Op weg naar de finish in Sparta, Jan Albert Lantink stapt uit

Jan Albert Lantink liep vanaf de post op 195 km samen met Joao Oliveira aan kop van de wedstrijd. Op 202 km besloot hij om te stoppen.

Jan Albert Lantink en Joao Oliveira lopen nu samen op kop. Jan Albert neemt meer tijd voor zijn verzorging bij de grote posten. Op post 61 kwamen ze samen door om 01.46.01. Hun voorsprong op Reus is zo groot dat de strijd om de overwinning tussen hen beiden gaat. Bij de laatste tijdmeting van Reus op post 58 lag Reus 1.06 achter op Lantink en 0.55 op Oliveira. Reus komt niet echt veel dichterbij. Ivan Cudin lag bij post 56 1.30 achter Jan Albert, waarbij hij veel verloor in de laatste uren. Jan Albert loopt een goede wedstrijd, een iets lager tempo in deze fase dan in 2010, maar niet eens veel langzamer. Het is Oliveira die heel sterk loopt. Mogelijk is het tactiek van Jan Albert om samen met Oliveira te lopen. Nu moet Oliveira het initiatief nemen in plaats van dat de Portugees kan lopen op Jan Albert. Het gaat de komende kleine 50 km nog een spannende strijd worden. Waar iedereen rekende op een strijd tussen Jan Albert met Morton, Cudin en Reus is het met Oliveira een complete outsider die de strijd aangaat met Lantink. Cudin heeft last van zijn knie en zakt weg uit het klassement.

Jan Albert Lantink is na post 62 (202 km) uitgestapt. Hij liep in een tweestrijd met Oliveira op een stuk met vals plat. Hij was helemaal op, had geen coördinatie meer en besloot te stoppen. Een moedig besluit.

Joao Oliveira kan nu met een voorsprong van ca. 1 uur de laatste kleine 50 km lopen. Reus is een gekend 24 uursloper, maar heeft de laatste tientallen kilometers terrein verloren op Oliveira. Reus lijkt tweede te worden, terwijl de winnaar van vorig jaar Stu Thoms de beste kansen op het brons heeft.

Henri Thunnissen