Marjolein Bil wint de Boullionnante

Marjolein Bil en Michel Verhaege wonnen de Bouillonnante, een van die Ardense trails waar veel belangstelling voor is bij de trailliefhebbers.

Marjolein Bil won de Bouillonnante bij de vrouwen. Marjolein liep een tijd van 6.16.42 en had daarmee een enorme voorsprong op de nummer 2, de Belgische Mandy Dammekens die na 6.57.36 de finish bereikte. Nummer 3 werd de Belgische Els Depuydt in 7.02.15. Bij de mannen won de Fransman Michel Verhaeghe in een tijd van 4.58.48 voor de Belg Steven Pauwels in 4.59.33. De Nederlander Huub van Noorden werd derde met een tijd van 5.03.01. Thomas Dunkerbeck werd vijfde in 5.13.09. Ronnie Duinkerken had zijn dag niet, had last van kramp maar knokte zich op karakter naar de elfde plaats in 5.32.42.

De Bouillonnante is een pittige, maar niet te lange Ardense trail. De afstand is 54 km en telt ongeveer 2450 hoogtemeters. Het parcours is hier en daar technisch. Een leuke trail. De Bouillonnante was een van de 4 trails (Bear Trail, Olne Spa Olne, Cretes de Spa en Bouillonnante) was waar lopers/loopsters zich konden kwalificeren voor het WK trail in Wales op 6 juli. Een goed resultaat in een van deze 4 trails is geen garantie voor opname in de Nederlandse ploeg, maar wel een pré. In de voorbereiding op het WK trail is er in februari dit jaar een trainingskamp gehouden in Zuid-Limburg voor de betere traillopers (zie http://www.ultraplatform.nl/ultralopen-als-wedstrijdsport/nationale-selectie/500-inspirerend-trailweekend-in-zuid-limburg.html ). Over het WK trail bestond lang onduidelijkheid en het leek eerder een cross loopje door de duinen en over het strand te worden. Gelukkig wordt de trail nu ergens anders in Wales gehouden en krijgen de deelnemers een echt trail parcours voor de kiezen. Dat WK trail wordt geen makkie! Zie hiervoor de informatie op de website van de IAU: http://www.iau-ultramarathon.org/ Hopelijk hebben genoeg lopers/loopsters belangstelling voor dit WK waardoor Nederland met zowel een vrouwen- als mannenploeg vertegenwoordigd zal zijn. Bij het WK trail van 2011 in het Ierse Connamara was Nederland onverwacht succesvol met een knappe twintigste plaats van Robert Nieuwland in het individuele klassement en een achtste plaats voor de landenploeg in het ploegenklassement. Naast Robert Nieuwland bestond die ploeg uit Mike Buyck en Pieter Mans.

De directe link naar de uitslag van de Bouillonnante is http://www.chronorace.be/web2/classements/Classement.aspx?eventId=5626407157783&mode=large&IdClassement=9159 Deze link is te lang voor Ultraned, maar als je hem kopieert kom je bij de uitslag.

De website van de organisatie is http://www.la-bouillonnante.org/ en de facebookbladzijde is https://www.facebook.com/la.bouillonnante

Henri Thunnissen

NB. Wat het WK trail betreft kreeg ik van Wouter Hamelinck de reactie dat ik te positief was. Ik heb inmiddels op de website van de IAU wat meer informatie gevonden inclusief een kaartje en begrijp daaruit dat de trail gelopen wordt in terrein tussen de 50 en 300 meter en dat er 5 ronden worden gelopen in plaats van 1 lange ronde. Van Wouter kreeg ik ook de link naar een artikel van de Franse kampioen Trail Fabien Antolinos die het parcours heeft voorgelopen. Mijn Frans is beperkt, maar met Google translate in de Engelse vertaling is de tekst goed te begrijpen. Fabien omschrijft de trail als relatief snel. http://www.vo2.fr/actualite/trail-mondial-de-trail-2013-le-parcours-vu-par-fabien-antolinos-25042013-6829.html