Honderdvijftig honderd-plussers!

Marco Hartman is de 150e Nederlander die minimaal 100 marathons of langer heeft gelopen. Een berichtje van Francis Spoelstra die de lijst van de Dutch 100 Marathon Runners beheert.

Met de recente aanmelding van Marco Hartman uit Wildervank heeft de ranking van de “Dutch 100 Marathon Runners” het voor ons kleine kikkerlandje indrukwekkende aantal van 150 Nederlanders met 100 of meer marathon bereikt. Het is alweer ruim drie jaar geleden dat het idee ontstond om alle Nederlanders met minimaal 100 marathons op een lijst samen te brengen.

Was het kort na de start van deze website eind 2012 nog veel zoekwerk voor Jos Cornelissen en mijzelf om de reeds gestopte lopers in beeld te brengen, geleidelijk aan kwam er van verschillende kanten hulp en informatie en werd de moeder aller lijsten completer. Het rondbellen naar oud-lopers was leuk maar soms ook confronterend. De meesten waren pas gestopt met het verzamelen van marathons nadat het lichaam het begeven had. Veel gewrichtsklachten, geheel blind door diabetes en alleen met een begeleider de straat op kunnen, een halve voet moeten missen door trombose, en zo waren er meer nare verhalen die we tegen kwamen. Wat echter in positieve zin opviel was dat zelfs de inmiddels invalide oud-lopers allemaal met passie en enthousiasme herinneringen begonnen op te halen. Het telefoongesprek beëindigen lukte soms gewoon niet. Je ziet dat het veel lange afstand lopen dus voor schade kan zorgen maar ook hoe het van grote betekenis is geweest. Misschien de verklaring waarom het stoppen met de 42 zo lastig is.

De ranking is als het leven zelf, je komt er na enige moeite op en stijgt en vlamt tot op zekere hoogte. Inmiddels staan er 5 overleden lopers op, in lichtgrijs weergegeven, en dat hoort ook bij het leven en die namen willen we in ere houden.

Buitenlandse clubs wisten ons te vinden, sommige lopers hebben een eigen site, en voor hen werd er een pagina met links toegevoegd.

De oud-lopers die we spraken bleken nog wel eens telefonisch contact te hebben met elkaar, maar inmiddels heeft Facebook als contactmedium voor de huidige generatie lopers een belangrijke rol in de communicatie verworven en dus hebben we een pagina gevuld met Facebook adressen van geregistreerde honderd-plussers.

De toelatingseis van 100 marathons is niet mis, al is het reglement verder simpel, maar voor de lopers die er slechts eentje of enkele hebben volbracht is er de door Gerik Mik fraai verzorgde website 100marathon.org waar ook lopers met een andere nationaliteit welkom zijn.

Bij het tweejaarlijks doorgeven van de nieuwe totalen wordt mij regelmatig gevraagd of een herstart op de 42 door mij overwogen wordt. Het antwoord is “nee”. Er komt ondanks alle mooie herinneringen geen herstart op de marathon van ondergetekende. Ik ben met Yoga begonnen en dat lijkt in deze fase van mijn leven beter bij mijn leeftijd en fysieke mogelijkheden te passen. Maar ik hoop wel nog een tijdje de verrichtingen van de veel-lopers te volgen en bij te werken op de ranking van de Dutch 100 Marathon Runners. Iedereen alle goeds toegewenst voor 2016.

Francis Spoelstra.

home