Jan Knippenberg documentaire zondag op tv

De documentaire Jan Knippenberg: ‘Forrest Gump op Texel’ wordt komende zondag 21 juni op tv vertoond.

Sinds ik vanaf 2009 bij de Jan Knippenberg Memorial betrokken ben hoorde ik verhalen over een documentaire over Jan Knippenberg. Gebrainstormd werd er door Dirk Jan Roeleven en zijn filmploeg. Er werden plannen gemaakt, maar het eindproduct bleef uit. Zelf had ik de hoop al opgegeven, maar aan de vooravond van de afgelopen Zestig van Texel was de voorpremière van de documentaire.

Ik was erbij samen met andere genodigden, vrienden en familie. Het eindresultaat was simpel maar mooi. Met als rode draad de filmopnamen van de tocht van Jan naar Stockholm. Met interviews. Met privé beelden van Jan vlak voor zijn dood. Na afloop was iedereen even stil.

De documentaire was gemaakt om te worden vertoond bij het tv-programma Andere tijden sport. De uitzending was eerst gepland op 5 juli maar is twee weken vervroegd naar 21 juni, oftewel komende zondag. Ik kan het van harte aanraden om de film te bekijken. Natuurlijk is de impact op tv anders dan in een bioscoop zaal, maar ik verwacht dat de intimiteit van de film ook op televisie overkomt.

De uitzending van de documentaire Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel wordt zondag 21 juni vertoond op Nederland 1 om 22.10 uur. Info is te zien via de link: http://bit.ly/1GiONfG

Jan Knippenberg Memorial 2016

Na de dood van Jan Knippenberg werd er een memorial loop georganiseerd langs het Nederlandse strand, de JKM. De eerste editie was in 1996. In 2016 wordt de JKM voor de 12e keer georganiseerd. De datum is al bekend, dat wordt voor de hele JKM vrijdag 25 maart en voor de halve JKM zaterdag 26 maart. In de editie van 2014 was er voor de deelnemers aan de hele JKM een bootovertocht bij IJmuiden en startten de deelnemers aan de halve JKM in Velsen bij de Noordpier. Een opzet waarbij veel minder vrijwilligers nodig zijn. Vrijwilligers die vaak moeilijk zijn te vinden. De afstanden in 2014 waren 125 km voor de hele JKM en 60 km voor de halve JKM. Een aantal lopers wil in 2016 de 100 mijl weer terug. Voor de editie van 2016 moet nog een besluit genomen worden welke afstanden worden aangeboden. Maar de datum staat vast, dus noteer die alvast in je agenda.

Henri Thunnissen