De Jan Knippenberg Memorial 2016

Henri Thunnissen: “Het was een voorrecht voor mij om deze loop mee te kunnen organiseren. Daarbij wil ik Martien Baars in het zonnetje zetten die het leeuwendeel van het regelwerk voor zijn rekening nam. Hulde daarvoor!”

Jan Spitael schreef op zijn Facebookpagina: “Jan Knippenberg Memorial 125. Een kathedraal van het Ultralopen. Een Monument voor een Monument van het Ultralopen: de pionier Jan Knippenberg. Deze wedstrijd voelde aan als thuiskomen. De gemoedelijkheid, de openheid en de persoonlijke aanpak van de organisatie, de familie Knippenberg, de vrijwilligers, het voelde niet aan als onder vrienden, maar eerder als onder familie. Bijna vlekkeloos perfect georganiseerd, maar geen vlek op onze ziel of we hebben niet echt geleefd. Ik ken maar 1 gevoel, dankbaarheid dat ik hem heb MOGEN lopen.”

Mooie woorden die de JKM goed omschrijven. De betrokkenheid van de familie Knippenberg maakt de JKM tot een echte memorial. Met zoon Mikel in het organisatie team, broer Bob die het startschot gaf en met de mountainbike in Den Helder de lopers begeleidde bij de laatste loodjes, met vrouw Hanna die voor elke finisher persoonlijke aandacht had en met zoon Jonathan die er de hele JKM bij was. Bij de vrijwilligers veel oud vrienden van Jan, mensen die met hem gelopen hebben en mensen voor wie Jan een inspirator is. Het was een voorrecht voor mij om deze loop mee te kunnen organiseren. Daarbij wil ik Martien Baars in het zonnetje zetten die het leeuwendeel van het regelwerk voor zijn rekening nam. Hulde daarvoor!

Vooraf in Hoek van Holland in de mooie kantine van HVC ’10 was het een gezellig samenkomen, door sommigen omschreven als een reünie. Met naar goede traditie het voorstelrondje van de deelnemers. Want om aan de hele JKM deel te mogen nemen moet je wel wat kunnen, tot de betere ultralopers/loopsters van België en Nederland behoren. Onder aanvoering van Rut Zoutman liepen de deelnemers van de kantine van HVC ’10 naar het Noorderhoofd waar de start van de hele JKM was.

Om precies 24.00 werden de deelnemers weggeschoten door Bob en liepen de donkere nacht in. Nou ja echt donker was het niet met een heldere nacht en bijna volle maan. Bij de Zandmotor zou een mobiele post staan, maar door een misverstand stond deze post er niet. Dat leverde door de heldere nacht gelukkig geen al te grote problemen op. Het was een van de weinige dingetjes bij de JKM die niet goed gingen. Bij de post Den Haag Zuiderstrand was het de Belg Leo Smets die de leiding had met kort daarachter Irene Kinnegim, Simon Luckett en Jan Muller. Verrassend was het goede lopen van Albert Heikens die als vijfde doorkwam. Jan Spitael en Arjan van den Berg waren de hekkensluiters. René Schoen stapte hier uit.

Bij het volgen van de JKM lukt het niet om alle verzorgingsposten te bezoeken. De volgende post die ik bezocht was Noordwijk aan Zee, een beregezellige post. Met een grote tent, stoelen, licht, vuurkorf, muziekje en broodjes hamburger. Die broodjes hamburger vonden gretig aftrek bij de vrijwilligers en volgers. Én bij Edwin Otto die ook een broodje hamburger soldaat maakte. Het was Irene die hier het eerste langskwam in de verwachting dat ze tweede lag, dat er nog een ‘mannetje’ voor haar liep. Nee dus. Irene nam de tijd voor haar verzorging en ging weer op pad. Na haar kwamen Jan Muller en Simon Luckett langs. Leo Smets had wat tijd verloren. Bij de volgende post in Zandvoort aan Zee moest Leo helaas opgeven.

Even daarvoor hadden wij een telefoontje gekregen dat bij mist de boot niet kon varen. Het was in IJmuiden op dat moment erg mistig. Ook onderweg waren er plekken met mist. Snel met Martien een noodscenario gemaakt en het beste er maar van hopen. Op tijd naar IJmuiden waar het zicht gelukkig perfect was, er kon gewoon gevaren worden. De lopers werden hier van het strand geleid door André Boom die later die dag meedeed aan de halve JKM. De deelnemers werden opgevangen door Mark en Sanna de Boer. Mark schreef van iedereen de aankomsttijd op. Irene Kinnegim kwam als eerste aan om 5.54.40. Ik ging met haar de boot in voor een heftige overtocht. Irene vond het na 65,5 km hardlopen over het strand kicken en nam nog even een selfie, terwijl ikzelf blij was toen ik aan de overkant was. Aan de overkant stond Jaap Vis die de tijden van de lopers opschreef. De 3 koplopers kregen een vaste tijd van 20 minuten voor hun overtocht om de strijd om de koppositie eerlijk te houden. De overvaarttijd wordt van de eindtijd afgetrokken. Jan Muller kwam om 5.59.15 in IJmuiden aan en Léonie van den Haak om 6.18.40. Simon Luckett kwam als vierde binnen, maar nam in de tweede helft wat gas terug. Albert Heikens lag vijfde, voor Leonie Ton, Pat Leysen, Peter de Krijger, Bas Haasnoot, Berry Snoeren, Linda Voets en Peter Janssen. Laatste van de 25 deelnemers in IJmuiden was Endy Kasanardjo die met zijn 8.23 nog binnen de limiet van 8.30 lag.

Endy zou een uitstekend tweede deel lopen waar hij de zevende tijd liep en tien plaatsen in het algemeen klassement opschoof. Snelste in het tweede deel was Jan Muller die Irene Kinnegim passeerde en de JKM overall en bij de mannen won in een tijd 11.09.58. De omstandigheden in het tweede deel waren beter met een lekker windje in de rug. Toch was het knap dat Jan zijn tempo op wist te voeren van 10,9 in het eerste deel naar 11,6 km per uur in het tweede deel. Irene wist haar tempo ondanks hamstring problemen vast te houden en eindigde als beste vrouw en tweede overall in 11.15.30. Léonie van den Haak die de JKM als voorbereiding liep op de 282 km lange Milan-San Remo wist haar tempo ook vast te houden en finishte als derde in 11.56.28. Albert Heikens moest het tempo iets laten vieren maar eindigde op een knappe vierde plaats in 12.39.05. Daarmee was Albert de verrassing van deze JKM. Linda Voets kwam halverwege als elfde door en wist in het tweede deel op te schuiven naar de vijfde plek door haar tempo op te schroeven van 9,4 naar 10,1 km per uur. Linda eindigde in 12.52.04 voor Leonie Ton in 13.09.04. Pat Leysen werd puur op karakter derde bij de mannen in 13.25.24. En zo volgden de bijzondere finishes elkaar op. Finishes van mensen die een periode weg waren vanwege een blessure of een mindere periode kenden. Lopers als Pat, Jan Spitael, Ferry van der Ent, Rut Zoutman en Arjan van den Berg. Dan sta je regelmatig toch met een brok in de keel bij de finish. Een finish in de hele JKM is speciaal, telt echt mee. In het tweede deel moest Sjaak Bus bij Camperduin helaas opgeven, waarmee uiteindelijk 24 van de 27 deelnemers de finish haalden. Een absoluut record bij de JKM.

De halve JKM startte bij Sea You, een restaurant met een prachtig uitzicht op het Noorderbuiten kanaal en de zee. Ook de sfeer bij Sea You was voorafgaand aan de start heel ontspannen. Tijd genoeg voor een praatje hier en daar. Door de nodige afzeggingen gingen uiteindelijk 64 mannen/vrouwen van start op de halve JKM, weggeschoten door Mikel Knippenberg. Ikzelf ging samen met Jaap Vis met de bagage van de deelnemers op weg naar Den Helder. Onderweg gestopt bij de laatste verzorgingspost bij Julianadorp waar Jan Muller en Irene Kinnegim net langs waren. Deze post werd bemenst door AV Noordkop die al bij de eerste JKM betrokken was en zelf als club de edities van 2004 en 2006 heeft georganiseerd. Maar we moesten snel door naar Den Helder om Jan Muller en Irene Kinnegim te zien finishen. Aan kop van de halve JKM werd ondertussen stevig doorgelopen en Geordie Klein finishte in een mooie tijd van 4.13.30, een gemiddelde van 14,1 per uur. In het begin liep Kees van Helmond dicht achter Geordie, maar later werd zijn voorsprong groter waardoor Geordie niet hoefde te pushen voor zijn overwinning. Dat kwam goed uit want Geordie had een periode met veel kilometers achter de rug. Achter Geordie was de strijd om de ere plekken spannend. Ralph Apeldoorn werd uiteindelijk tweede in 4.27.36 voor Vincent Meers in 4.31.04. Kees van Helmond werd vierde in 4.37.26, Alfred Roelen vijfde in 4.42.33 en Jeroen Machielsen zesde in 4.45.13. Bij de vrouwen was de winst voor Heidi Janssens in 5.36.55, een mooie opsteker voor haar. Heidi liep bij het WK in Winschoten met veel pijn haar 100 km uit om zo een teamresultaat te halen voor de Belgische vrouwen. Monika Hille werd tweede in 5.46.26, een knappe prestatie voor een 62-jarige! Yvonne Rosenkamp wiens plan het was om te genieten, ervaren en beleven werd derde in 5.53.54. Dat doel om te genieten hadden natuurlijk de meeste deelnemers. Met de gunstige omstandigheden haalden 61 van de 64 deelnemers de finish op tijd. Twee deelnemers vielen uit. De oudste deelnemer, Sjaak Schipper, finishte buiten de tijd. Niet in het klassement, maar wel de eer, de medaille en de zoenen van Hanna.

Han Savelkoel was aanwezig om opnamen te maken voor zijn film over ultralopen. Bjorn Paree maakte net als in de vorige edities weer veel foto’s, de link naar foto album hele JKM https://www.oypo.nl/99E54597260C9C54 de link naar het foto album van de halve JKM https://www.oypo.nl/76314D6A7270484E Fotograaf Bas Beentjes maakte foto’s voor en na de start, een project waar ik net het resultaat van kreeg. Bij sommige deelnemers is er weinig verschil te zien, bij anderen wel. Een selectie van de foto’s stonden bij een artikel over de JKM in het Noordhollands Dagblad. De lopers/loopsters zelf hebben de foto’s toegezonden gekregen. Hopelijk kunnen we de resultaten binnenkort op de website van de Jan Knippenberg Memorial plaatsen. De uitslagen staan op http://www.uitslagen.nl/uitslag.pdf?id=2016032504150

Het was een memorabele editie van de Jan Knippenberg Memorial. Nooit eerder deden er zoveel deelnemers mee. Nooit eerder waren er zoveel finishers. Nooit eerder waren de prestaties van de vrouwen zo sterk.

Update:
Een selectie van de foto’s van Bas Beentjes is op zijn eigen website te zien: http://basbeentjes.nl/blog

Henri Thunnissen