Voorbeschouwing 60/120 van Texel 2013

Een voorbeschouwing op de 60 en 120 km van Texel. Met een ongekend sterk deelnemersveld worden de wedstrijden op 1 april een spektakel.

Ik had Martien Baars beloofd om een voorbeschouwing te maken voor de 60/120 van Texel. In de aanloop naar de wedstrijd heb ik mee kunnen kijken welke toppers zich allemaal aanmeldden en dat was een niet aflatende stroom. Nog nooit heeft er een zo’n sterk deelnemersveld aan de start gestaan. Toppers op ultraloopgebied maar ook sterke marathonlopers. Toen ik een aantal deelnemers checkte op marathontijden bleken er de nodige lopers en loopsters bij te zitten waar ik nog nooit van gehoord had, maar die wel een goede marathontijd hebben staan. Nu is een goede marathon geen garantie voor een goed optreden in de Zestig van Texel, maar het geeft wel een indicatie. Ook goede trail capaciteiten zijn een pré. In een jaar met zware omstandigheden zoals in 2011, kan een uitslag uitpakken in het voordeel van lopers/loopsters die een goede trail kunnen lopen.
Niet alleen kwalitatief is het veld top, maar ook qua kwantiteit. In recordtijd was de wedstrijd volgeboekt. Er is toen besloten om meer deelnemers tot de wedstrijd toe te laten door dingen anders te organiseren. Voor de 60 kilometer leverde dat weinig problemen op, voor de 120 km was het een uitdaging om genoeg fietsers te regelen. Bij de 120 km is aan de deelnemers gevraagd om waar mogelijk zelf een fietser te regelen. Aan die oproep is gehoor gegeven, want er zal een record aantal ‘overkanters’ meefietsen.

{b}De 60 kilometer vrouwen{eb}

Bij de vrouwen lijkt Irene Kinnegim met haar marathontijd van 2.59.13 de te kloppen vrouw. De Zestig van Texel wordt de eerste ultraloop voor Irene. Bij zware omstandigheden maakt Marjolein Bil goede kansen. In 2011 werd Marjolein verrassend tweede achter Chantal van der Geest. Marjolein heeft een goede trail als basis. Ook Carola Schot is een kanshebster voor de overwinning. Carola liep in november een goede 50 km op de baan in Deventer in een tijd van 3.59.20. Voor een podiumplek zijn er meer kandidates. Lydia Doornbos komt op de kortere ultraloop afstanden vaak goed voor de dag, zoals in de Monschau ultraloop van 56 km waar zij tweede werd. Janine Timmer liep goed in de Two Oceans Marathon. Ilonka Betjes won de Veluwezoomtrail in 2011 en Castricum in 2012. Ook Annette Voets (oud-winnares), Katia Ganda, Jet Klomp, Gerry Visser, Silvia Verhoeven en Anita Joziasse kunnen hoog gaan eindigen.

{b}De 60 kilometer mannen{eb}

Waar bij de vrouwen al een sterk veld aan de start staat, is het veld bij de mannen van een heel hoog niveau. Een niveau wat je verwacht bij een marathon met startgelden en een stevig prijzengeld. In Texel worden er geen startgelden betaald en maar weinig prijzengeld. Er wordt echt gelopen om de eer. De winnaar van 2011 verdedigt de eer. Luc Krotwaar won in 2011 en is ook dit jaar weer een van de grote favorieten. Luc leek de overstap naar de 100 km te gaan maken, maar vindt toch meer bevrediging in het lopen van marathons. In 2012 liep hij zijn snelste marathon in 2.27.32. De nummer 2 van 2011 staat ook aan de start. Pascal van Norden kwam in 2011 over de finish alsof hij er een duurloopje van 5 km op had zitten. In 2012 liep Pascal geen ultraloop maar wel een marathon van 2.34.26. De snelste recent gelopen marathon van alle deelnemers, werd gelopen door de Belg Pieter Vermeesch in 2.19.45 (2011). Pieter heeft PR’s op de 50 km van 2.57.23 en 100 km van 6.47.01 staan . Hij heeft een blessureperiode achter de rug maar lijkt op tijd te zijn hersteld gezien zijn zege in een 40 mijls baanrace in Wales. Bram van Rijswijk is een echte alleskunner, die goede marathons afwisselt met snelle traillopen en een sterke 6 uur. Pieter Mans haalde in 2011 in een aanvallend gelopen zestig uiteindelijk de ondankbare vierde plek. Pieter heeft een goede marathon (2.32.10), een goede ultraloop en is een sterke trailloper. In 2012 liep Pieter een aantal goede uitslagen. Michiel Otten was aanwezig bij het voorbereidingsweekend op Texel begin december 2012. Daar vertelde hij dat hoe langer de afstand was, hoe meer verval hij had. Hij vond de marathon niet zijn sterkste afstand. Met zijn recente marathon van 2.31.04 en trailcapaciteiten is hij natuurlijk wel een van de favorieten voor een hoge notering. Ton Verbaandert maakt net als Bram deel uit van de trainingsgroep van Luc Krotwaar. Met zijn marathon van 2.33.53 als basis wordt het interessant hoever Ton in de Zestig van Texel zal komen. Verrassend is de deelname van Martin Ketellapper. Martin liep een aantal goede 100 km lopen en kwam voor Nederland uit op het WK 100 km. De afgelopen periode heeft Martin door zijn studie minder kunnen trainen, maar met zijn ervaring is Martin kanshebber. Ervaring heeft zeker ook Ralf Preibisch die een goede marathon en 50 km in de benen heeft en ook weet wat traillopen is. Aart Peter Baan liep in 2011 mee, maar ging toen wat te snel van start. Die fout gaat hij dit jaar niet maken. Met zijn marathon in 2.38.35 heeft Aart Peter de basis om goed te eindigen. Richard Dijkhuizen gaat op Texel als ultraloper debuteren en neemt zijn marathon van 2.38.33 (2012) mee.

Zo dat waren al 11 kanshebbers, met allemaal een recente marathon van onder de 2.40 en voor een groot deel ook ervaring in het ultralopen. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. In de lijst van de Zestig van Texel staan 34 lopers met een marathon van onder de 3 uur en waarschijnlijk heb ik er nog een paar gemist. Van een loper als Vincent Verboven had ik nooit gehoord, maar die heeft wel een tijd van 2.42.55 op de marathon staan. Dan ben je een goede loper en heb je een mooie basis voor ultralopen. Als Vincent goed over het strand komt kan hij zomaar hoog gaan eindigen op Texel. Nog wat namen van mannen die hoog kunnen gaan eindigen zijn de Belg Filip Detiege (2.40.27 op de marathon), de broers Alfred en Bernard Roelen die beiden een goede marathon (2.41/2.42) en 50 km in huis hebben en Han Wolsing, Bertil Krukkert, Friso Wolters, Frank Heijmink en de Belg Wouter Decock die een goede marathon combineren met trail- en of strandcapaciteiten. Het lijkt erop dat het een ongekend spannende strijd gaat worden, waar zich nog mannen in kunnen gaan mengen die ik niet eens genoemd heb.

{b}De 120 km, vrouwen en mannen{eb}

Bij de vrouwen zijn er 5 deelneemsters. Mieke Hekkers komt terug van een blessure en zal op Texel niet voluit gaan met het WK 24 uur van Steenbergen in gedachten. De andere vrouwen zijn aan elkaar gewaagd. Wilma Dierx en Sharon Gayter hebben de beste papieren, hoewel Heidi Janssens vorig jaar overtuigde in een warm Winschoten in een knap opgebouwde 100 km.

Bij de mannen is dé favoriet voor de eindoverwinning Jan Albert Lantink. Jan Albert won de 120 van Texel in 2009 en 2011, liep eind vorig jaar een 100 km in 6.56.57 en gaat nog één keer meedingen naar de overwinning in de Spartathlon. Andere podiumkandidaten zijn Peter van Wijngaarden en de Belgen Peter Palmans en Geert Stynen. Peter Palmans werd in 2011 tweede op de 120 km voor Geert Stynen. Geert is natuurlijk vooral gekend om zijn fantastische prestaties op de 24 uur, maar ook om zijn overwinning in de JKM van 2012, waar Peter Palmans derde werd. Peter van Wijngaarden heeft een goede 24 uur als basis, liep in Australië een 190 km lange trailloop die hij won en deed mee aan 6-daagse loop door de Kimberley desert. Outsiders voor podiumplaatsen zijn Lojze Primozic, Olivier Jacques, Jan Muller en Rombout Breedveld. Primozic is een Sloveense loper die eigenlijk altijd een podiumplaats haalt, iets wat hem alleen bij zijn debuut en in de Spartathlon niet lukte. Het is moeilijk in te schatten hoe Lojze de stukken strand verteert. Voor de meeste niet-Belgische en niet-Nederlandse lopers zijn de strandstukken vaak de scherprechter waar het mis gaat. In 2011 had de Duitser Rainer Koch hier grote problemen mee en viel ver terug. Koch doet dit jaar trouwens weer mee. Olivier Jacques is een uitstekende loper die vanwege zijn privé-omstandigheden weinig wedstrijden loopt, maar in de wedstrijden die hij loopt zet hij mooie resultaten neer, met als hoogtepunt zijn overwinning in de JKM van 2010 en zijn tweede plaats in de 120 van Texel van 2009. Rombout Breedveld heeft een sterke marathon en heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld als ultraloper. Jan Muller werd achter Rombout tweede bij het NK 100 km in 2012. Jan is een goede trailloper en was bij de 6 uur van Stein de Nederlander die het verst kwam. Verrassend is de deelname van Marc Papanikitas. Marc die al gestopt was met wedstrijdlopen was er tijdens het voorbereidingsweekend op Texel bij om een lezing te geven. Hij kon het niet laten om de eerste dag mee te lopen en dat was voor hem net het zetje om weer te gaan trainen en zich in te schrijven voor de 120 km. Dat geeft aan dat Texel niet zo maar een wedstrijd is, maar iets extra’s heeft.
Wat dat is gaan de lopers, begeleiders, volgers en vrijwilligers op 1 april ervaren. Tot 1 april!

Henri Thunnissen