WC 100 km Cleder (FRA) 26/8

Laten de lage landen het af weten bij de World Challenge in Cleder? Wel staat vast dat voor het eerst de Britten niet aanwezig zullen zijn!

Op Ultramarathon World lazen we dat er geen Brits team zal zijn in Cleder: http://fox.nstn.ca/~dblaikie/n28jy01a.html
De Britten maken echter makkelijk de oversteek naar Cleder; Britse invloed op het wedstrijdverloop wordt dus desondanks verwacht.

Ook Nederland zal geen ploeg afvaardigen naar de World Challenge 100 kilometer op 26 augustus in Cleder. Landen die een qualifictielimiet hanteren hebben meestal een limiet van 7:45 tot 8:00 uur voor mannen en 9:00 uur voor vrouwen. Dat Nederlanders niet makkelijk in staat zijn om een kwalificatie te lopen ligt voor de hand; Nederland telt immers maar een 100 kilometer wedstrijd en in ons buurland Belgie is de situatie niet anders. Maar met alternatieve kwalificaties op de 6 uur, waar atleten in een eigen jaarplanning zich kunnen kwalificeren, zou toch een team op de been moeten kunnen brengen.

Door een aantal functiewisselingen bij de KNAU moeten we 2001 maar als een verloren jaar beschouwen. Eerder al, bij het EK 24 uur te Apeldoorn, werd op het laatste moment een ploeg samengesteld uit de reeds ingeschreven Nederlanders. Geluk bij een ongeluk was dat de Elfsteden non-stop niet door ging wegens MKZ, zodat bijvoorbeeld Wim Epskamp alsnog van de partij was. Voor het EK 100 kilometer in Winschoten zal waarschijnlijk op soortgelijke wijze een Nederlands team worden geconstrueerd. In Cleder zullen we dus geen atleten in het oranje zien rondlopen. Atleten die zich zelf anmelden, lopen in de open race, en klasseren zich dus niet in het kampioenschap. Naast teams (die uit maximal 6 mannen of vrouwen bestaan), kan elk land nog eens drie extra individuelen aanmelden, maar die aanmelding moet dan wel door de nationale federatie geschieden.

Nederland is vaak gastland van internationale kampioenschappen op de ultramarathon (100 kilometer en 24 uur). De Franse ploeg is altijd bij onze evenementen aanwezig met zowel een mannen- als een vrouwenploeg. Het is dan ook pijnlijk dat Nederland niet vertegenwoordigd is in Cleder. Hopelijk gaan er nog wat nederlandse atleten op eigen gelegenheid naar Cleder, zodat we ons vanuit de atletenhoek toch nog enigszins van de goede kant laten zien.

In 1996 was in Cleder het EK 100 kilometer, en ook toen was Nederland niet vertegenwoordigd. De Belgische ploeg had daar overigens ook geen beste herinneringen aan. Halverwege viel een fikse zomerse bui uit de hemel, waarna nogal wat lopers problemen kregen met de beenspieren door de afkoeling. De wedstrijd voerde toen ook nog voor een gedeelte over het strand en door de duinen. Voor de World Challenge is het strand- en duingebied gewijzigd, zodat er scherpere tijden mogelijk zijn. Het zijn twee ronden van 50 kilometer, die voor ongeveer 2/3 identiek zijn. Het parcours voert door een prachtig landschap en langs prachtige kastelen. Door kleine wijzigingen in de tweede ronde biedt het de loper wat extra afleiding en afwisseling. Omdat het twee grote ronden van 50 kilometer zijn, is het kampioenschap ook voor iedereen goed te overzien en te volgen. Internationaal heeft men dan ook hoge verwachtingen van dit kampioenschap.

Ton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl

PS. Ook Belgie, dat zelf in 2002 in Torhout de World Challenge mag organiseren, heeft dit jaar moeite met een representatief team op te stellen. Zie ook http://users.pandora.be/ultra/weetjes.htm