Nieuw parcours record voor Jan Albert Lantink in de Müritzlauf

Zijn eigen parcours record in de Müritzlauf stond scherp, maar vandaag ging het nog harder….

Jan Albert Lantink deed in 2010 voor het eerst aan de Müritzlauf mee. Dat is een landschapsloop van 75 km rond de Müritz See, een groot meer. Een mooie afwisselende route, niet heel zwaar maar zeker ook geen snel parcours. Jan Albert won in 2010 met ruime voorsprong in een tijd van 5.30.25. Later dat jaar werd hij tweede in de Spartathlon. In 2011 gebruikte hij de Müritzlauf weer als laatste voorbereidingsloop op de Spartathlon. Zijn tijd van 5.02.05 was sensationeel, wie moest die tijd ooit nog gaan verbeteren?

Het meest logische antwoord, Jan Albert zelf. Vandaag 24 augustus 2013 liep Jan Albert voor de derde keer mee. Zijn doel was het verbeteren van zijn eigen toptijd. Om precies te zijn een tijd van onder de 5 uur. Veel ruimte in het schema was er niet. Het moest hard en het ging hard. Op de marathon kwam hij na ca. 2.47 door en op de 50 km klokte hij 3.18. Daarna kreeg Jan Albert een inzinking die hij weer te boven kwam. Met muziek als The final countdown op zijn walkman en de altijd goede ondersteuning van zijn begeleidingsteam wist hij in de laatste 10 km het tempo weer op te voeren naar 16, 17 en zelfs 18 km per uur. Het resultaat was de gewenste tijd van onder de 5 uur, het werd 4.58.04. Dat is een prestatie van wereldniveau.

Na de Spartathlon van 2011 waar Jan Albert uitstapte volgde een periode zonder hardlopen. Maar de Spartathlon bleef lokken en Jan Albert maakte een come back. Eind vorig jaar liep Jan Albert in Rodenbach de 100 km in 6.56.57, in april liep Jan Albert een goede 120 km van Texel en daar komt deze topprestatie in de Müritzlauf nu bij. De organisatie van de Müritzlauf had een poster laten maken die overal in de stad Waren hing. Op die poster stond een foto van Jan Albert, met de tekst erbij “Lantink is back”. Jan Albert heeft vandaag laten zien dat dat helemaal klopt.

Bij de vrouwen liep de Duitse Britta Giesen net als Jan Albert een parcours record met haar 6.06.58. Tweede bij de vrouwen werd Barbara Mallman in 6.33.29 en derde Patricia Kusatz in 6.39.46. De Duitser Olivir Prieß werd bij de mannen tweede in de sterke tijd van 5.19.48. De vraag is of dit wel klopt, want Prieß eindigde in zijn eerdere wedstrijden steevast in de achterhoede. Mogelijk liep er een andere, snellere loper met zijn startnummer. Thomas Schölzke lag daar als nummer 3 ver achter met zijn tijd van 5.46.13. De uitslagen zijn te vinden op http://my4.raceresult.com/details/index.php?page=4&eventid=12505&lang=de (link is te lang maar met kopiëren lukt het)

Henri Thunnissen

NB. Olivier Prieß is ten onrechte als tweede geklasseerd. Hij bleek mee te doen aan een ander korter loopnummer van de Müritzlauf, de Stadtlauf. Dat betekent dat Schölzke tweede werd voor Michael Vanicek en Patrick Hösl die samen derde eindigde in een tijd van 6.06.04.