Enschede Marathon, mooi debuut van Abdi Nageeye

Een natte editie van de Enschede Marathon. Update: met link naar de uitslagen.

De marathon van Enschede is de oudste nog lopende marathon van Nederland. Op 20 augustus 1947 werd de eerste editie georganiseerd. Het was toen alleen nog een wedstrijd voor mannen, pas in 1981 deed de eerste vrouw mee. Tot en met 1991 was het een wedstrijd die om de 2 jaar werd gelopen. In 2014 was het de 45e editie. Een ervaren organisatie, maar toch ging er wat fout. Het parcours was bij een bocht bij de Singel veel ruimer uitgemeten dan zoals de parcoursmeting was. Dat was de reden dat de finish 60 meter naar voren werd gehaald. Iets wat bij verschillende finishers de nodige verwarring opriep. Het weer was bij de start best goed, maar na een dik half uur begon het hard te regenen. Dat had zijn invloed op de tijden. Ook de wind was op een aantal plekken spelbreker. Door het slechte weer vielen de tijden wat tegen.

Winnaar werd Elijah Sang in een tijd van 2.10.22. Dawit Wolde werd tweede in 2.10.42. Wolde leek lang op weg naar de overwinning maar haalde het net niet. Abdi Nageeye debuteerde op de marathon en werd derde in 2.11.33. Nageeye is Somalisch van geboorte maar woont al lang in Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. Weer een mooie tijd van een Nederlandse loper op de marathon. Andere Nederlanders onder de 2.30 waren Iwan Kamminga (2.24.48), Harm Sengers (2.28.15) en Gayri Hawery (2.28.21). (NB. Hawery werd later uit de uitslag geschrapt omdat hij niet het hele parcours zou hebben gelopen.)

Bij de vrouwen was de overwinning voor Reina Visser die met haar 2.42.07 een nieuw PR liep. Dat was niet helemaal wat ze in gedachten had, ze wilde zich met een tijd van binnen de 2.38 plaatsen voor het EK. Het werd haar al snel duidelijk dat die tijd er voor haar niet in zat. Esmee Möricke werd tweede in 2.52.30. Ingrid Prigge werd derde in een tijd van 2.52.47. Daarmee verbeterde ze het Nederlands Record in de klasse W50.

Op de website van RTV Oost staan een aantal filmpjes en interviews, zie http://www.rtvoost.nl/sport/default.aspx?nid=188500&cat=313 De website van de Enschede Marathon is http://www.enschedemarathon.nl/ Op de Facebook pagina die aan de website is gekoppeld staan foto’s en een filmpje met de finish van Reina Visser. Ook op de aan de website gekoppelde twitter staan veel foto’s.

De uitslagen zijn te vinden op: http://evenementen.uitslagen.nl/2014/enschedemarathon/

Henri Thunnissen