Drents Friese Wold Marathon

Voordat er mogelijk een explosie aan Texel verslagen op Ultraned worden geplaatst, komt Henk Harenberg met een kort verslag over de Drents Friese Wold Marathon. Een marathon door prachtige natuur.

Voordat wellicht een explosie aan Texel-verslagen op Ultraned geplaatst worden, neem ik het genoegen een mini-verslag te maken van de Drents Friese Wold Marathon. Zonder enig zelfvertrouwen reis ik af naar het mooie Diever. Zowel geestelijk (gisteren een werkdag van vijftien uur) als lichamelijk is het niet het moment maar wil me niet laten klein krijgen. Alles gewoon negeren.

Onder prima omstandigheden starten we klokslag 12.00 uur. Ooit (kan zomaar een jaartje of tien geleden zijn) heb ik deze marathon gelopen maar nu is er één groot verschil. Na een kilometer loop ik toch echt niet voor of in het midden van het peloton. Tja m’n linkerknie is vandaag wederom in staking. Buigen wil deze niet voor het baasje. Tevens is er om de één of andere reden geen ontspanning. Na een drietal kilometer haakt een loper af. Hij zegt tegen een andere loper ‘dit is mijn 460ste maar ik moet stoppen’ of dit interessante informatie is voor een ander? Hetzelfde geldt voor iemand die ik verderop passeer. Hij zegt tegen een medeloper in het peletonnetje ‘ik slaap elke nacht maar twee uur’, sliep je er 1,5 wat moet een ander met deze informatie? Of iemand die ik vijf kilometer voor de finish passeer. Hij zegt ‘ik ben te hard gestart’, ja dan moet je dat niet doen. Wat moet ik er mee en wat moet een ander met mijn verslag? Zelf kan ik me nog de tijd herinneren dat good old Vincent en Theo (gelukkig las ik vorige week wat van hem) met de regelmaat van de klok hun verhaaltje op Ultraned plaatsten. In mijn beleving staan er te weinig verslagen (wat is de reden?) op maar Texel is coming, dus compensatie alom. Intussen bezoek ik Ultraplatform na een tip sinds deze week recent. Eerlijk gezegd moet ik er nog aan wennen aan het idee dat er ook iets is van een forum waar een discussie ontstond over Gilze. Ieder zijn zegje gedaan. Helemaal prima. Eén ding staat me nog helder voor geest. Het is een sympathieke organisatie. De loop heeft zeker zijn toegevoegde waarde.

Terug naar Diever. Na 5 km viel me de tijd nog ‘mee’. Het is echt een tempo wat geen tempo genoemd mag en kan worden. Een marathon moet minimaal een minuut sneller per kilometer maar daar kan ik alleen maar van dromen op dit moment. Toch is het tempo wel goed in relatie tot de toekomstige lopen in 2013. De eerste twintig kilometer zijn de 5 km tijden qua traagheid gelijk. Het is echt genieten van deze pracht marathon. Wat een prachtige omgeving. Wat een afwisseling. Geen ellenlange rechte stukken. Nee deze marathon heeft alles.

Let op een schildpad kan zelfs minder traag lopen, jawel, de tweede ½ marathon welgeteld 3 minuten sneller. Geen flow of ander zweverig iets maar het baasje won van zijn knie in protest. Of dit morgen nog zo is, surprise en gelukkig hoef ik op mijn knieën niet naar Paaseieren te zoeken. Ik ben meer van het pletten. Intussen is deze marathon circa 52 minuten sneller verlopen t.o.v. Gilze. Weersomstandigheden zijn anders maar toch iets minder traag. Nog twee marathons betekent theoretisch 2 x 52 minuten sneller en jullie zien me bij de Olympische Spelen in Brazilië maar niet echt. Deze theorie gaat natuurlijk alleen in nepdromen op.

Tot slot Gerik Mik, praten is niet aan me besteed tijdens de shuffle, niets ten nadele aan jou maar aan mij.

Aan alle sportievelingen op Texel: zet hem/haar op!

Groeten,

Henk Harenberg