Voorbeschouwing IAU WK trail

Komend weekend op zaterdag om 5.00 uur in de ochtend start het WK trail. Een korte voorbeschouwing.

Het IAU WK trail wordt dit jaar georganiseerd in Portugal in het Geres National Park. Een gebied dat qua hoogte vergelijkbaar is met de Vogezen, qua terrein een stukje ruiger. Carlos Sá die zelf een prima trailloper is, heeft het parcours voor het WK uitgezet. Sá organiseert sinds een aantal jaren trails in Portugal. Het parcours van het WK trail is een van punt tot punt parcours van ca. 85 km met zo’n 5200 hm+. Qua zwaarte zal het vergelijkbaar zijn met het parcours van het WK trail van 2015, maar het parcours heeft een ander karakter. De meeste traillopers kennen de Alpen en Pyreneeën goed en weten wat ze daar kunnen verwachten. Dat is bij deze trail veel minder het geval. Dat kan verrassingen op gaan leveren. Net als bij het vorige WK bij de MaxiRace staat er weer een sterk deelnemersveld aan de start. In de breedte sterker dan bij een race als de UTMB. Er doen 300 traillopers en loopsters uit 40 landen mee. Dat geeft aan hoe populair het traillopen wereldwijd is. De Wereldkampioenen van 2015, Sylvain Court en Nathalie Mauclair, komen hun titel verdedigen.

Sylvian Court boekte dit jaar geen denderende resultaten, waar zijn landgenoot Ludovic Pommeret dat wel deed met o.a. de overwinning in de UTMB en MaxiRace. Pommeret heeft het parcours in Portugal verkend en lijkt een van de grote favorieten voor de overwinning. De Fransen komen met een sterke ploeg met lopers die allemaal kans maken op het podium zoals Michel Lanne die dit jaar de CCC won. Ook de Spanjaarden komen met een sterke ploeg. Kopman is Luis Alberto Hernando die dit jaar o.a. de Transvulcania en het WK Skyrunning won en vorig jaar bij het WK trail en de UTMB tweede werd. Zijn landgenoot Pau Capell won dit jaar o.a. de TDS. De Engelsman Tom Owens werd in 2015 vierde bij het WK trail en won dit jaar de technische Noorse Hamperokken Skyrace. Zijn landgenoot Andy Simonds won dit jaar o.a. de Laveredo ultratrail. De Zwitser Diego Pazos won dit jaar de Mont Blanc 80 km en de Eiger Ultra trail. De Duitser Stephan Hugenschmidt was dit jaar goed voor o.a. overwinningen in de Swiss Iron Trail 121 en Scenic trail. De Amerikanen hebben dit jaar een op het oog wat minder sterke ploeg maar de concurrentie in de VS is groot waardoor in een race waar het er om gaat Amerikanen vaak goed lopen.

Verrassingen zijn altijd mogelijk in dit sterke veld. Die verrassingen komen mogelijk van Nederlandse zijde. Kopman van de ploeg is Huub van Noorden die al veel goede resultaten neerzette de afgelopen jaren. Maar dat geldt ook voor Peter van der Zon die dit jaar de Zugspitz XL trail won en voor Tim Pleijte die in uitstekende vorm verkeert. Van Nederlandse zijde doen verder Pascal van Norden (3e Zugspitz XL trail), Arjan van Binsbergen en Dominque Pankow mee. Inzet is niet alleen individueel succes maar zeker ook een goed teamresultaat. De Belgen hebben geen ploeg. Fabien Magnee en Wim Bastiaens doen mee. Fabien werd dit jaar verdienstelijk 25e in de Mont Blanc 80 km. Wim heeft veel ervaring in zowel Ardense als Alpiene trails.

Bij de Nederlandse vrouwen doet Ragna Debats mee. Ragna woont in Spanje en draait mee in de top van de skyrunning competitie maar dan over wat kortere afstanden dan het WK trail. Hoe ze uit gaat komen op de 85 km in Portugal wordt spannend. Het Nederlandse team bestaat verder uit Susan van Duijl, Marjolein Bil en Janne Geurts. Janne woont in Engeland en is ook actief in adventure racing. Zij gaat haar debuut maken in de Nederlandse ploeg. Marjolein en Susan hebben al ervaring. Die ervaring heeft Nathalie Mauclair ook als wereldkampioene trail van 2013 en 2015. Ze won vorig jaar de UTMB. Concurrentie komt van haar landgenote Caroline Chaverot die dit jaar zeer succesvol was met louter overwinningen in o.a. de Mont Blanc 80 km, Transgrancanaria en UTMB. De Spaanse Uxue Fraile won vorig jaar de UTMF en boekte dit jaar veel podiumplekken bij grote races. Kanshebster op de titel is zeker ook de Zweedse Emilie Forsberg. Hoewel een ski-ongeluk de mooie reeks overwinningen onderbrak. Haar landgenote Mimi Kotka won dit jaar al haar races waaronder de CCC. Dit zijn maar een paar kanshebsters van een lange rij sterke vrouwen.

Het WK trail belooft een spannende wedstrijd te worden. We gaan er op Ultraned aandacht aan besteden, maar de wedstrijd is ook te volgen via MudSweatTrails en via de speciale Facebookpagina: https://www.facebook.com/ultratrailteamNL

Henri Thunnissen