Internationale kampioenschappen ultramarathon.

Veel landen hebben hun teams al min of meer samengesteld, of zitten op zijn minst midden in de selectieprocedure via nationale kampioenschappen en dergelijke.

De internationale top-ontmoetingen ultramarathon beginnen in 2001 in Nederland en ze eindigen er. In mei staat het Europees kampioenschap 24 uur op de weg op stapel in Apeldoorn. Vanuit UltraNED, maar ook via het Virtual Headquarters of IAU gaan we wederom proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren over het wedstrijdverloop en was sfeerverslagen door te geven.

Pijnlijk zijn de geruchten dat Nederland niet met een team vertegenwoordigd is bij het EK 24 uur in Apeldoorn. Heb je echt geen atleten van enig iveau, dan zou je daar natuurlijk begrip voor kunnen hebben. Maar Wim Epskamp heeft vorig jaar toch bij het EK 24 uur een goede prestatie neergezet waar je je mee kunt laten zien. Dan hebben we Cees Verhagen, die vorig jaar op het podium stond bij de Spartathlon. Ook onze oldie Ron Teunisse is nog altijd goed genoeg voor een sterk teamlid in een nationale selectie. Het sommetje opgeteld kunnen we dus een team op stellen dat erg hoog kan eindigen; een team waar zelfs de Belgen moeite mee zouden hebben. In België heeft men echter wel een team klaar; al ongeveer een maand geleden! En reken maar dat ze hoog kunnen eindigen. De volle zes, want als iemand uit de hoogste top tegen valt (en dat kan op een 24 uur net zo goed als op een marathon) da blijft een aardige klassering nog altijd gewaarborgd voor België.

Half mei moeten alle bonden (dus ook de KNAU) de officiele uitnodiging in de bus hebben liggen voor het WK 100 kilometer in het Franse Cleder. Misschien niet het snelste parcours -en ik druk me dus wat voorzichtig uit, want ook Belves van het EK 2000 was niet super snel-, maar zeker wel een uitdagende wedstrijd. Dat WK vind plaats op 26 augustus, dus nog tijd voor Nederland om aan een selectie te werken. Wij schitteren immers regelmatig door afwezigheid van atleten, terwijl we wel verwachten dat andere landen aanwezig zijn bij de talloze internatioale kampioenschappen ultramarathon die in ons land gehouden worden. Ik mag toch aannemen dat men niet in Apeldoorn afwezig is om te kunnen motiveren dat er niemand in Cleder in het oranje staat? Het zou wel het toppunt van de omgekeerde wereld zijn (een dieptepunt dus).

Over Cleder; het had in 1996 het EK 100 km. Heeft Franse kampioenschappen georganiseerd. Het zijn twee niet geheel identieke ronden over elk 50 km. Er wordt ongeveer een of twee uur voor zonsopgang gestart, dus men loopt het eerste stuk in het donker. Het is een geweldig mooi parcours, maar niet echt snel. Normal zit er een stuk strand en duinen in het parcours (ook tijdens het EK in 1996); maar dat is er voor het WK 2001 uit gehaald. Daardoor dus wel wat sneller dan andere edities, mar de Nederlanders zouden misschien liever wel dat strand en die duinen willen.

Cleder heeft ook een primeur: het eerste WK 100 kilometer voor veteranen onder auspicien van de WAVA. De IAU heeft besloten om samen met de WAVA en de cotinentale organisaties voor veteranenatletiek (de EVAA voor Europa) in de oneven jaren WK’s en in de even jaren EK’s (en andere continentale kampioeschappen) te organiseren. Voor de stimulans van de veteranenatletiek worden ze zo goed mogelijk geïntegreerd in de open class kampioenschappen.

Eind september sluiten we af met het EK 100 kilometer in Winschoten. Maar ruim voordat het zo ver is zijn er nog gelegenheden genoeg voor onze atleten om internationale ervaring op te doen. Er ligt een uitnodiging voor Italië waar nationale teams aangemeld kunnen worden. Elk team krijgt gratis onderkomen en dergelijke en er ligt een aardig bedragje om de reiskosten te dekken. Het zijn zogenaamde internationale kampioenschappen. Een soort interlands, waarbij men landen de gelegenheid geeft om zich aan te sluiten om zo toegang te krijgen tot het circuit waarmee je een basisselectie in je eigen land kunt opzetten.

Over een half jaartje toch maar eens gaan evalueren hoe Nederland met deze mogelijkheden om is gegaan?!

Anton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl

Als toegift nog wat nummers en adressen:

{b}WC 100 km{eb}
ECUM CLEDER Fax: +33 2 98 69 80 04 – Email 100kmdecleder@wanadoo.fr
FFA Fax: +33 1 45 81 44 66

{b}EC 24 hours road{eb}
APELDOORN Fax: +31 55 541 55 62 – Email baks24uur@chello.nl

{b}24 hours track{eb}
VERONA-LUPATOTISSIMA Fax: +39 045 547878 – Email ssce@tin.it
—– This e-mail address had permanent fatal errors —–

{b}EC 100 km{eb}
WINSCHOTEN Tel: +31 597 59 26 46 – Email info@run.nl

{b}EC ultramarathon mountain race{eb}
Do not forget on June 24th in ITALY, the first European IAU climbing road race
The 53km PISTOIA-ABETONE. Should be interesting for maratoners like ultra specialist. Transportation and accomodation;
Fax: +39 0573 34761 / 0573 27650 – Email cargucci@tin.it
Contact: as soon as possible.
www.pistoia-abetone.com – Email: apedr@tin.it / cargucci@tin.it