Die akkerdoortocht zal ik niet vlug vergeten

Verslag van Rudy van Daele van de 80 km van La Grimace du Grand Georges

De weersomstandigheden waren slecht aangekondigd. Onweer ? Zwoel? Om 6 uur ‘s morgen niet want het was een aangename 14°.
Vier uur slapen is niet direct bevorderlijk, maar ik had voldoende energie binnen (ik begin zowaar te zweren dat je sjoekes (“eclairs”, “soesjes” of hoe je ze ook wil noemen, moet eten voor een goede fond).

De eerste 30K waren gemakkelijk (was te zien op het hoogteprofiel), vanaf 40K ging het spannender worden. Vanaf dan rustig verder gelopen, en eigenlijk nooit in de problemen geraakt, ondanks de 3000 hoogtemeters.
Het werd wel spannend op de derde bevoorrading (52km): ‘t water was op, en de zon bleef maar schijnen. Volgende bevoorrading op 65km, 1h15-1h30 (?) verder. Zit ik dan met mijn rugzak en twee opvulbare flesjes, maar die zijn wel leeg. De temperatuur is dan ongeveer 22-23°C. Het zou voor mij o n m o g e l i j k geweest zijn om de 65K te halen.

Dan maar twee kindjes aangesproken, die in de tuin zaten. Het heeft me 4-5 minuten gekost , maar de oogst was me veel waard: de 2 halve liters opnieuw opgevuld met koud water. Op zo’n parcours en met zo’n temperatuur drink ik gemakkelijk 1.5 liter per uur.

Op 65K begon het te rommelen, en kort daarna kreeg ik lichtspel en stortregen (ik liep nog steeds met singlet). Alles werd binnen de vijf minuten met 3 cm water bedekt : keien? boomwortels ? je zag ze niet meer… Klap op de vuurpijl was een doortocht op een pas geploegde akker : ik had (echt!) een extra zool (+gewicht) van drie cm per schoen. Ik ben dus doornat aangekomen, met twee joekels van blaren op (beide) hielen net onder de eelt , dus die gaan er niet vlug weg zijn.
Toch de moeite waard, La Grimace du Grand Georges: 80K voor 15 euro , een perfect (! echt waar) aangeduid parcours, pure natuur, een technisch t-shirt met lange mouwen én een sandwich bij aankomst. Eén grote rondtoer in Marche-en Famenne, La Roche, Hotton: het lijkt wel een toeristische toer (maar is het niet).

Hoewel een tijd van 9h04 niet sexy klinkt op een 80K , toch bijzonder tevreden en zelfs op een vijfde plaats beland. (ik ben er al slechter aan toe geweest op die afstand). Het mochten er 100K geweest zijn, en dàt had ik niet verwacht op zo’n parcours.

Rudy Van Daele
(rudy.van.daele1 telenet.be)