Voorbeschouwing Spartathlon 2013

Het belooft een spannende editie van de Spartathlon te worden.

Op vrijdag 27 september start een van de meest aansprekende hardloopwedstrijden ter wereld. De Spartathlon, de wedstrijd van Athene naar Sparta over een afstand van 246 km. In Nederland vooral populair geworden door de successen van Ron Teunisse die twee keer tweede werd (1988 en 1994). De Belg Paul Beckers haalde in 1992 de tweede plaats. Jeffry Oonk (2002) en Cees Verhagen (2000) haalden beiden een derde plek. Recenter waren er de successen van Jan Albert Lantink en Léonie van den Haak die in respectievelijk 2010 en 2012 tweede werden. In totaal liepen 33 Belgische en 28 Nederlandse lopers/loopsters de Spartathlon uit binnen de limiet van 36 uur. Dit jaar staan er weer de nodige Belgen en Nederlanders aan de start. België: Frank Dhondt (45), Ghislain Dops (98), Yves Dedapper (143), Ludo Depoortere (151), Luc Dejaeger-Braet (161), Pat Leysen (170), Yves Vanhole (179), Johan Bogaert (185), Peter de Petter (192) en Jan Orye (194). Nederland: Ferry van der Ent (72), Jeroen Renes (88), Jan Albert Lantink (114), Arie Fröberg (128), Ernst Daniel (378), Dik Jagersma (174), Ria Buiten (176), Erwin Borrias (201), Wilma Dierx (207) en Henk Harenberg (229). Voor de meesten geldt dat uitlopen het grote doel is. Dat zal nog een hele kluif worden want het wordt weer een warme editie. Niet zozeer de dagtemperaturen van 26-28 graden, maar dan vooral de nacht. Het gaat ’s nachts bijna niet afkoelen en de temperatuur blijft ruim boven de 20 graden. Op het Griekse asfalt zullen de gevoelstemperaturen overigens beduidend hoger zijn. De Griekse hitte is voor veel deelnemers naast de afstand toch wel de grootste bottleneck. Vooral de wat langzamere lopers hebben hier last van want die lopen 2 keer in de hitte van de dag.

Wat de wedstrijd bij de mannen betreft is iedereen heel nieuwsgierig naar de Amerikaanse loper Mike Morton. Morton werd in 2012 Wereldkampioen 24 uur met een afstand van 277,543 km en won o.a. de Badwater Ultramarathon van 135 mijl door de woestijn. Dit jaar baarde hij opzien door op 2 weekends achter elkaar een 100 mijls wedstrijd te lopen en winnen. In juni werd hij bij een extreem hete editie van de Western States 100 mijl derde. Morton is voor de Spartathlon de favoriet. Meestal loopt Morton aanvallend en neemt hij het initiatief. Of hij dat in de Spartathlon ook zal doen is de vraag. In de Western States koos hij voor een andere aanpak. Voor hem en zijn begeleidingsteam zal het wennen zijn dat lopers maar op een beperkt aantal punten mogen worden verzorgd, waar dat in de Verenigde Staten onbeperkt mogelijk is en er ook een pacer mag meelopen. Een overtreding van de regels kan tot uitsluiting leiden, zoals Valmir Nunes al eens overkwam. Iwan Cudin won de Spartathlon al 2 keer, in 2010 en 2011. Zijn voorbereiding op de Spartathlon van dit jaar was zeker niet ideaal. Veel wedstrijden, maar magere resultaten voor een loper van zijn niveau. Maar Cudin heeft de ervaring van het winnen van de Spartathlon en dat maakt hem ook voor deze Spartathlon weer een van de favorieten. Cudin deelt zijn races goed in en zal niet het initiatief nemen maar afwachten. Bij het WK 24 uur kwamen Cudin en Morton elkaar al eens tegen. Morton nam daar het initiatief en Cudin ging in de tegenaanval. In Katowice staakte Cudin de strijd, maar de wetten van een 24 uur zijn anders dan die van de Spartathlon. Cudin heeft daar het voordeel van zijn ervaring. Jan Albert Lantink kwam Cudin al een aantal keren tegen in de Spartathlon, vocht met hem in 2010 een boeiend duel uit om de overwinning. In zijn voorbereiding op de Spartathlon boekte Jan Albert een aantal uitstekende resultaten met zijn 6.56.57 in de 100 km van Rodenbach en zijn overwinningen in de 120 van Texel en de Müritzlauf. Jan Albert is er klaar voor. Hij ging ruim op tijd naar Griekenland om te acclimatiseren. Hij heeft een ervaren begeleidingsteam mee. In Duitsland is de hoop op Florian Reus gericht. Reus die de mooie bijnaam Flo heeft, heeft een goede 24 uur. Bij het WK in Katowice kwam hij tot 261,718 km. In Steenbergen kwam hij dit jaar 2 km minder ver. In het verleden liep Reus mee in een aantal trails als de Chiemgau 100 km en de Swiss Alpine. De laatste jaren liep hij eigenlijk alleen nog maar op de weg. Eind augustus liep hij mee in de Karwendellauf, een trail van 52 km. Bij de Spartathlon komt de snelheid van een 50-100 km, de duur van een 24 uur en het traillopen samen. Voor kanshebbers is het aan te bevelen om een goede mix te maken van die onderdelen. Genoemde 4 mannen zijn normaliter degenen die om de overwinning gaan strijden. Het kan een interessante strijd gaan worden, waarbij de tactiek belangrijk zal zijn.

Dit jaar staat er in de breedte een sterk deelnemersveld aan de start. De Duitsers komen met een sterke ploeg. Naast Reus doen de winnaar van vorig jaar Stu Thoms, de nummer 3 van 2011 Michael Vanicek, Patrick Hösl, Olivier Leu en Gunther Marhold mee. Allemaal mannen met een goede 24 uur, die rustig zullen starten en gedurende de wedstrijd zullen opschuiven richting een top tien plek. Voor een top tien plek komen ook de Slowaak Lojze Primozic, Jeroen Renes, de Tsjech Daniel Oralek, de Zweed Andreas Falk, de Portugees Joao Oliveira, de Amerikaan Chad Ricklefs, de Rus Vladimir Bychkov en de Japanner Yui Sakai in aanmerking. Ongetwijfeld zullen er de nodige lopers gaan verrassen. Sommigen zullen in het begin van de wedstrijd voorin te vinden zijn en anderen zullen pas in de laatste fase naar voren schuiven in het klassement. Iemand die zijn races standaard uitstekend indeelt is de Belg Luc Dejaeger-Braet.

Bij de vrouwen zal de strijd om de overwinning tussen de Hongaarse Szilvia Lubics die in 2011 de Spartathlon won en in 2012 jaar derde werd en de Amerikaanse Brenda Carawan gaan. Carawan boekte een aantal uitstekende resultaten in 100 mijls lopen. Dat kan een interessante strijd worden. Kandidates voor een podiumplek zijn verder de Britse vrouwen Mimi Anderson (derde in 2011) en Claire Shelley, de Zweedse Kerstin Rosenqvist, de Francaise Laurence Suisse, de Duitse loopsters Heike Bergmann, Antje Krause en Annet Bahlcke en natuurlijk onze eigen Wilma Dierx. Wilma verbeterde zich bij het WK 24 uur in Steenbergen tot 224,664 km. De eerste zorg van Wilma is om dit jaar Sparta te halen. Vorig jaar is haar dat niet gelukt.

De Spartathlon zal live te volgen zijn op de website http://www.spartathlon.gr/home.html Voor Ultraned gaan we de Spartathlon natuurlijk ook live volgen.

Henri Thunnissen

NB:
– Erwin Borrias en Ferry van der Ent zullen niet starten vanwege trainingsachterstand opgelopen door een blessure. Erwin gaat wel mee naar Griekenland om Wilma te begeleiden.
– Op donderdag 26 september om 6.45 AM (‘s morgens dus) is er op Radio 1 een live interview met Jan Albert Lantink. De landelijke media herontdekken het ultralopen. Er is weer aandacht en terecht gezien er goed gepresteerd wordt. Alleen Jan Albert kwam er na zijn succes in de Spartathlon van 2010 en zijn vele andere knappe prestaties bekaaid van af. Okay aandacht op Hardloopnieuws, Losse Veter, Ultraplatform en Ultraned, maar geen aandacht in de landelijke pers of Runners World. En dat voor de beste ultraloper van de afgelopen 10 jaar.