Prijzen en prijsvraag De Zes Uur van Texel

Ondanks het ‘low-profile’ van de vervangende wedstrijd op Texel zijn er zelfs debuut-prijsjes en een premie voor een eventuele nieuwe nationale bestprestatie voor Belgen en Nederlanders (m/v)

De aanmeldingen voor De Zes Uur van Texel stromen gestaag binnen bij Piet Bakelaar (pjbakelaar@tref.nl) en inmiddels hebben zich al ruim 50 deelnemers voor de 6 uur solo opgegeven. De meesten daarvan hadden ook ingeschreven voor De Zestig, dus Piet beschikte al over hun gegevens, terwijl nieuwe lopers overwegend netjes hun persoonlijke gegevens lijken mee te leveren zodat Piet die nu reeds in zijn bestand kan invoeren. Dat scheelt weer werk op de ochtend van Tweede Paasdag 😉 In de loop van komende week hopen we hier op UltraNed een overzicht van de voorlopige startlijst te geven.

De bekers en de wisseltrofees bewaren we voor de reguliere De Zestig van Texel op 21 oktober maar dankzij de spontane toezeggingen van de ultralopers Koos Rademaker (straks acterend onder nummer één), van Rademaker Sport Import in Zeist, en Tom Hendriks (straks vooroplopend onder nummer twee), van Omega Technologies BV Computer Netwerken in Hoofddorp, en aangevuld door de trouwe Zestig van Texel-sponsor (en mede-organisator) Theo Legierse van Sportshop Texel, zijn er nog best aantrekkelijke prijzenpakketten tot stand gekomen.

{b}Vrouwen solo{eb} (geen leeftijdscategorieën)
nr 1 f 250 Omega Technologies,
nr 2 naturaprijs Rademaker Sport Import (RSI), en nr 3 naturaprijs RSI,
plus een naturaprijs van RSI voor het beste vrouwelijke 6-uurs debuut

{b}Mannen solo{eb}
nr 1 f 250 Omega Technologies (ongeacht de leeftijdscategorie)
{b}Senioren{eb}: twee of drie naturaprijzen RSI (afhankelijk of de winnaar onder of boven de 40 jaar is)
{b}Veteranen{eb}: twee of drie naturaprijzen RSI (idem)
plus naturaprijs RSI voor het beste mannelijke 6-uurs debuut
(voor een snel besluit over die debuutprijzen wordt vertrouwd op de expertise en gegevens van Ton Smeets, organisator van de IAU European Six Hours Cup)

{b}Vrouwen estafette{eb}
ploegen 1, 2 en 3 naturaprijzen Sportshop Texel

{b}Mannen estafette{eb}
ploegen 1, 2 en 3 naturaprijzen Sportshop Texel

En als kers op de feesttaart is er een premie van f 500 beschikbaar gesteld voor een nieuwe Belgische of Nederlandse bestprestatie over 6 uur. Die sponsor wil liever anoniem blijven zodat de premie nu als naam heeft gekregen {b}‘UltraNed Zes Uurs Prijs’{eb}. Of het meer is dan een publiciteits-stunt van ons aller website om snelle lopers over te halen om toch maar met de Paas het Marsdiep over te steken, is even afwachten. Want de kans dat inderdaad de portemonnee moet worden getrokken lijkt bij voorbaat niet zo groot. Het is maar helemaal de vraag of het nieuwe parcours aan de rand van de Hoge Berg, zeker met al die Texelse wind, snel genoeg blijkt te zijn om een serieuze aanval op de huidige bestprestaties te gaan doen. Bovendien staan die bij de Belgen heel scherp:
Marc Vanderlinden’s 91.593 km (Stein 1996) is ook meteen de wereldbestprestatie, en die 74.966 km (Meise 1985) van Angela Mertens, echtgenote van Marathon en Ultra Cup organisator Jos Cleemput, is ook niet voor de poes.

De Nederlandse bestprestaties doen onder voor die van de Belgen maar in het recente verleden zijn al diverse aanvallen stukgelopen op de 87.212 km van Wim Epskamp (Stein 1996) en de 70.145 km van Ria Buiten (Amersfoort 1997). Maar als Edward de Ruiter en Veron Lust eventueel zouden deelnemen – op 6/4 was er van beiden echter nog geen aanmelding – zou Wim’s nationale bestprestatie misschien in gevaar kunnen komen en gedegradeerd worden tot beste Nederlandse M40 6-uur prestatie. Veron was er immers een maand geleden op het, deels wat modderige, parcours van Stein maar 22 meter van af ! En Edward heeft voor de 120 km getraind dus zou ook eindelijk eens over zijn eigen PR van 86.361 km (Gistel 1996) heen willen gaan, na eerdere pogingen, in Amersfoort en Stein de afgelopen jaren, die op ruim 85 km eindigden.

{b}Prijsvraag.{eb} Altijd prijs krijgen sommigen onder de lopers (en omstanders) echter zeker met het meedoen aan de prijsvraag die AV Texel heeft uitgeschreven: raadt het aantal kilometers dat de solowinnaar of -winnares straks om 17.00 op 16/4 heeft afgelegd! Er worden 5 prijzen per categorie ter beschikking gesteld, waarvan de hoofdprijs een Texeler Dekbed is ter waarde van f 500. Wat u moet doen: op de meter nauwkeurig uw voorspelling (met categorie-aantekening: man of vrouw) opsturen naar ctimmer.2@hccnet.nl en de inleg van f 2,50 (of meervoud daarvan) overmaken naar (RABO)rek. 33 25 08 285 ten name van Penningmeester AV Texel te Den Burg, met vermelding Zes Uur & nogmaals afstand (m of v). U mag natuurlijk ook meerdere gokjes wagen en de inleg navenant verhogen. En contant betalen en ter plekke de lijst invullen op de ochtend van 16/4 kan ook. Op elke afstand kan maar één keer ingelegd worden, dus als een ander u voor was, wordt uw naam door Cees in het dichstbijzijnde open vakje ingeschreven. Eindigen twee inleggers gelijk qua afgelegde meters voor de winnaar en winnares, dan wordt er geloot om het Texeler Dekbed. De gehele netto opbrengst komt ten goede van de spaarpot voor de nieuwe kunststofbaan van AV Texel! Zie ook http://www.avtexel.net, waar tevens het Comité van Aanbeveling wordt genoemd, met coryfeeën als Erica Terpstra, Robin Korving, en de Texelse olympiërs: triatlete Ingrid van Lubek en wheeler Arco de Graaf.

Texel, 7 april 2001 Martien Baars