Het getij tijdens de Jan Knippenberg Memorial 26 maart

De 125 km begint met laag water maar tussen Noordwijk en IJmuiden wordt het hoog. Vanaf de noordpier wordt het dan weer afgaand water. Voor de 60 km lopers is het tij ideaal want pas na sluitingstijd 17:00 wordt de vloed in Den Helder goed merkbaar

Waar de snelste lopers iets van 12 uur gaan doen over de 125 km van Hoek van Holland naar Den Helder, raast de vloedgolf er in maar twee uur langs. Het is op de volgende tijdstippen hoogwater op zaterdagochtend 26 maart:
04:29 Hoek van Holland + 121 cm
04:49 Scheveningen + 113 cm
05:05 Noordwijk + 107 cm
05:28 IJmuiden + 104 cm
05:56 Petten + 85 cm
06:30 Den Helder + 45 cm en om 08:55 + 54 cm (hoogwater heeft hier een dubbele piek)

Zie voor de getijcurves van elk van de hierboven genoemde plaatsen
http://getij.rws.nl/getij_locaties.cfm?taal=nl (NB Noordwijk staat in de lijst als Meetpost Noordwijk).
De meeste getijcurves langs de Nederlandse kust zijn asymmetrisch: de vloedperiode in bijvoorbeeld Noordwijk en IJmuiden duurt maar 4 ½ uur terwijl de ebperiode liefst 8 uur lang is. Het opkomende water stijgt dus snel en het water zakt veel langzamer.
Een uitgebreide beschrijving van de achtergronden van het getijde is te vinden op Wikipedia.

Bij de start in Hoek van Holland op vrijdagavond om 24:00 is het laag water. Bij Scheveningen en bij Wassenaarse Slag hebben de lopers nog geen weet van de vloed maar de lopers in de staart van het veld merken het opkomende water al richting Noordwijk. Naar Zandvoort toe beginnen ook de koplopers last van de vloed te krijgen. Als de koplopers rond zes uur in de morgen de oversteek maken van de Marina in IJmuiden naar de steiger bij Sea You aan de noordpier, is het water al een klein beetje aan het zakken en krijgen ze in het tweede deel naar Den Helder alleen maar afgaand water. Voor de staart van de 125 km en voor de 60 km lopers is het tij ideaal want pas na sluitingstijd 17:00 wordt de vloed in Den Helder goed merkbaar. Op de volgende tijdstippen is het laagwater op zaterdagmiddag 26 maart:
13:30 IJmuiden – 89 cm
14:34 Petten – 98 cm
15:36 Den Helder – 102 cm

De organisatie is op papier rond met het aanschrijven van de contactpersonen van de verenigingen en loopgroepen die de verzorgingsposten in 2012 en 2014 regelden. Daar zitten ook oudere ultralopers bij die nog met Knip gelopen hebben en oud-leerkrachten/oud-leerlingen van Knip’s middelbare school in Castricum indertijd. Iedereen heeft al weer ja gezegd. De enige verandering is dat een groepje jonge(re) hardlopers van Haag Atletiek onder leiding van Rein de Groot de post bij Scheveningen gaan bemannen. Bovendien is er in de laatste 30 km een extra post ingevoegd, bij Camperduin, en zijn de laatste twee posten wat naar het noorden opgeschoven. Dit mede naar aanleiding van de opmerkingen van de lopers na afloop van de vorige editie, want zij rapporteerden dat ze het laatste stuk van Groote Keeten naar Topspin (met 13 km zonder verzorging) wel als erg lang beleefden. Voor de nieuwe post bij Camperduin hebben we oud-bondscoach ultralang Henk Heemskerk bereid gevonden om daar met zijn loopgroep de verzorging te gaan regelen. Samen met Ron Teunisse en Peter ter Burg was Henk ook degene die de JKM Den Helder-Hoek van Holland initieerde, en toen met Bob Knippenberg en anderen in Hoek van Holland, de eerste vier edities organiseerde.

{b}Overzicht van de JKM verzorgingsposten met tussenafstanden{eb}
{fixed}Post 1 strand bij zandmotor ca 9 km (terreinwagen met oa Frans v Leeuwen)
Post 2 P zuidstrand Den Haag ca 8 km (Haag Atletiek)
Post 3 strand Wassenaarse slag 11 km (WZK Tri-Team)
Post 4 strand Noordwijk noord 12 km (AV Rijnsoever)
Post 5 strand Zandvoort zuid 13,5 km (Loopgroep de Bappers)
Post 6 Marina IJmuiden 11,5 km (Mark & Sanna de Boer)
Post 7 Sea You noordpier herstart 125 km & start 60 km (Simon Bos & Kees Olsthoorn)
Post 8 Castricum aan Zee 10,5 km (AV Castricum)
Post 9 Bergen aan Zee 12 km (Ton & Tineke Peters)
Post 10 Camperduin (nieuw) 7,5 km (Loopschool Together)
Post 11 Callantsoog (zuid) 12 km (Cor Butter cs)
Post 12 Julianadorp (Paal Zes) 7 km (Ben Schuddeboom cs)
Finish Tennisclub Topspin 9,5 km{efixed}

De inschrijving loopt goed tot redelijk, met op dit moment 29 (geaccepteerde) aanmeldingen voor de 125 km en 50 stuks voor de 60 km (zie http://www.inschrijven.nl/dln/jkm.html ). Er is geen deelnemerslimiet voor deze 60 km (en ook geen toelatingseis) en van ons mag dat deelnemersveld op de 60 km best nog flink groter worden. Dus wie eens een lekker eind over het strand wil lopen inclusief het nieuwe stuk langs de Hondsbossche Duinen : doe mee aan deze 60 km met een riante tijdslimiet van 8 uur. En met de unieke felicitaties van Hanna Knippenberg aan de finish in Den Helder! (Plus dat je met een bus van de organisatie teruggebracht wordt naar je voertuig bij de startplaats aan de noordpier ;-).
Inschrijven kan op : https://inschrijven.nl/formulier?id=2016032604150&ag=j&tl=nl

Namens de Vrienden van de JKM,
Martien Baars
(martien.baars nioz.nl)

PS Voor iedereen die komende vrijdagnacht mee doet aan de Dutch Coastal Ultra Run by Night : veel succes!