De Zestig van Texel heeft de inschrijving geopend

Het loopt meteen storm bij de inschrijving van de 60 km van 1 april 2013

Vanwege een verouderde versie van Joomla! functioneert de website van De Zestig van Texel http://www.dezestigvantexel.nl momenteel niet of gebrekkig (en geeft abusievelijk virusmeldingen aan bezoekers) maar dat euvel wordt de komende dagen eindelijk verholpen. Dan zal ook het nuttige trainingsschema van Gerrit van Rotterdam voor de 60 km weer bereikbaar zijn (hopen we).

Inmiddels stond de inschrijfmodule van De Zestig op http://www.inschrijven.nl gistermiddag per ongeluk 4 uur lang open en de Engelse module zelfs nog langer. Een kleine 50 lopers ontdekten dit en wist zich al in te schrijven voor de 60 km … 😉
Op het moment dat ik dit artikel op Ultraned plaats is de inschrijving formeel pas 1 ½ uur lang open en staat de teller al op 200 … (maar zie voor de actuele stand http://www.inschrijven.nl/dln/texel.html ).

{b}Programma 2013{eb}

{fixed}{b}Afstand Aantal Starttijd & -plaats (limiet) Inschrijfgeld{eb}

120 km 25? m/v 04.35 Wielerbaan (13 uur) 50 euro
60 km 400 m/v 10.35 NIOZ (7 uur) 35 euro
4 x 15 km 50 teams 11:05 NIOZ (6 ½ uur) 75 euro
4 x 15 km 100 teams 11:35 NIOZ (6 uur) 75 euro{efixed}
NB bij deze editie is voor de estafetteteams het (katoenen) T-shirt nog steeds inbegrepen in het inschrijfgeld maar bij de solo-afstanden heeft de organisatie (vanwege het wegvallen van de hoofdsponsor) helaas moeten besluiten dat het (functionele) T-shirt apart besteld dient te worden (voor 10 euro).

Een andere trendbreuk met vorige edities is dat er nu 1 inschrijftarief wordt gehanteerd, ongeacht wel of geen lidmaatschap van KNAU, KBAB, VAL, DUV e.d. In de inschrijfmodule op http://www.inschrijven.nl wordt nog wel naar de vereniging gevraagd omdat wij het correct vinden om in de startlijsten en uitslagen die verenigingen te noemen en bij de digitale uitslag-aanlevering bij de Atletiekunie op de avond van 1 april ook verplicht zijn die gegevens mee te zenden.

Ook de annuleringsverzekering is gesneuveld. Die was in de loop van de edities zo populair geworden dat we er in 2011 dik op hebben moeten toeleggen.

Hoeveel lopers kunnen er nu mee doen op Tweede Paasdag 2013?
In 2011 heeft de organisatie voor het eerst twee starttijdstippen voor de estafette ingevoerd (zodat alle langzame teams met eigen vervoer een half uur looptijd meer kregen) en dat is goed bevallen. Nu voor 2013 durft de organisatie het daarom aan om het aantal teams op de zeer populaire estafette te verhogen van 140 naar 150 inschrijvingen.
Ook de populariteit van de 60 km groeit nog steeds en omdat deze categorie aan de organisatie eigenlijk het minste werk kost (we starten ze bij de veerhaven en we zien ze als het goed gaat pas op de finish in Den Burg weer terug ;-), durven we het aan om de toe te laten aantallen in deze categorie weer iets te verhogen van 350 naar 400. Hoe we met de wachtlijst die boven die 400 ontstaat, precies om zullen gaan, is nog onderwerp van discussie binnen de organisatie. De praktijk bij de afgelopen edities is dat veel geblesseerde 60 km inschrijvers zich pas in een laat stadium afmelden (omdat ze zo lang mogelijk hoop houden dat het toch nog goed komt) of zonder afbericht niet op komen dagen. De moeilijkheid is om daar van te voren een goede schatting van te maken en de wachtlijst-lopers tijdig te kunnen berichten dat ze wel op 1 april kunnen meedoen.

4 x 15 km 150 teams = 600 lopers (volgeboekt in 1 week?) inschrijven via http://www.avtexel.nl
60 km 400 starters (start wachtlijst na 2 weken?)
120 km 45? aanmeldingen = 25? starters (waarschijnlijk geen wachtlijst)

Het optelsommetje geeft dan in totaal ruim 1000 lopers (m/v). Na afloop van de 11e editie bleek het gerealiseerde deelnemersaantal op 866 lopers uitgekomen te zijn, dus zouden we nu 15% hoger uit kunnen komen. We hopen maar op niet al te slecht weer op 1 april 2013 want meer dan duizend mensen allemaal binnen op de start- en de finishlocatie wordt wel behoorlijk/erg vol.

{b}(Geen) Veranderingen in de organisatie{eb}

Er is nauwelijks een wijziging in de organisatie door AV Texel: de bedoeling was dat ondergetekende een stap terug zou doen en vooral als adviseur zou optreden, maar het is nog niet gelukt om opvolgers voor de 120 en voor de PR te vinden. Wat de PR betreft is er nu een driemanschap geformeerd, met wedstrijdleider Dick van der Weide en met Mikel Knippenberg. Die laatste is nieuw binnen de organisatie van De Zestig en zal zich vooral bezighouden met de PR via Twitter en Facebook (zoals eerder door hem bij de JKM gedaan).
Wel is het tot onze teleurstelling een feit dat er geen hoofdsponsor meer is. Vakantiecentrum De Krim heeft toch moeten besluiten om na het continueren van de sponsoring van Hotel Molenbos in 2011 die erfenis voor 2013 te stoppen. Waarschijnlijk gaat De Zestig van Texel nu dezelfde strategie nastreven als de RUN Winschoten: het aantal kleinere sponsors proberen uit te breiden. Maar de consequentie voor 2013 is op dit moment wel dat het functionele T-shirt niet meer in het basis-inschrijfgeld van de 60 en 120 km zit. De helft van de huidige 10 organisatoren hebben de financiële rampeditie van 1997 nog levendig in hun achterhoofd en zoiets willen we niet nog eens meemaken.

{b}Toelatingseisen voor de 120 van Texel{eb}

De vereisten om toegelaten te worden voor de 120 van Texel zijn onveranderd: zie de kalendervermelding hier op Ultraned: https://www.ultraned.org/k_item/f027920130401.php
Lopers die ingeschreven (en geaccepteerd) staan voor de 120, kunnen in een later stadium altijd nog veranderen naar de 60 km.
Lopers die nog niet aan 1 van de toelatingseisen voldaan hebben (en geen wildcard van de organisatie gekregen hebben) en willen proberen om in Winschoten op 8 september of in Deventer op 11 november alsnog binnen de 9.30 op de 100 km te finishen, wordt gevraagd gewoon voor de 60 km in te schrijven. Verhuizing naar de 120 km indien alsnog aan een toelatingseis voldaan wordt, zal namelijk geen probleem zijn. Gezien de praktijk van de afgelopen edities ligt het niet in de verwachting dat de 120 volgeboekt raakt. Wel kan het aantal begeleidende fietsers een beperkende factor worden, dus 120 lopers die niet tot de toppers behoren en geen eigen fietser mee nemen, lopen de kans dat ze op eigen rugzak etc aangewezen zijn.

{b}Verkenningsweekend op Texel begin december{eb}

Voor allen die voor het eerst naar De Zestig van Texel komen en graag al eerder dan 1 april kennis willen maken met het parcours: noteer vast in de agenda dat er een trainingsweekend door ons (samen met het Ultraplatform) wordt gepland op zaterdag 1 en zondag 2 december in Appartementenhotel Bos en Duin. Na aankomst op Texel op vrijdag 30 november, zal op zaterdagmorgen de eerste 28 km worden verkend en op de zondagmorgen de resterende 32 km. De bedoeling is dat er ook een klein lezingenprogramma over ultralopen op zaterdag 1 december zal plaatsvinden. Het weekend staat ook open voor beginnende of gevorderde ultralopers die niet aan de 60 km op 1 april meedoen.
Dit weekend zal een combinatie zijn van de activiteiten die in de aanloop naar de vorige editie van 2011 zijn georganiseerd, toen met de kennismakingsdag ‘Trainen voor Texel’ op 24 oktober 2010 in Noordwijk en het Verkenningsweekend op Texel op 25-27 februari 2011. Nu in de aanloop naar de editie van 2013 is er ook een activiteit op Texel in februari, zijnde een splinternieuwe trail !

{b}Nieuwe Texel Trail van 50 km of minder op zaterdag 16 februari{eb}

AV Texel-voorzitter Martin Baptist en AV Texel-lid / ultraloper Peter ter Burg hebben een nieuwe trail op poten gezet, met de afstanden 12,5 – 25 – 37,5 en 50 km. Zie voor alle informatie die op dit moment beschikbaar is: http://www.texeltrail.nl/
Het lijkt De Zestig van Texel een prima trainingsloop voor de wedstrijd op 1 april!

{b}Accommodatie op Texel{eb}
In aanvulling op de Paas-lopersarrangementen in de Stayoaky willen wij wijzen op de algemene websites http://www.texel.nl (de VVV Texel, met het boekings-systeem gemoderniseerd), en http://www.vakantiestexel.nl/ (van de KLV, oftewel de vereniging van Kleine Logies Verstrekkers op Texel), met eveneens een direct boekingssysteem, voor appartementen, bungalows, kamperen bij de boer, kleine groepsaccommodaties, logies en ontbijt, en stacaravans. Een overzichtelijke site met alle meer dan 30 hotels op Texel is verder http://www.hotelsoptexel.nl en kampeerders kunnen o.a. terecht op http://www.kamperenoptexel.nl/ (met de 9 grootste campings op Texel).
Voor gezinnen is het grote en gevarieerde vakantiecomplex De Krim Texel, ook bij De Cocksdorp gelegen, met verschillende types bungalows, appartementen, trekkershutten en kampeerplaatsen, wellicht aantrekkelijk vanwege de vele faciliteiten inclusief zwembad en golfbaan: http://www.krim.nl en ook http://www.lekkerwegoptexel.nl/

NB De organisatie van De Zestig van Texel heeft het al druk genoeg met de eigen activiteiten voor en rond de wedstrijd dus wij vragen vriendelijk om ons niet te vragen om logies voor u te vinden en te regelen 😉

Algemene vragen specifiek over De Zestig van Texel kunt u het beste richten aan secretaris Piet Bakelaar (met het emailadres info zestigvantexel.nl). Vragen specifiek over het Verkenningsweekend begin december en over de 120 van Texel kunt u direct aan ondergetekende richten.

Namens de organisatie van De Zestig van Texel,
Martien Baars
(martien.baars nioz.nl)