Maasmarathon

Jef van de Weerdt: “Mestreech is een mooie stad om een terrasje te pakken of te flaneren, maar niet om er op Zondagmorgen een marathon doorheen te jagen, hardlopen door de stad is bij de lopers én dagjesmensen niet zo geliefd hoor ik weleens!”

Mijn 11e deelname aan de Maasmarathon …. Zaterdagmiddag even naar Visé (start en finish plaats) gereden, startnummer gaan halen (45 euro) én al wat sfeer gaan proeven met Jo Schoonbrood, Henk Sipers en Huub Koolen .. samen zijn wij goed voor 258 leeftijdsjaren en ik schat zo’n kleine 600 marathons.(met dank aan Henk)

Zondagmorgen …schitterend weer…. en na een ritje van 20 min zijn wij ruim op tijd in Visé en parkeer ik mijn auto op mijn vertrouwde plekje vlak bij de start en finish … iedereen gaat zijn eigen weg om zich voor te bereiden op de marathon (42 km)

Vlak voor de start zoek ik naar Huub …én zoals gewoonlijk staat hij helemaal achteraan …. wij gaan alle twee voor 4 uur en 15 min, evenals Henk, maar hij staat een stuk verder naar voren en Jo staat natuurlijk op de eerste rij en wil weer onder de 3 uur proberen te lopen nadat hij een tijd lang met de griep heeft gesukkeld.

De start is hier om 5 min NA 9 uur.. vreemde tijd …maar goed wij zijn er aan begonnen…..ik weet het … erg dom van mij, maar het voornemen om bij Huub te blijven is na 500 m al voorbij, ga langs het 4.15 u groepje en loop in een ruk naar het 4 uur groepje … en nog dommer óók daar ga ik aan voorbij, heb ik dan zo’n goeie benen? Nee… het loopt nu niet dat je zegt echt “lekker ” – even voor de nietlopers die dit lezen, het tempo in zo’n groepje wordt bepaald door een ervaren marathon loper (pacer) die de groep naar de gewenste eindtijd loodst. Waar was ik gebleven… Oja Sjefke is weer eens stronteigenwijs en wil het weer op zijn eigen manier doen (5km : 27.13) en na de eerste kasseienstrook en een kleine stijging staat het bordje van de 10km (54.34) iets meer dan 11km per uur en ik schakel wat terug en sluit weer aan bij het 4 uur groepje.

Oeps ….. ik heb moeite om aan te haken…..en héél langzaam lopen ze van mij weg, als er plots hulp komt van loopvriend Willy die mij een paar km komt hazen en met “mestreech” in het zicht schroeft hij het tempo weer iets op.. 20 km (1.53.55)….Willy bedankt! ..En weer alleen verder. “Mestreech” is een mooie stad …om een terrasje te pakken of te flaneren….. maar niet om er op Zondagmorgen een marathon doorheen te jagen, hardlopen door de stad is bij de lopers én dagjesmensen niet zo geliefd hoor ik weleens!

Of het waar is weet ik niet, bij de gemeente zou een ambtenaar “werken” die als taak heeft niet om evenementen BINNEN te halen maar juist TEGEN te houden! …. 25 km (2.23.12) de “Aw Brök ” over en weer terug naar Visé, meestal een saai en moeilijk stuk ….echter nu begin ik lopers in te halen en heb plots het goeie ritme te pakken 30km (2.51.25) nu niet té overmoedig worden, als ik wéér iemand inhaal.

Dat is het mooie op het einde van een marathon, die man tot man gevechten, Oh sorry er lopen natuurlijk ook dames mee.. iedere keer weer proberen om een plaatsje op te schuiven ……óók al heb je nog zo’n pijn in je benen…. jammer maar helaas ….ik voel langzaam de krampen op komen! en moet het “tempo” iets laten zakken in de hoop de 35 km te halen zonder even te moeten wandelen…en dat lukt in een tijd van 3 uur en 27 min …. inmiddels hebben zich de halve marathon lopers bij ons gevoegd en wordt ik van alle kanten voorbij gelopen ….vind ik persoonlijk een minpunt van deze marathon, dat wij samen met de halve marathonlopers de laatste km’s afleggen, je weet nu niet meer wie tegen wie loopt! Wie mij óók voorbij is gelopen is Huub (Koolen) die weer eens aan een formidabele opmars is begonnen vanuit bijna laatste positie vertrokken én als een van de oudste marathondeelnemers (71 jaar) haalt hij de ene na de andere in!

Bij mij zit er geen verbetering meer in en moet de laatste 5 á 6 km’s zien te overleven…… met de steeds opkomende kramp gaan de kleine stukjes wandelen zelfs moeilijk! En met een van pijn vertrokken gezicht kom ik over de finish…. tijd 4 uur en 21 min …. alles gegeven ..meer zat er niet in vandaag: 480e van een kleine 650 deelnemers ….én ..net NAAST het podium…4e in mijn klasse m65 …..

Wat cijfers :
winnaar manen: Ahmed Nasef 2.21.13
winnaar dames: Nicole Warnier 3.05.46
30e: Jo Schoonbrood 3.00.18 1e m65.
421e: Huub Koolen 4.10.40 1e m70.
457e: Henk Sipers 4.17.15
616e: Armand Felier 5.37.04 …. laatste.

Deze marathon is perfect georganiseerd en je wordt prima verzorgd tijdens de wedstrijd en zeker ook na de wedstrijd, dus die 45 euro vind ik wel oké ….. Zo dat was mijn 64e marathon….geen goeie tijd, maar zag toch enkele lichtpuntjes …. de teleurstelling maakte al snel plaats voor een tevreden gevoel …je bereidt je zo goed en kwaad mogelijk voor op een marathon en al valt het resultaat dan tegen ….het zij dan maar zo!

De aller vriendelijkste groet:
Jef van de Weerdt