Steenbergen, nog 8 dagen te gaan

Vanwege de beperkingen van zijn lijf en de haalbare trainingsomvang, stelt Theo de Jong zich een realistisch doel voor zijn eerste 24 uren

Nog 8 dagen te gaan voor de 24 uur van Steenbergen. Zaterdag heb ik mijn laatste lange duurloop afgewerkt. Van Culemborg naar Leersum, Amerongen en Elst en dan weer terug, totaal 54 km. Vanaf nu nog twee weken langzaam aan en de laatste week vooral proberen veel te slapen. Het is voor mij de eerste keer dat ik een 24 uur ga lopen en ik ben dus erg benieuwd wat het daar in Steenbergen gaat worden. Mijn training is beduidend minder geweest dan die van Jos en Adrie zoals zij eerder beschreven hebben. Vorig jaar september ben ik al begonnen met lange duurlopen, 2 km rennen en dan 1 km lopen, want met mijn lijf met gebreken kan ik nooit 24 uur hardlopen. Na drie weken vakantie in januari in Costa Rica, volgde twee weken met spit. Ik stond helemaal strak. Dus vijf weken eigenlijk geen meter hard gelopen. Ook nog een ooglidcorrectie, dus een week alleen maar wandelen, maar daarna toch snel weer wekelijks 70 to 90 km met uitschieters naar 120 km. Soms ook vijf dagen niet gelopen en dan een dag met 2 keer 20 en de volgende dag 50. Alles was afhankelijk van de beschikbare tijd. Mijn bedrijf vergt gewoon veel tijd, minimaal 60 uur per week en dan nog eens 10 tot 15 uur trainen, dus Marijke, mijn vrouw is blij als het 11 mei is. Ik eigenlijk ook wel. Ik ben er al zo lang mee bezig en de laatste maanden denk ik elke dag wel een paar keer aan die 24 uur.

Als ik de startlijsten zie met de gelopen afstanden en me dan realiseer dat ik een marathon niet eens meer binnen de 4.30 uur kan lopen dan vraag ik me regelmatig af wat ik daar te zoeken heb in Steenbergen. Winnen zal ik niet, zelfs in mijn leeftijdsklasse maak ik geen schijn van kans, in die zin is er geen sprake van een wedstrijd. 100 km in 15 uur is mijn eerste streven en daarna zien we wel. Stiekem hoop ik op 133 km, maar ik ben blij met alles boven de 120 km. Het zal zwaar worden, dat besef ik me terdege, niet allen voor mijn lichaam, maar ook voor mijn doorzettingsvermogen. Maar, 133 is het doel, en daar heb ik die volle 24 uur voor nodig, dus opgeven kan ik niet. En als ik die 24 uur doorkom, is mijn droom verwezenlijkt en dat dan nog wel in het gezelschap van de beste lopers ter wereld. Dus Steenbergen, tot over een week.

Theo de Jong
(tdejong bureau-viridis.nl)