Kosovo marathon

Jaap vd Berg: “Kosovo? Ja een marathon in Kosovo. Wat moet je daar zoeken.”

Kosovo? Ja een marathon in Kosovo. Wat moet je daar zoeken.

Toch was ik bang dat het niet door zou gaan. Op 7 mei onder volledige narcose aan mijn bijholtes geopereerd. Advies, 1 week rustig aan doen en niet trainen. Gelukkig snel hersteld en het weekend voor de marathon die op 25 mei werd gehouden toch nog wat kilometers kunnen maken. Met een tussenstop in Wenen geland in Pristina de hoofdstad van Kosovo.

Pristina is een grote stad met 200.000 inwoners en betekent honing en bloed. In totaal wonen er 1,7 miljoen inwoners in Kosovo en is sinds 2008 onafhankelijk. De taal is Albanees en de munt is de Euro. De organisatie van de 1e Kosovomarathon was in handen van http://www.countrymarathonclub.com, UN, KFOR en de atletiek federatie Kosovo. Nadat we op zaterdagmiddag de nummers hadden gehaald en heerlijk hadden gegeten konden we ons voorbereiden op de marathon, starttijd 07.00 uur. Met een taxi zondagmorgenvroeg richting het prachtige en landelijk buitengebied van Pristina.

Helaas een parcours van heen en terug en dat dan 3x. Na de eerste terugkomst besloot ik het rustig aan te doen. Inmiddels al 27 graden, 2 lange heuvels, geen schaduw en windstil. Wel prachtige uitzichten op de besneeuwde hoogste berg van Kosovo de Gjeravica van 2656 meter hoog. Van te voren was gewaarschuwd door de organisatie op te passen voor de wilde honden die je overal tegenkomt. Gelukkig geen problemen gehad op wat vervelende kleine keffertjes na. Mea mijn vrouw die de halve marathon liep besloot ook rustig aan te doen en finishte inmiddels in 2 uur en 11 minuten. Na 4.33.56 kwam ik moe, voldaan, tevreden maar heel moe over de finish. Een prachtige medaille ontvangen, een dry-fit shirt , bier en Amerikaanse champagne.(cola) Deelnemers uit Kosovo, Amerika, Finland, Duitsland, Italië en NL. Als Landloper was dit mijn 65e land en 109e marathon. Mea heeft inmiddels in 35 landen marathons en halve gelopen.

Mea en ik zijn nog 2 dagen gebleven voor sightseeing. Prachtige kloosters gezien die op de UNESCO lijst staan. Prachtige watervallen en natuurgebieden met schitterende flora –en fauna. Dagvlinders zoals de blauwe ijsvogelvlinder, groot geaderd witje, apollovlinder en prachtige vogels zoals de bijeneter, balkankwikstaart, grauwe klauwier enz. enz. Het is een interessant land voor cultuur, natuur zon en eten. Achteraf hadden we nog een paar dagen moeten blijven, er is nog zoveel te zien.

In 2015 wil de countryclub in samenwerking met de Rimini atletiekclub een marathon organiseren in San Marino. Start en finish zijn in het voetbalstadion. De onderhandelingen zijn al begonnen door countryclub lid Giuseppe uit Italie. En mijn volgende marathon is een zware bergmarathon op 10 juli in Andorra. Dit als voorbereiding en ervaring op te doen voor de Inca Trail Marathon Machu Picchu in Peru.

Jaap vd Berg