Eindhoven Marathon

Goede prestaties in Eindhoven op de marathon. De Eindhoven marathon was tevens het Belgisch Kampioenschap marathon. Met link naar de uitslagen.

In Eindhoven werd dit jaar gelopen op een nieuw parcours in één grote ronde. Vooraf werd gespeculeerd of het een snel parcours zou zijn. Op de wedstrijddag bleek dat inderdaad zo uit te pakken, waarbij de goede weersomstandigheden een voordeel waren. Bij de start was het met 6 graden fris maar het warmde op naar 12 graden. De luchtvochtigheid was met 65% prima, alleen stond er met windkracht 3-4 net iets teveel wind, maar perfect krijg je het (bijna) nooit.

Er was een sterk deelnemersveld aangetrokken. Nadat de laatste haas op 32 km was gestopt, bleven de overgebleven kanshebbers goed samenwerken. Uiteindelijk ging de Keniaan Stephen Chebogut er verrassend met de winst vandoor. Chebogut leek op 37 km te moeten lossen, maar kwam weer terug. In de laatste kilometer plaatste hij een versnelling waar de anderen geen antwoord op hadden. Hij kon geen groot gat slaan, maar won wel in een mooie tijd van 2.05.52, een dikke verbetering van zijn PR dat boven de 2.08 stond. De Ethiopiër Deriba Robi werd tweede in 2.05.58 en de Keniaan Mark Kiptoo kwam op precies 2.06.00 uit. Met nog een aantal marathons te gaan, waaronder die van Amsterdam, staat Eindhoven nu met 3 tijden in de top-10 van dit jaar. In de lijst van snelste marathonsteden staat Eindhoven nu als derde Nederlandse marathon in de top-10. Rotterdam op 4, Amsterdam op 9 en Eindhoven op 10.

Harm Sengers was de snelste Nederlander, maar haalde niet de gewenste sub 2.20. Vanaf 8 km kreeg Harm last van maagkrampen en vanaf 14 km kreeg hij steken in de zij. Hij liep de marathon uit op 3 slokjes water en 1 gelletje. Op de halve marathon moest hij de Belg Stijn de Vulder en diens tempomaker laten gaan en kwam alleen te lopen. Lang leek hij nog op koers te liggen, maar een aantal mindere kilometers zorgden ervoor dat hij uiteindelijk op een tijd van 2.21.07 uitkwam. Een PR. Zijn clubgenoot Ton Verbaandert verbeterde zijn PR ook met zijn tijd van 2.31.54.

De Eindhoven Marathon was tevens het Belgisch Kampioenschap marathon. Abdelhadi El Hachimi won onbedreigd in een tijd van 2.15.13. Stijn de Vulder werd tweede in 2.19.08 en Kristof Nackaerts werd derde in 2.25.30. Bij de vrouwen won Els Rens de wedstrijd en werd daarmee ook Belgisch Kampioen. Zij deed dat in een tijd van 2.38.16. Met die tijd plaatste zij zich tevens voor de Olympische Spelen. Annelies Ketelaere werd tweede in het BK in 2.50.33 en Ann Sofie Claeys werd derde in 2.51.49.

Els Rens won dus bij de vrouwen in haar tijd van 2.38.16 voor de Noorse Myhre Marthe in 2.41.54 en de Finse Eeva Sajanti in 2.45.19.

Een aantal bijzondere finishers waren Erben Wennemars in 2.51.17, Jo Schoonbroodt in 2.59.07 en Jean Paul Praet in 3.03.16. Jo liep zijn honderdste marathon. Dit was de zestigste marathon die hij onder de 3 uur liep. De uitslagen zijn te zien via de link http://marathoneindhoven.nl/editie-2015/uitslagen/

De editie van 2015 kende in totaal 2019 finishers op de marathon, een nieuw record. Hiermee en met de gelopen tijden bevestigt de Eindhoven Marathon dat zij de derde marathon van Nederland is. Een marathon die het overwegen waard is voor lopers/loopsters als ze een snelle tijd willen lopen, maar ook een marathon met veel sfeer. Kortom een marathon waar je niet omheen kunt!

Henri Thunnissen