Eerste WK 50 km in Doha

Op 4 december doen Harm Sengers en Ton Verbaandert voor Nederland mee aan het eerste Wereldkampioenschap 50 km in Doha, Qatar.

Komende zaterdag is het zover, het jaarlijkse Sinterklaas feest. De avond ervoor op vrijdag 4 december wordt in Doha het eerste Wereldkampioenschap 50 km gelopen. Dit WK is de opvolger van de World Trophy Final. Met het WK 50 km probeert de IAU meer landen bij het ultralopen te betrekken en goede marathon lopers/loopsters te interesseren voor het ultralopen. Dat is deels gelukt. Bij het WK zijn landen als Jordanië, Kenia en Zimbabwe vertegenwoordigd. Landen die nog niet eerder vertegenwoordigd waren bij een WK ultralopen. Ook nemen diverse landen marathon lopers/loopsters mee die op de 50 km gaan debuteren bij dit WK. De snelste debutant bij de mannen heeft een marathon van 2.17.27 en de snelste debutante bij de vrouwen liep de marathon in 2.36.14. Met zo’n marathon heb je een goede basis voor de 50 én 100 km, maar kom je bij de marathon te kort voor de grote kampioenschappen.

De belangstelling voor het WK 50 km valt wat tegen met 51 mannen uit 17 landen en 31 vrouwen uit 15 landen. Redenen kunnen zijn dat de details van het WK pas laat werden vrijgegeven door de organisatie en doordat dit al het vierde WK ultralopen van 2015 is. Voor de lopers/loopsters is het daarmee een druk jaar en voor de ultraloop federaties een duur jaar. Een aantal landen kijkt de kat eerst uit de boom. Landen als België, Frankrijk, Italië, Oekraïne, Spanje en Zuid-Afrika zijn niet vertegenwoordigd en een aantal andere landen zoals Duitsland en Groot-Brittannië maar met een beperkt aantal deelnemers. Rusland ontbreekt vanwege de schorsing van de IAAF. Als dit eerste WK 50 km een succes wordt kan het volgend jaar zomaar zijn dat het aantal deelnemers verdubbelt.

Het deelnemersveld is desalniettemin sterk. Bij de mannen staan er zo’n 16 man aan de start die een tijd van onder de 3 uur in de benen hebben. Daaronder Harm Sengers die dit jaar in Winschoten tot 2.53.48 kwam. Bij de vrouwen wil de Wereldkampioene 100 km Camille Herron ook Wereldkampioene 50 km worden. Dat zou zo maar kunnen gebeuren, hoewel er genoeg concurrentie voor haar is met 8 vrouwen die een tijd van onder de 3.30 moeten kunnen lopen.

Voor de deelnemers is het lastig in te schatten wat een verstandig schema is. Bij de World Trophy Final 50 km vorig jaar was het erg warm waardoor de gelopen tijden tegenvielen. Het WK 50 km wordt 5 weken later gelopen en het zal duidelijk minder warm moeten zijn. Hopelijk komt die verwachting uit en zijn de omstandigheden zodanig dat de deelnemers echte top tijden kunnen lopen.

Voor Ultraplatform maakte ik een voorbeschouwing van dit WK: http://www.ultraplatform.nl/ultralopen-als-wedstrijdsport/nationale-selectie/582-voorbeschouwing-wk-50-km-doha.html Voor Nederland doen Harm Sengers en Ton Verbaandert mee. Voor België stond Mieke Dupont in eerste instantie op de lijst, maar op de definitieve lijst die op de website van de IAU staat http://www.iau-ultramarathon.org/ is haar naam doorgestreept.

Aan het lijstje met favorieten kan nog de naam van de Amerikaan Tyler Andrews worden toegevoegd. Andrews liep op de 50 km een tijd van 3.05.34, maar heeft december 2014 een marathon in 2.16.59 gelopen. Daarnaast is hij houder van een heus wereldrecord. Hij liep de halve marathon op de loopbaan in 1.03.38. Gezien zijn marathon tijd moet Andrews ruim onder de 3 uur kunnen lopen.

Henri Thunnissen