Vrede’s marathon en ultraloop Den Haag 2013

Goed nieuws voor hardlopers in Den Haag en omgeving: Op 22 september 2013 komt er een marathon én ultraloop. Vijftien jaar na de Konmarathon eindelijk een echte stadsmarathon.

Op zondag 22 september 2013 wordt de Vrede’s marathon en ultraloop georganiseerd in Den Haag. Het is dan al weer 15 jaar geleden dat er in Den Haag een stadsmarathon werd georganiseerd, om precies te zijn op 30 augustus 1998. Deze eenmalige Konmarathon werd gehouden ter ere van het 750-jarige bestaan van Den Haag. Er stonden in 1998 1687 lopers aan de start van wie er 1221 de finish haalden binnen de limiet van 5 uur. Er liepen toen 51 lopers onder de 3 uur, waarvan 17 onder de 2.30 en 1 onder de 2.15. Op internet kan ik geen uitslagenlijst vinden van deze marathon. Wel verschillende verslagen waardoor ik weet dat de start op de Dedemsvaartweg was en de finish bij de Uithof en het met 25 graden behoorlijk warm was. De route was als volgt: Dedemsvaartweg, Leyweg, Zuiderpark, Hildebrandplein, Neherkade, Binckhorst, Maanweg, Voorburg, Landscheidingsweg, over Hubertusviaduct, Segbroeklaan, Kijkduinsestraat, Monsterseweg, Madestein, Lozerlaan, Uithof.

Vanaf 2011 wordt er in Den Haag wel weer een marathon georganiseerd, de Zwarte marathon. Maar de Zwarte marathon is een marathon van Den Haag over het strand naar Noordwijk en terug. Een aantal van de mensen die deze marathon organiseren hebben het plan opgevat om een echte stadsmarathon te organiseren in Den Haag. Elke grote stad heeft zijn marathon en dan kan Den Haag niet achterblijven natuurlijk… Wat bijzonder is, is dat er naast de marathon ook een ultraloop van 68 km lang in de planning staat. Daarnaast worden er een halve en eentiende marathon georganiseerd. De routes zijn te bekijken op de website http://www.denhaagmarathon.nl Veel meer informatie dan de routes staat nog niet op de website. De website zal worden bijgewerkt zodra er meer informatie beschikbaar is.

De datum voor de Vrede’s marathon en ultraloop is de zondag na Prinsjesdag, voor 2013 is dat zondag 22 september. De marathon en ultraloop starten en finishen op het Spui in de buurt bij het Gemeentehuis van Den Haag. De route voert door de binnenstad van Den Haag, langs bezienswaardigheden, door parken en over het strand. De ultraloop kent een 3-tal extra lussen, met langere passages over het strand en door de duinen. Ik ben zelf van geboorte Hagenees en moet zeggen dat er leuke routes zijn uitgezet. De organisatie van de Vrede’s marathon en ultraloop bestaat uit Dick van der Klei, Machel Nuyten, Wim Kooij en Wim Borsboom. Dick van der Klei had een interview met het Haagse radiostation Den HaagFM: http://denhaagfm.com/uploads/media/-_30-08-12_Den_Haag_Marathon_web.mp3

Hopelijk gaat het de organisatie lukken om met ondersteuning van de gemeenten, de plaatselijke atletiekverenigingen en diverse sponsoren deze Vrede’s marathon en ultraloop vorm te geven. Een stad als Den Haag verdient een marathon en de ultraloop is een mooie bonus.

Henri Thunnissen