Trail 50 km Loop van Vlaanderen

Thierry de Block: “Mooie nieuwe run voor herhaling vatbaar maar inderdaad, ietwat teveel op de banen maar, de hellingen maken veel goed en terug een mooie omgeving kunnen verkennen die nog een blinde vlek was voor mij.”

Toen ik vernam dat er een nieuwe trailrun ging georganiseerd worden op een stuk van de omloop van de ronde van Vlaanderen was ik onmiddellijk kandidaat om in te schrijven. Met mythische beklimmingen op Koppenberg, Paterberg, Oude-Kwaremont en Tadeuzeberg was ik onmiddellijk verkocht. Ik koos voor de 50km en had een richtdoel van binnen de 6 uur aan te komen. De streek kon ik alleen van op tv en had dus geen gedacht wat die run inhield, maar daarover later. Ondanks een strenge winter en een grote verkoudheid toch altijd kunnen doortrainen buiten een lange duurloop van 30km die mijns inziens meer schade ging berokkenen voor mijn gezondheid. Daar ik nog maar beginnend ultraloper ben wat geëxperimenteerd wat betreft voeding (gelletjes enz.) en voor de eerste maal een bietenkuur van 3 dagen geprobeerd na ervan gehoord te hebben de zondag ervoor tijdens de marathon van Londen op eurosport .

Onverwacht moest ik toch wel de avond voordien naar een feest met eten, drank en dans en lag maar om 1u 15 in bed. Op de koop toe nog eens opstaan voor grote boodschap, verdorie, het begint goed. Gelukkig kon ik om 7u vertrekken naar Lax (neef) die ons naar Oudenaarde zou voeren. Dacht dat afstand Brugge-Oudenaarde wat meer was maar kwamen zodoende reeds om 8u 15 ter plaatse waar wij een mooi parkeerplaats vonden niet veraf de grote markt. Eerst ons nr. afhalen in het stadhuis vooraleer om te kleden en dat vond ik een minpuntje. Iedereen moest zich via een smal trapje in dezelfde zaal zijn voor al de afstanden, dag inschrijvingen, afhalen T-shirts en nog enkele drink en eetstandjes waardoor er rond 9u 15 er tot buiten een rij van 100 meter stond aan te schuiven. Met zulke Grote markt voorhanden, waarom niet afhalen nr. in een overdekte tent op de Grote markt?

Bij aankleden was het nog zeer frisjes maar men sprak van zonnig weer dus toch maar besloten om in korte broek en T-shirt zonder lange mouwen te lopen. Een zeer goede keus overigens want tijdens de loop werd het altijd maar warmer en met bijna geen wind en geen te hoge temperaturen ideaal loopweer. Ons nieuw T-shirt van run to the hills was net gedrukt en ik had daardoor de primeur er de eerste mee te lopen. Ons naar de start begeven waar de andere medelopers, Marijn, Greg, Elle, Tony en Geert zich ergens bevonden. Maar door de drukte Tony en Geert niet gevonden daar, de 1000 deelnemers voor de 25km en de 300 deelnemers voor de 50km allen samen vertrokken. Terug een minpuntje vind ik persoonlijk want, wat een gedrum de eerste km omdat de 25km lopers ons langs alle kanten voorbijstaken en er op de koop toe er op een gegeven moment een smal paadje was waar op het einde iedereen moest stoppen om via een draaisysteem de weg te kunnen vervolgen. Spijtig want volgens gps heb ik daar 3 minuten verloren dus, waarom de 2 afstanden niet apart laten vertrekken?

Verder heb ik niets op aan te merken voor de organisatie namelijk: goede bevoorrading elke 5km, bewegwijzering top en oversteken baan altijd toezicht. Misschien nog een tip voor de organisazie: een bordje plaatsen met de vermelding welke hellingen wij opliepen, moest het telkens vragen waar ik zat aan de toeschouwers. Ondanks goede bevoorrading toch camelbag meegenomen en kon zodoende bij de bevoorradingen doorlopen wat mij telkens wel een bonus gaf tegenover de anderen en het gaf mij een goed gevoel om te kunnen drinken en eten wanneer ik wilde. De eerste 15km bij Greg en Lax gebleven maar de jeugd kon niet stilzitten en weg waren zij tot ik ze terug ontmoette na de finish. Gans de run mijn tempo goed kunnen aanhouden en halfweg stelde ik vast dat ik nog altijd liep aan een mooi gemiddelde maar moest vanaf dan vaststellen dat na de scheiding tussen de 25km lopers en ons het tweede gedeelte veel zwaarder was. In mijn gedachten had ik het doel om elke helling tot boven te lopen en bij de Koppenberg en Oude-Kwaremont lukte dat maar, ik moet eerlijk bekennen, de laatste 100 meter op de Paterberg moest ik te voet doen (20 procent). Na een laatste bosbeklimming Koppenberg nog 5 km naar Oudenaarde in afdalende lijn die mij vleugels gaf en stelde vast: ik kom binnen in 5 uur.

Inmiddels kwamen wij op het parcours van de 10km die om 14u was vertrokken en waren ook de wandelaars op pad die ons voorbij lieten gaan en ons aanmoedigden bij onze voornaam die gedrukt stond op ons nr. Daar is het stadhuis, komaan Thierry pers er nog een spurtje uit en daar de eindmeet en de aanmoedigingen van een massa mensen, ik vlieg. Helaas, volgens de uitslag 5u 00min 4sec maar volgens mijn garmin 4u 59min 12sec dus ik maak er 5 uur van toch? moet kunnen. Wat blijkt, uiteindelijk kwam Lax binnen in 4u49m en Greg in 4u55m en Tony in 5u2m en Geert in 5u2m. Na elkaar tijdens de race nooit gezien te hebben of te hebben afgehaakt komen wij allen samen binnen met kleine tijdsverschillen. Onze Marijn was echter outstanding en komt binnen op de 20ste plaats in 4u 12m. Onze dame die de 25 km liep ondanks lichte kwetsuur loopt de wedstrijd uit in 3u 3m.

Na aankomst allen samen wat bijgepraat, foto’s genomen en zalig huiswaarts gereden met de gedachte: een toptijd gelopen, trainingen lonen en onze groep waren allen top. En wat blijkt, na nalezen uitslag was ik toch wel 2de in de categorie 60 plussers met slechts 4 min achterstand op de eerste en denk ik, verdorie, heeft die 3 min oponthoud het hem gedaan maar denk dan wat dieper na. Ook hij kan oponthoud hebben gehad, had ik maar de Paterberg kunnen bedwingen plus wat rapper de trapjes opgelopen, over de boomstam gesprongen, niet uitgegleden over de enkele plassen. Mooie nieuwe run voor herhaling vatbaar maar inderdaad, ietwat teveel op de banen maar, de hellingen maken veel goed en terug een mooie omgeving kunnen verkennen die nog een blinde vlek was voor mij.

Groetjes, Thierry de Block