Spartathlon van start

Lantink en Morton lijken elkaar snel gevonden te hebben in het begin van de Spartathlon. Erwin Borrias, Ferry van der Ent en Dik Jagersma zijn niet van start gegaan.

Er zijn 321 lopers/loopsters begonnen aan de 246 km van Athene naar Sparta. Het zal vandaag ongeveer 29 graden celsius worden, dus voor Griekse begrippen niet al te warm. Problematischer is dat het ’s nachts veel minder zal afkoelen. Alle Belgen zijn van start en van de Nederlanders is, behalve zoals eerder gemeld Erwin Borrias en Ferry van der Ent, Dik Jagersma niet gestart. Alle favorieten zijn gestart. Een paar kanshebbers op een top tien notering, zoals de Rus Bychkov en de Japanner Iwamoto, stonden niet aan de start.

Bij de eerste doorkomsten worden slechts 5 namen van lopers gegeven. Daardoor krijg je zeker in het begin geen goed beeld van de wedstrijd. Het lijkt erop dat Mike Morton en Jan Albert Lantink elkaar hebben gevonden. Beiden hebben zich voorgenomen om rustiger te starten dan ze normaal doen. De eerste tijden op de doorkomsten 4 (19,5 km) en 6 (25 km) kloppen al niet, zijn identiek. Hopelijk krijgen we dadelijk wel correcte tijden door. Morton en Lantink zijn nu in het gezelschap van lopers die later in de race zullen wegzakken, zoals de Japanner Hayoto Kochi die al 3 keer de Spartathlon liep, snelste tijd 33.30.17. Pas op 81 km krijgen we een overzicht van alle lopers/loopsters. Op checkpoint 7 (29 km) komen Morton en Lantink door om 9.05 en hebben 10 minuten voorsprong genomen op hun achtervolgers Kochi en de Braziliaan Juvam Palmeira. Als die tijd klopt lopen ze over 29 km dus 2.05, een tempo van 14 per uur. Dat is toch een behoorlijk starttempo.

Op Facebook is er een pagina gewijd aan de Spartathlon, met mooie foto’s en aardige info, zie https://www.facebook.com/spartathlon

Henri Thunnissen