EK 24 uur in Albi bijna ten einde

Dan Lawson en Maria Jansson lijken met 2 uur te gaan Europees Kampioen 24 uur te gaan worden. Met de link naar de stand na 22 uur bij de mannen en de vrouwen.

De Litouwer Aleksandr Sorokin is bij de mannen de favoriet voor de overwinning. Sorokin startte met een tempo van 14,5 per uur. Halverwege ging hij aan kop met 154 km, voor de Fransman Stephane Ruel met 138 km en de Brit Dan Lawson met 136 km. Lang leek het er op dat Sorokin zonder al te veel problemen zou gaan winnen, maar na 16 uur ging Sorokin steeds langzamer lopen en verdween z’n ruime voorsprong van 15 rondjes van 1107 meter op achtervolger Dan Lawson. Lawson achterhaalde Sorokin net voor de 22 uur. De vraag is of Sorokin het podium gaat halen want de Tsjech Ondrej Velicka heeft 3 rondjes achterstand en de Fransman Stephane Ruel heeft 4 rondjes achterstand. Lawson zal rond de 260 km uit gaan komen, voor hem een dik PR. Dat Velicka zo sterk loopt is wel verrassend. Velicka werd derde bij de RUN in 7.25 om een paar weken later in de Spartathlon te finishen. En nu weer kort daarna waarschijnlijk een podiumplaats. Bij de teams lijkt het Franse team te gaan winnen, voor de Britten en de Denen die mogelijk nog door de Duitsers worden gepasseerd. Peter van Wijngaarden liep lang goed mee. Maar Peter werd misselijk. Twee rustpauzes brachten geen verbetering en na een kleine 13 uur stapte hij zwaar teleurgesteld uit. Eerder was Arjan van den Berg al uitgestapt. Bij de mannen lijkt Nitish Zuidema net de 200 km grens te gaan passeren. Eduard Egelie zal dat waarschijnlijk niet gaan halen, net zo min als Chris Dhooge. Endy Kasanardjo kende moeilijke periodes, had last van zijn rug. Maar hij zet door, al komt er niet het gewenste resultaat uit. In het landenklassement lijkt Nederland als 15e te gaan eindigen.

Bij de vrouwen nam de Wereldkampioene 24 uur, Maria Jansson, kort voor de helft de leiding. Zij had halverwege een afstand van ruim 127 km. Zij had een ruime ronde voorsprong op de Kroatische Antonja Orlic en Veronica Jurisic. Daar weer een ronde achter lag de Française Anne-Marie Vernet. De Kroatische vrouwen zouden later terugvallen. De Poolse Patricyia Bereznowska nam zoals verwacht de tweede plaats over. De Française Anne-Marie Vernet lag lang derde, maar is inmiddels voorbij gelopen door de Poolse Agata Matejczuk. Maria Jansson gaat haar PR dik verbeteren en zal dichtbij het Europees record gaan uitkomen. Het Europees record overall is van Edit Berces met 250,106 km op de baan. Het record op de weg is van Liz Hawker met 247,076 km. De Poolse vrouwen leiden in het ploegenklassement voor de Zweedse vrouwen en de Franse vrouwen. Linda Voets leek lang op weg naar een verbetering van haar PR. Maar op 149 km is ze gestopt. Patricia Verschuere lag halverwege 14e met 120 km. Die mooie positie hield zij niet vol. Patricia is nog steeds in de race en zal waarschijnlijk net boven de 200 km gaan eindigen.

Tussenstand na 22 uur:
Mannen
http://www.albi24h.fr/wp-content/uploads/2016/10/H22H.pdf
Vrouwen
http://www.albi24h.fr/wp-content/uploads/2016/10/H22F.pdf

Henri Thunnissen