WK’s 24 uur en trail 2017 bekend

Er is veel nieuws op het gebied van de kampioenschappen. Een overzichtje van WK’s een EK en een BK. Update: Datum WK 50 km 2016 bekend: 11 november.

Sinds een paar dagen zijn de locaties van de IAU Wereldkampioenschappen 24 uur en trail van 2017 bekend. In dit artikeltje een overzichtje van de kampioenschappen.

De details over de kampioenschappen 24 uur en trail van 2016 waren al eerder bekend gemaakt. Dit jaar is er een EK 24 uur in het Franse Albi op 22-23 oktober. Albi ligt in Zuidoost Frankrijk 50 km ten Noordoosten van Toulouse. In 2015 werd hier het Frans Kampioenschap 24 uur georganiseerd. Een week later staat op 29 oktober het WK trail op het programma. Dat wordt gelopen in Noord-Portugal. De bekende Portugese Trailloper Carlos Sa is de organisator. Het parcours is ca. 85 km lang met 4500 hm+.

In 2017 wordt op 8-9 juli in het Noord-Ierse Belfast het WK 24 uur georganiseerd. De organisatie heeft al de nodige jaren ervaring bij de organisatie van een 24 uur op de baan. Daarbij werden er door de winnaars goede prestaties neergezet. Gezien het te verwachten aantal deelnemers van rond de 300 wordt het WK in het Victoria Park gelopen. In het Victoria Park is een vlak parcours uit te zetten van ruim anderhalve kilometer. De datum ligt gunstig ten opzichte van een loop als de Spartathlon. In de zomer kan het natuurlijk wel wat warmer zijn, hoewel dat in Noord-Ierland wel mee zal vallen. Voor het WK 24 uur van 2019 is er met het Oostenrijkse Irdning een serieuze kandidaat. Daar moeten echter nog een aantal details worden vastgelegd voordat het officieel bekend kan worden gemaakt.

Het WK trail wordt in 2017 in het Italiaanse Badia Prataglia georganiseerd. Een datum is nog niet bekend. Normaal wordt deze trail in september gelopen. Badia Prataglia ligt ten oosten van Firenze in de Apennijnen. Er wordt gelopen in een natuurpark met veel bos en toppen van net boven de 1600 meter. Dit jaar wordt er een parcours van 85 km gelopen met 4400 hm+. Het WK parcours kan hier van afwijken, maar het geeft wel een indicatie. Het is geen technisch parcours maar met de vele hoogtemeters toch een uitdagend parcours.

Het WK 50 km wordt zowel in 2016 als 2017 in Doha georganiseerd. Een datum voor dit jaar is nog niet bekend. Het zal waarschijnlijk midden november-begin december worden. Update: Het WK 50 km wordt op 11 november gehouden.

De plaats en datum voor het WK 100 km is nog niet bekend. Hopelijk komt daar binnenkort duidelijkheid over. Duidelijk is wel dat het WK 100 km na de zomer komt.

Het Belgisch Kampioenschap 100 km werd in 2015 in Winschoten georganiseerd. Een praktische oplossing, gezien de beste lopers/loopsters aan het WK meededen. Maar gezien de afstand vanaf België geen praktische keuze. Waar er dit jaar in België verschillende nieuwe wedstrijden op de weg bij zijn gekomen, is er helaas nog geen vervanger voor Torhout/Maasmechelen gekomen. Het Belgisch Kampioenschap 100 km wordt daarom bijna zeker in het Franse Steenwerck gehouden. Steenwerck is een van de klassieke 100 km lopen, waarbij Steenwerck vanaf België goed bereikbaar is. Wat heet, Steenwerck ligt 3 km over de Belgische grens. De datum van Steenwerck is 5 mei. Met het WK 100 km in het najaar een goede mogelijkheid voor lopers/loopsters om zich voor het WK te plaatsen.

Henri Thunnissen