschap}.

We hopen op Texel een goed alternatief te kunnen bieden voor wie toch komt. Hopelijk incluis de teams. U krijgt absoluut niet wat het eiland u kan bieden, maar ik kan u verzekeren dat het eiland u bied wat het kan! En daar gaat het om. Landelijk zijn we in de weer om dat te realiseren. Wat we wel en niet waar kunnen maken weten we nog niet, maar hopen we u zo spoedig mogelijk mee te kunnen delen. Via UltraNED houden we u op de hoogte. We gaan er voor, en graag op verantwoorde wijze!

Hopelijk kunnen we rond het weekeind al wat meer duidelijkheid geven.

Anton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl