100 km trail te Wegnez (BEL)

Veel belangstelling voor Fagna Run

De start was gepland om vijf uur in de ochtend bij het krieken van de dag, maar het was rond half zes eer vertrokken werd. De eerste kilometers voert door het dorpje Wegnez; het parcours is gemarkeerd met witte pijlen op de weg met de tekst “FR”. Eenmaal bij de Lange Afstand Wandelwegen aanbeland, moeten de lopers de route zien te vinden aan de hand van de bekende rood-witte markeringen.

Tot aan de start was het droog, maar dat was gauw daarna afgelopen. De vraag is dan ook wat er over blijft van de boekjes waarin de route nog een keer beschreven staat. Het wordt dus een heuse trail daar net ten zuiden van de Voerstreek. Gelukkig waren de meeste lopers voorzien van een gevuld rugzakje, want er zijn nauwelijks verzorgposten onderweg. Wat vaste voeding zal er bij menigeen wel goed in gaan (of is het uit gaan, van uit de rugzak?).

De vertrekkende groep schatte ik op zo’n honderd; een blijk op de startlijst leert dat dit aardig klopt want de startlijst telt honderd en tien namen. Niet gek voor zo’n eerste 100 kilometer loop. Onder de deelnemers veel bekende gezichten waar ik de naam niet van weet, maar die ik herken van wedstrijden als Olne-Spa-Olne. Marc Quadflieg uit Maasmechelen, Hagenees Guus Smit, dan nog een groepje met een viertal lopers uit Nederlands Limburg (moeten we dat geen Oost-Limburg gaan noemen als we straks één Europa zijn?). Maar de meeste deelnemers schat ik in als inwoners van de provincies Luik en Belgisch Luxemburg. Willem Mütze zal zeker profiteren van zijn ervaring bij deze loop. Hij loopt immers regelmatig ook lange wandeltochten in deze regio. Hij kent de omgeving dus goed en is ook vertrouwd met het lezen en volgen van de rood-witte markeringen.

Wellicht ontvangen we een dezer dagen een beleefnissenverslag van een van de deelnemers.

Anton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl