Veel belangstelling voor tweede editie van de Blaauwbekmarathon

De tweede Blaauwbekmarathon was met ruim 500 deelnemers op alle onderdelen samen een groot succes.

Vorig jaar werd de eerste editie van de Blaauwbekmarathon georganiseerd, als reactie op het schrappen van de marathon afstand bij de Midwintermarathon in Apeldoorn. Naast de marathon waren er ook een halve en een kwart marathon. Ondanks de ijzel die Noord-Nederland trof gingen er toen toch zo’n 200 mensen op pad vanaf de baan van AV Aquilo in Winschoten over een gelukkig ijzelvrij parcours.

De opzet dit jaar was anders, met een start vanuit Blauwestad en een finish in Winschoten op de baan van AV Aquilo. De deelnemers werden met de bus van Winschoten naar de start in Blauwestad gebracht. Blauwestad is een woon/recreatiegebied met als grootste blikvanger het 800 hectare grote Oldambtmeer. Om dat meer heen liggen een aantal natuurgebieden. Het Blauwestad gebied leent zich daarmee uitsekend voor een leuke landschapsloop. Er schreven zich in totaal 571 mensen in voor een van de hardlooponderdelen (achtste, kwart, halve en hele marathon), wandelingen (achtste, kwart en halve marathon) en jeugdlopen. Daarvan gingen er 530 ook van start.

Op de marathon gingen 61 mensen van start voor een loop over 2 verschillende ronden. Halverwege kwam Ronald Barnhoorn (PR 2.58.35) als leider door met een voorsprong van ruim 4 minuten op de nummer 2, Edward Pechler. In die eerste ronde konden de marathonlopers samen lopen met de deelnemers aan de halve marathon. Geen overbodige luxe, want de wind ging behoorlijk tekeer in het soms open landschap. Ronald leek met zijn tijd halverwege van 1.27.48 op weg te zijn naar een tijd van onder de 3 uur. In de tweede ronde kreeg hij het moeilijk en werd door een drietal andere lopers gepasseerd. Edward Pechler (PR 2.50.05) won in een tijd van 3.08.50. Wessel Dekker die in 2015 won liep een marathon met een negatieve split en finishte in 3.17.44 vlak voor Frank Wiebes die in 3.18.08 derde werd.

Bij de vrouwen won Bertine de Vries in een tijd van 3.30.25. Bertine maakte haar debuut als marathon loopster in een loop met maar weinig verval. Tweede werd Gerry Visser in 3.41.46 en derde Mirjam Steunenbrink die in 3.54.17. Opvallend was dat alle 14 gestarte vrouwen de finish haalden, waar 7 van de 47 mannen het bij 1 ronde lieten.

De reacties op de nieuwe opzet van de Blaauwbekmarathon waren positief. Een derde editie gaat er zeker komen, waarschijnlijk op zaterdag 4 februari 2017. Info over de Blaauwbekmarathon met links naar de uitslagen, foto’s en een filmpje gemaakt met een drone is te vinden op de website: http://www.blaauwbekmarathon.nl/ De Blaauwbekmarathon maakte deel uit van de Megamarathondag, een dag met allerlei sportieve activiteiten voor het goede doel, KWF Kankerfonds en de afdeling Oncologie van het Ommelander Ziekenhuis. De opbrengst was in totaal 5000 euro, een mooi resultaat.

Henri Thunnissen