Monnikentocht op 27 augustus met 50 km en marathon

Naast de 50 km, kan er bij de jubileum editie van dit jaar ook gekozen worden voor de marathon afstand.

Op zaterdag 27 augustus wordt de Monnikentocht gehouden. Niet zomaar een editie, maar de twintigste keer alweer dat deze tocht op het programma staat. Een jubileum dus. De Monnikentocht is destijds opgezet als laatste lange training voor de RUN, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandig evenement met veel deelnemers.

In de beginjaren was de afstand rond de 60 km, maar die afstand is sinds 2008 50 km. De keuze voor een afstand van 50 km bleek een goede te zijn, want het aantal deelnemers aan de langste afstand steeg in de loop der jaren. Naast de langere afstand was er al vele jaren een kortere afstand van 33-34 km die uitstekend geschikt is voor mensen die in hun voorbereiding op een herfstmarathon een laatste lange training wilden doen. Samen met de keuze voor de 50 km werden er meer hardloop- en wandel afstanden aan het programma toegevoegd.

Nieuw in het jubileumjaar is de mogelijkheid om een marathon te lopen. Aantrekkelijk voor iedereen die liever de marathon afstand in een kleinschalig evenement wil lopen dan in een grote stadsmarathon.

In 2016 kunnen deelnemers kiezen uit hardlooptochten van 19. 34, marathon en 50 km en wandelingen van 17 en 33 km. Bij de wandelingen zijn alle wandelaars welkom, van puur recreatief tot sportieve wandelaars tot aan Nordic Walkers. Er kan worden gestart vanaf 2 locaties, het klooster in Ter Apel en Sellingen. Vanaf die startlocaties wordt naar de finish op het marktplein in Bourtange gelopen.

De routes lopen door het Westerwoldse landschap. Een landschap dat meer doet denken aan Drenthe dan aan Groningen. Het zijn mooie routes die dit jaar deels zijn aangepast. De route is een mix van onverharde paden, fietspaden en rustige wegen. Vanaf de finish in Bourtange is er busvervoer terug naar de startlocaties in Sellingen en Ter Apel.

Ik kan niet anders dan deze loop van harte aan te bevelen. Ik heb zelf verschillende keren meegedaan en een aantal keren geholpen. Het is echt een mooie tocht. Een relaxte sfeer en lage inschrijfprijzen. Bij voor-inschrijving tot 1 juli betaal je 16 euro voor de marathon en 50 km. Tot 23 augustus betaal je 18,50. Dag-inschrijving is mogelijk voor 21 euro. Lage bedragen die in een schril contrast staan met de inschrijftarieven van grote marathons. Je vindt alle info over de Monnikentocht op de website: http://www.monnikentocht.nl

Henri Thunnissen