De Coal Miner’s trail, verslag organisatie

Micha Havreluk: “Wat bij iedereen inderdaad indruk gemaakt heeft is het prachtige landschap, de manier waarop de terrils zijn aangelegd getuigt van een vooruitziende blik op wat na de ontginning zou overblijven voor het nageslacht…”

DE COAL MINERS’ TRAIL: EEN PAREL IN DE LIMBURGSE ARDENNEN TE GENK

Het klinkt misschien vreemd, maar degenen die op zaterdag 11 augustus om en bij de mijnsite van Waterschei / As de aldaar georganiseerde Coal Miners’ Trail hebben gelopen weten nu dat de titel geenszins overdreven is. Meer nog: dat deze titel terecht is!

Zoals Nico Modderkolk in een eerder verslag op Ultraned wijselijk aanhaalt: ”Ik zal niet gauw weer een hoogte onderschatten, want de ene 700 is de andere 700 hoogtemeters niet.”

Inderdaad, die hoogtemeters zijn een relatief begrip. Je kan bijvoorbeeld 1800 m te overbruggen krijgen over een afstand van laten we zeggen 50 K, en bij manier van spreken alle hellingen naar boven lopen … of je kan 700 m klimmende hoogtemeters voorgeschoteld krijgen die je alle dient op te wandelen ,,, Bij die 1800 m neemt de verzuring traagjes toe, terwijl die 700 je vanaf de eerste klim al in ‘t rood zet! En dit is een wezenlijk verschil qua lichamelijke vermoeidheid/aftakeling naar het verdere verloop van de trail toe. Liefst 10 van de 40 gestarte deelnemers hielden er voortijdig mee op. Wijselijk, zou ik zeggen, de gouden raad indachtig van ‘luister naar je lichaam’ … 11 augustus was dan nog een hete dag, en als je weet dat ¾ van het parcours schaduwloos is, kun je meteen inschatten dat het een helse karwei is geworden.

Maar alle ontberingen terzijde gelaten heeft de Coal Miners’ Trail toch weten te bekoren.

De lofbetuigingen van alle deelnemers – zonder uitzondering, ook de vroegtijdg afgehaakten – logen er niet om. De lieve woordjes gingen niet alleen naar de voorbeeldige organisatoren, de perfecte bevoorrading met cola, water, TUC-(zoute) koekjes, ontbijtkoek en bananen, maar ook naar de duidelijke bepijling van het parcours en vooral naar de wonderbaarlijke locatie.

Wat bij iedereen inderdaad indruk gemaakt heeft is het prachtige landschap, weliswaar kunstmatig ontstaan door opeenhoping van wat er bij de steenkoolontginning uit de ondergrond is gekomen, gaande van aarde, stenen tot kolengruis. Maar de manier waarop de terrils zijn aangelegd getuigt van een vooruitziende blik op wat na de ontginning zou overblijven voor het nageslacht, nl. een glooiend landschap dat mits spontane begroeiing voor wandelaars en sporters een paradijs zou betekenen. En dat is het ook geworden!

Onderaan deze ontboezemingen op deze pagina vind je de link naar 322 foto’s die tijdens de trail zijn genomen. Zij bewijzen dat mijn woorden geenszins overdreven zijn. Ik durf zelfs te stellen dat deze foto’s – zeker de actiefoto’s van de atleten – uniek in het genre zijn, en ik ben ervan overtuigd dat je nog veel trails mag lopen om zulke pareltjes te vinden. Daarenboven zijn ze allen vrij en kosteloos te downloaden ,,, en als service naar de lopers toe krijgt elke deelnemer, gefinisht of niet, een DVD thuisgezonden met een 1000-tal foto’s erop. Neem daarbij nog de mooie, gedateerde medaille, en een unieke trofee voor de eerste drie heren en dames en onze kleine organisatie is zonder meer een verrijking in het trailwereldje, ondanks het feit dat sommigen beweren dat een trail over één ronde dient te gaan en de CM dus geen echte trail is …. iedereen zijn/haar mening, maar ‘kom eens deelnemen’ misschien verander je dan van gedacht 😉

Kortom, het zal volgend jaar dringen worden om te kunnen deelnemen, dat is zeker! Maar wij houden ons aan de limiet van inschrijvingen: 50 deelnemers. Het moet kleinschalig blijven, het moet beheersbaar en vooral gemoedelijk blijven, en met de beperkte groep aan medewerkers waarover we beschikken is dat maar best ook. Zoals we op de website stellen “met een hart voor de hardloper” …

Nu gaan we alles nog even evalueren, en volgende maand beginnen de vergaderingen voor de LOUIS PERSOONS MEMORIAL al weer ,,, de marathon die op 10 februari 2013 voor de 9de maal in Genk zal plaatsvinden, na een sabbatjaar wegens familiale omstandigheden.

De site van de Coal Miners’ Trail: http://www.cmtrail.be
De link naar de o zo mooie foto’s :
https://picasaweb.google.com/106232530296774380546/COALMINERSTRAILGENK
De Louis Persoons Memorial: http://www.lpm-marathon.be

Bij leven en welzijn, Micha Havreluk
elsi(at)michavreluk.be