Veel belangstelling voor de Langste Nachtloop

De belanstelling voor de Langste Nachtloop op de baan in Santpoort-Noord is verrassend. Het kan een leuke strijd gaan worden in de langste nacht van het jaar.

Ik ken Martin Dekker van de organisatie van de Jan Knippenberg Memorial. Hij was samen met Carel Schrama en Rob van Tol verantwoordelijk voor een veilige passage van de lopers door IJmuiden-Wijk aan Zee. Dat is het gebied waar het meest geregeld moet worden, de spil van de JKM. Op een van de vergaderingen voorafgaand aan de JKM kregen we het over een 24 uursloop die hij samen met Ans Oudejans wou organiseren in de Langste Nacht. Hij vroeg zich af of er belangstelling voor zou zijn. Ik heb hem geadviseerd om het gewoon maar eens uit te testen en om er een 12 uursloop aan vast te koppelen (een idee van Martien Baars). De organisatie van de 24 uur van Steenbergen voorzag Martin Dekker van het nodige advies. Er werd een website gemaakt en lang bleef het aantal opgaven laag, tot het opeens begon te lopen. En hoe! De organisatie van een 12 en 24 uur in de winter op de baan blijkt een schot in de roos te zijn. De opgave is verrassend goed, met een paar sterke namen er tussen.

Op de 24 uur doet de Belg Ludo Depoortere mee met een PR van 213,620 km dit jaar gelopen in Steenbergen. Ook Willy Antoine Rigaux doet mee, met zijn PR van 204,440 km. Rigaux loopt vooral Franse wedstrijden, meest 24 uurslopen maar hij liep ook al de Grand Raid Reunion en de Grand Raid des Pyrénées. Op de startlijst staan daarnaast Arjan van den Berg, in 2010 nog goed voor een tijd van 7.58.04 op de 100 km en Mo Idrissi die in 2011 na een spannende strijd bij het NK 24 uur net naast de derde plaats greep met een afstand van 185,846 km. Mo start in Santpoort Noord in de M60 klasse, waar dit jaar wereldwijd nog maar 3 man boven de 200 km kwamen. Bij de dames komt het geweld van Wilma Dierx en Jenni de Groot. Wilma verraste dit jaar met haar 216,643 km in de 24 uur van Stadtoldendorf en ook Jenni de Groot is in vorm getuige haar winst in 3 etappelopen in Ierland, Spanje en de Verenigde Staten. Jenni liep haar PR van 204,075 km in 2008.

Op de 12 uur gaan een paar lopers zich proberen te plaatsen voor de 120 van Texel. Een opvallende naam op de deelnemerslijst is Horst Preisler de man die het meeste ultralopen/marathons ter wereld op zijn naam heeft staan, hij is de 1800 inmiddels gepasseerd. Horst liep in het verleden goed, maar de laatste jaren zijn z’n prestaties niet om over naar huis te schrijven. Bedenk maar als je hem ’s nachts rond ziet schuifelen dat deze man in het verleden toch maar mooi 4 keer in de Spartathlon is gefinisht en een PR van 2.54 op de marathon heeft. Bekende namen op de startlijst zijn die van Jannet Lange, Luc de Jaeger-Braet, Erwin Borrias en Nitish Zuidema.

Deelnemers 24 uur

Vrouwen:
Marion Meesters
Esther Devilee
Wilma Dierx
Annie van Rossum
Jenni de Groot
Marie-Line Uittebroeck (BEL)
Katie Unoki (JPN)

Mannen:
Martin Dekker
Niels Hog Henriksen (DEN)
Jochen Thielen (GER)
Ronald Willemsen
Ludo Depoortere (BEL)
Arjan van den Berg
Erich Johann Storz (GER)
Mo Idrissi
Frank Grube (GER)
Joop Keetman
Rolf Vogedes (GER)
Marc Collinet (BEL)
Willy Rigaux (BEL)

Deelnemers 12 uur

Vrouwen:
Linda Voets
Jannet Lange
Monika Hille

Mannen:
Pieter den Edel
Nitish Zuidema
Nico Modderkolk
Remco Schellingerhout
Endymion Kasanardjo
Horst Preissler (GER)
Dietmar Korntner (AUT)
Simon Pols
Erwin Borrias
Jos Akkermans
Ton Aker
Luc De Jaeger-Braet (BEL)
Frank Dams (GER)
Bob Bock
Jan Schinkel
Frank van der Gulik
Ron Fokker
Vincent Meers (onder voorbehoud)
Steven Sleuyter (onder voorbehoud)

Voor alle info zie de website van de Langste Nachtloop: http://langstenachtloop.nl/index.html

Henri Thunnissen