Nederlands team EK 24 uur

Op de valreep is er toch nog een Nederlands team voor Apeldoorn samengesteld.

Sinds Henk Heemskerk in februari van dit jaar zijn functie als bondscoach ultramarathon heeft neergelegd dreigde er een vacuüm te ontstaan in de begeleiding en organisatie van nationale teams.

Gelukkig heeft Gerrit van Rotterdam, die in de afgelopen periode al als assistent bondscoach opereerde in de werkgroep ultramarathon, de bevoegdheid gekregen om de taken van Henk Heemskerk invulling te geven, totdat er een nieuwe bondscoach is aangesteld. Dit vergt enige tijd daar de procedures voor het aanstellen van een nieuwe bondscoach op zorgvuldige wijze moeten worden uitgevoerd.

Bij de mannen is men er in geslaagd een evenwichtig team samen te stellen, dat enerzijds hoog zou kunnen eindigen in de landenrangschikking en anderzijds voldoende garantie biedt voor een goede klassering. Er staat een mannenteam, dat als alles mee zit aan de 680 kilometer kan komen, maar garant moet kunnen staan voor een notering die ruim boven de 600 kilometer blijft. Bovendien is het team evenwichtig in de zin dat er voldoende ervaring in de groep zit om tot een gegarandeerd resultaat te komen, terwijl er kansen geboden worden voor de jongere groep die staat aan te komen. Hier volgen de namen (in alfabetische volgorde):

Feike van Driessum (PR 200.670 uit 2000)
Wim Epskamp (PR 249.694 uit 2000)
Luigi Simbula (debutant op 24 uur)
Jan van der Weijde (PR 215.284 uit 1996)
Rut Zoutman (PR 211.595 uit 1994)

Bij de vrouwen is het helaas nog altijd onmogelijk om een team samen te stellen. Snelwandelaarster Marleen Radder liep dit jaar al eens 185 km in een 24 uur, maar zij heeft andere belangen. De Nederlandse selectie bij de vrouwen beperkt zich daardoor tot één vrouw, die mee doet in het individueel klassement van het EK:

Ria Buiten (PR 179.125 uit 1998)

Anton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl