Vanaf de zijlijn: van Wienerhof via Deining naar Pierewaai

De Dutch Coast Ultra Run by Night door de ogen van organisator Rinus van der Wal

Dat er dit keer door mijzelf niet zou kunnen worden gelopen tijdens de Dutch Coast Ultra-Run by Night 2013 was mij begin november 2012 al snel duidelijk geworden wegens de omstandigheden van vrouwlief. Een wonder dat ik deze run als mede-organisator, fotograaf, chauffeur, controleur, gids, enz live heb mogen mee maken.

Maar goed, alles begon met het idee van een man (Henri Thunnissen) dat mede-organisator Ferry van der Ent en mijzelf bij elkaar bracht: om eens met zijn tweeën over het nachtelijke strand te gaan rennen vanuit Den Helder. Dat is nu bij de derde editie uitgegroeid tot een beleving waar ruim 100 lopers deel van wilden uitmaken. Zo kan het groeien, maar de insteek van kleinschalig zonder al te veel verzorging en poeha onderweg zal altijd blijven bestaan, daar zullen we voor waken!

De start in Den Helder op vrijdagavond 25 januari om 22:00 uur met uiteindelijk 61 deelnemers ging vlot door de grote hulp van Henri en al snel stonden Henri en mijn persoon in de kou en wind bij de vuurtoren van Huisduinen de lopers op te wachten en te begeleiden richting het strand vanaf de zeedijk. Het was opletten door de sneeuw- en ijsvorming op de dijk en het strand. De gezichten van de lopers waren bijna niet te herkennen, zo goed hadden ze zich ingepakt tegen de kou.

Na de laatste loper gingen we vlot door naar Callantsoog (het 19km punt)om vanaf het strand een lange sliert van bewegende lichtjes te aanschouwen. De sneeuw en het ijs maakte een goede doorgang moeilijk en na het tellen va de deelnemers kwamen we toch 2 tekort? Na een telefoontje waren er uitstappers door de schijnbaar grote kou en vervoer was snel geregeld.

Mede door de deskundigheid en ervaring van Henri hadden we al snel in de gaten welke lopers het extra moeilijk hadden en bij de dijk van Petten hebben we de betreffende lopers overgehaald om te stoppen met de run wegens bevriezing van oogleden en of leden en met ons mee te gaan.
Na een tripje naar Castricum aan Zee voor de uitvallers, snel terug naar Bergen aan Zee (het 39km punt) om de lopers aan te moedigen en te peilen hoe het er voor staat. De telefoon gaat regelmatig met stoppers. Gezien de tijden die voor velen dik 1,5 à 2 uur langzamer zijn dan bij de vorige editie gaan de kou, het slechte strand en de aanwakkerende wind met kracht 4 à 5 tegen, hun tol eisen.

Nadat bijna alle lopers voorbij Bergen aan Zee zijn is het tijd snel te vertrekken naar Castricum aan Zee om daar de verzorging en allerlei zaken met Henri en Jan Roos af te wikkelen. Nadat alle afmelders zijn geteld komen we tot de conclusie dat iedereen veilig is aangekomen of is uitgestapt en we kunnen deze superpost De Deining in Castricum opruimen en schoon achter laten.

Daarna vlot met enkele lopers richting IJmuiden om aldaar de deelnemers aan de 75km en 100km op te vangen en te verzorgen. Natuurlijk de nodige telefoontjes van lopers die helaas de weg kwijt waren en deze via de telefoon op weggeholpen. Daarna is het lang maar gezellig wachten op de finish van de deelnemers en dat gaat helemaal goed. Ondanks sneeuwval deze ochtend komt iedereen aan.

De verzorging in Pierewaai in IJmuiden is echt top en een ieder wordt verwend. De verhalen van afzien van de deelnemers maken veel indruk en ook de winnaar van de 100km is helaas in een mui verzeild en tot zijn middel in het zeewater terecht gekomen. Ook de vele verhalen van ijsschotsen, watergeulen, zandhappen en kou zijn indrukwekkend. De 75km lopers hebben nog een toetje gehad: bij de laatste km moesten ze dwars door een sloot om de finish te bereiken. Echt alles is uit de kast gehaald om de deelnemers aangenaam te verrassen ;-).

Het aanschouwen en zo live meemaken wat de deelnemers beleven tijdens deze zeer koude editie is machtig mooi en in mijn beleving hoe een ultrarun zou moeten zijn voor velen. Ik dank de deelnemers voor het meedoen en het goed opvolgen van de adviezen voor en tijdens de run want dat is wel belangrijk om dit soort unieke lopen in Nederland door te kunnen laten gaan.
Verder mijn grote dank aan Henri als mede-live-aanschouwer en grote hulp bij deze tocht. Natuurlijk ook Jan Roos voor de verzorgingspost Castricum en club Pierewaai als toplokatie met topverzorging in IJmuiden. Strandrestaurant Deining: het was super dat jullie de deuren open wilden zetten voor onze nachtrun.

Dank aan Ferry van der Ent voor de grote inzet om dit allemaal mogelijk te maken. Er komt een vervolg en jullie gaan het allemaal horen en lezen. Zie http://dutchcoastultrarun.punt.nl/

Foto’s 2013: https://picasaweb.google.com/109624242763518163723/DutchCoastUltraRunByNight2013#

Rinus van der Wal
(rinusrunning <> gmail.com)

Noot Henri Thunnissen: De uitslagen van de 50, 75 en 100 km staan nu op Ultraned. Bedenk dat dit geen Champion Chip tijden zijn, maar tijden opgenomen bij binnenkomst in de strandtenten. Er kan dus wel wat verschil zijn met de eigen opgenomen tijden.