Dutch coast ultra 17 januari 2014

Matthieu Magielsen: “In 2009 begon ik met lezen van Rinus zijn weblog, in 2012 stond ik met lampjes op het strand te kijken bij de buizen bij Julianadorp. In 2013 was het te koud, maar vandaag vielen alle puzzel stukjes op zijn plaats.”

In 2013 was het voor mij te koud om te starten op de Dutch coast by night, maar toch weer ingeschreven voor 2014 editie in de hoop op beter weer. In de morgen van 17 januari had ik mijn auto bij Petten gezet op 25 kilometer punt, zodat ik een uitstap punt had. Er stond nog steeds een harde Zuider wind. Rond 21:00 ga ik naar Wienerhof om de lopers van de 75 /100 km te zien starten. De wind lijkt te zijn gaan liggen. Hierna zorg ik dat ik zelf klaar ben voor het vertrek van half 11. Ik heb de hele winter in korte broek getraind, zodat mijn lange broek nu als extra warm voelde, verder kies in voor 3 laagjes bovenkleding. Om 22:30 vertrekken we en op de dijk bij Den Helder had ik het meteen erg warm, ik trek mijn handschoenen uit. maar op het strand zouden we de wind pas voelen. Ik kom al snel alleen te lopen ,de kopgroep ging te snel en achter me lopen ze met de rem erop, iets wat ik nog heel moeilijk vind. Aan het eind van de dijk zit een hele groep van Noordkop met een biertje om ons aan te moedigen, echt super. Dan komt het strand en eigenlijk heel snel voelt het goed en loop ik in de flow.

Wat een hard strand, de volle maan breekt door en enkele sterren zijn te zien. 5 meter naast me loopt nog een loper ik hoor enkel zijn voetstappen, dit geeft toch een gevoel dat ik in de groep loop. Rond Groote Keeten weet ik dat ik voor de volle 50 kilometer ga, het weer, het stand ,mijn benen alles voelde in balans. Bij de dijk bij Petten staat Anno ik kijk voor het eerst op mijn horloge 25 km in 2 uur 27, perfect op schema. Even plassen en weer door, daar staat Rinus met water en snel mijn lege flesjes gevuld en weer door. Hier staat ook mijn auto maar ik kies ervoor om door te gaan, het is nu of nooit. Ik haal al diverse lopers van de 75/100 km in, ook een echtpaar welke samen de 100km lopen we kletsen wat waarna ik weer door ga. Bij camperduin staat anno ik geef mij lege verpakkingen aan hem. En het strand weer op. Hier volgt een stukje zonder herkenningspunten, Schoorl? ,Bergen? En waar blijft die vuurtoren. Dan zie ik een kampvuur hier staat anno ook weer en er is hier warme boullion, maar daar durf ik niet aan want alles voelt nog steeds goed. Wel even mijn cola uit mijn rugzak gepakt voor de laatste 12 km. Steeds zie ik voetstappen voor me en haal ik lopers in, zal ik Francois nog zien? Dan loop ik Rob voorbij hij loopt de 75 km. Ik krijg een sms bericht van Andre hij heeft nachtdienst, ik bel hem en we kletsen wat. Dan ben ik bij Egmond, de vuurtoren daar geeft dus niet echt licht zoals in Den Helder kom ik achter, vandaar dat ik hem niet zag. Nog mijn laatste ontbijt koek eten en mijn laatste flesje pakken. Voor me lopen steeds lopers waar ik naar toe loop, opeens 2 lopers een daarvan is Francois.

Wat een sprookje samen de laatste kilometer doen. Ik vraag hem de afstand, we moeten er nog 4. Francois versnelt weer en loopt bij me weg, in de verte zie ik al de strandtent Deining. Het lijkt niet dichterbij te komen maar ik probeer te genieten van de zee, de duinen en dat het weer zo goed is geweest. Dan loop ik strandtent Deining binnen. Tijd 5 uur 7 minuten. Ik heb het gedaan de Dutch coast ultra 50 km by night. In 2009 begon ik met lezen van Rinus zijn weblog, in 2012 stond ik met lampjes op het strand te kijken bij de buizen bij Julianadorp. In 2013 was het te koud, maar vandaag vielen alle puzzel stukjes op zijn plaats.

In Deining smaakt al het eten en drinken wat klaar staat heerlijk. Terwijl wij uit rusten gaan de 75 en 100 kilometer lopers weer op pad. Ongelofelijk sterk moet je dan zijn.

Rinus en Ferry en alle andere vrijwilligers bedankt voor dit avontuur. Anno bedankt voor de steun tijdens de gehele nacht en verder alle supporters op de dijk bedankt.

Groet Matthieu Magielsen