Verslag SainteLyon

Jurriaan Rot: “Inmiddels woon ik in Lyon, en kon dus eigenlijk niet ontkomen aan de SaintéLyon: een nachtelijke trail van 72 km, en een jaarlijks loopfeest met zo’n 6000 lopers (!) alleen al op de individuele loop.”

In het voorjaar van 2014 liep ik de Lyon Urban trail. Een bijzondere loop: volgens mij de enige die op de Ultraned kalender stond en toch minder ver is dan een marathon. Inmiddels woon ik in Lyon, en kon dus eigenlijk niet ontkomen aan de SaintéLyon: een nachtelijke trail van 72 km, en een jaarlijks loopfeest met zo’n 6000 lopers (!) alleen al op de individuele loop (er is ook een estafette).

De start is om middernacht in Saint-Etienne, alwaar we de start mogen afwachten in een warme sporthal; het lijkt erop dat meeste deelnemers een slaapzak mee hebben, in een poging om uitgeslapen aan de start te verschijnen. Ze liggen er gezellig bij, maar ik heb geen slaapzak en hou het maar op koffie. Om middernacht starten we. De eerste kilometers zijn vlak en verhard, maar al snel gaan we klimmen, en de bospaadjes in. De boel direct vast, want we zijn eigenlijk met veel te veel lopers om een trail te lopen. Veel wandelen dus, vannacht.

De eerste verzorgingspost, na een kilometer of 15, is een feest: voor de waterkraantjes en de tafels met eten staan drie rijen dik mensen te wachten. Dat zou zich zo herhalen tot de laatste paar posten, waar het iets meer uitgedund was. Bij de tweede post lukte het bijna niet om de bidons te vullen..

Het is veel klimmen (uiteindelijk toch zo’n 1800 hm), en goed oppassen op de paadjes want ze zijn onregelmatig en bezaaid met stenen. Ik vermaak me prima. Klein minpuntje dat ik besloot mijn toch niet zo lekker zittende Hoka’s aan te trekken; de kleine irritatie wordt na 30 km toch een iets grotere irritatie, en vrij snel daarna een stel flinke blaren. Bij de post op 50k toch maar even langs bij de EHBO. Daar vinden ze het allemaal erg indrukwekkend, alsof ze nog nooit een blaar hebben gezien, ze komen er met z’n vijven naar kijken en uitgebreid overleggen. Na een minuut of 20 wordt toch maar besloten er een verband om te wikkelen en mag ik verder. Ik ben inmiddels lekker uitgerust, en zo stellen de laatste 20km niet zo veel meer voor..

Het vergaat me op dat moment duidelijk beter dan de meeste lopers om me heen, maar op de afdalingen word ik toch nog veel ingehaald, ik loop nooit trails en bak er wat dat betreft dus niks van. Na een uur of 8 lopen (dus om een uur of 8) wordt het licht, een prachtige zonnige dag. Na ruim 9,5 uur hobbel ik over de finish (als 2135e van de 6021 starters), ik vind het wel best. Ondanks de drukte een erg leuke tocht.

Jurriaan Rot