Tja, bondscoach stapt op. De bond moet eerst “vergaderen” over de aanstelling van een interim bondscoach, alsof er rijen gegadigden voor de deur staan te trappelen. Zoals Martien al aanhaalde is 2001 al gedeeltelijk verloren v.w.b. de EK en WK wedstrijden. Of moet ik zeggen EC en WC, want ja zeveren over de term kampioenschap of challenge daar zijn we goed in. Maar om echt belangrijke zaken voor elkaar te krijgen dat is lastig. Zo ook het initiatief van de komende Zes uur van Texel, waar een prijs voor het verbeteren van het Nederlands en/of Belgisch record op de zes uur ter beschikking wordt gesteld.
Zoals snel bleek was de term record niet juist, daar er voor de wegatletiek geen normen zijn en dus gesproken wordt van bestprestaties.
Jawel, het is echt om te janken, een team samenstellen voor de komende EK 24 uur staat geen bondslid bij stil maar er blijkt ook geen bondslid stil te staan bij het feit dat er al die jaren niets geregeld is vwb de records welke op de weg gelopen worden.
Er zijn wel reglementen voor de baan maar deze stokken ook bij 30 km, dus de 6 uur van Epe en Heerde loop je voor de lol een record kun je wel vergeten. Sterker nog alles op de weg kent geen “record”
Er wordt alleen niet van een record gesproken omdat “men” (ik weet niet wie dat zijn) van mening is dat het woord “record” van toepassing is op meetbare evenementen. Dat is volgens mij iets van de atletiek want in de Nederlandse taal is het woord record, ik citeer hierbij de algemeen gehanteerde standaard der Nederlandse taal Van Dale:
“het hoogste wat, de beste prestatie die officieel tot op een bepaald ogenblik op een bepaald gebied bereikt is”
Hier wordt dus geen voorbehoud gemaakt vwb de meetbaarheid. En daar wringt dus de schoen, al jaren is men zowel binnen de IAAF als de eigen KNAU – en waarschijnlijk ook andere landen – aan het zeveren hoe je een wegonderdeel exact kan vergelijken.
Ik begrijp het standpunt vanuit wetenschappelijk oogpunt heel goed, maar laten we even met beide benen op aarde gaan staan en constateren dat het record frikadellen eten of dominostenen om laten donderen ook rammelt aan alle kanten toch wordt er zo nu en dan heel wat zendtijd en sponsorgelden besteed aan een smurf die meer dat de huidige maximum hoeveelheid frikadellen wil eten of een paar miljoen dominostenen in een hal stapelt! Ik ben van mening dat de atletiek te veel zevert en te weinig vertrouwen heeft in eigen kunnen. Je kunt wel proberen integer te zijn maar als je doelgroep daardoor wegkwijnt kun je beter van de daken schreeuwen dat je de beste en de snelste bent, dan komt er tenminste geld in het laatje.
Een schop onder onze kont moeten we hebben, lopen en niet zeuren! “Zeiken doe je tegen een boom” schreef ik al eens eerder in een verslag en is hier zeker van toepassing.
Je kunt wel gaan discussiëren over de normen, maar de “fun” is; als je dat lang genoeg doet is je doel verdwenen!
Met alle respect voor de wetenschap hebben we het hier over sport en spel en niet over mathematica.
Trouwens er hebben ook honderden jaren hele volksstammen volgehouden dat de aarde plat was – ook wijsgeren en filosofen! – Verder wordt momenteel zelfs de berekende lichtsnelheid, van onze vriend Einstein in twijfel getrokken. Tja, het kan verkeren. Tijden en inzichten veranderen.
Sinds het begin hebben we op Ultraned Nederlandse en Belgische ranglijsten gepubliceerd welke gegenereerd worden uit de uitslagen welke aangereikt en “gevonden” 🙂 worden. Deze ranglijsten zijn volkomen op eigen titel en waarschijnlijk een doorn in het oog van de statistici, maar op UN regeert “beter iets dan niets”. Ook de KNAU publiceert ranglijsten, alleen zul je die voor afstanden boven de 10 km baan tevergeefs zoeken op de website of bladen. Deze staan n.l. alleen in de jaarboeken statistiek en dan nog als “bestprestatie”.
Het wordt dus hoog tijd dat er in Nieuwengein wat beweging komt in de wandelgangen. Voor de komende tijd hebben we dus een leuk wensen lijstje.
1) Een nieuwe bondscoach ultra
2) Een jaarplanning voor kampioenschappen
3) Goede training en begeleiding van de selectie.
4) Regelmatige publicatie van plannen / vergaderingen m.b.t. de ultralange afstanden
5) goede reglementen voor records op weg en baan
6) een recordcommissie die de omstandigheden toetst aan deze reglementen (die is er nu ook wel maar heeft geen regelementen)
7) publicatie van de officiële records
Ik ben benieuwd wat hier aan het eind van dit jaar van realiseerd is.
Verder stelt de redactie van Ultraned het ten zeerste op prijs om de mening van anderen hierin te horen!
Ultraned – Tom Hendriks