Derde plaats van Ragna Debats bij IAU WK trail

Een kort verslag van het IAU WK trail in Portugal met o.a. de mooie derde plaats van Ragna Debats.

Het WK trail ging zaterdag van start met 234 deelnemers uit 37 landen. In de laatste week kwamen nog afmeldingen vanwege blessures. Maar het deelnemersveld bleef van een extreem hoog niveau, niet alleen in de top maar zeker ook in de breedte. Zo moet het natuurlijk ook zijn bij een WK maar in de eerste edities van het WK trail was dat niet zo. Er stond een WK trail waardig parcours van 85 km met ca. 5000 klimmeters voor de boeg. Het eerste deel van de trail was het snelste deel wat ook wel bleek uit de tijden op de eerste doorkomst na 15 km. Daar ging de Amerikaan Tyler Sigl aan de leiding in 1.16.11, een tempo van 12- per uur. Dat tempo ging later in de wedstrijd door de nodige technische passages behoorlijk naar beneden. Toch liep de winnaar Luis Alberto Hernando een gemiddelde van net boven de 10 per uur.

Maar we gaan het eerst over de vrouwen wedstrijd hebben. Bij de vrouwen ging in het begin Emilie Forsberg aan de leiding met de Spaanse Azara Garcia Salmones. Kort daarachter liepen Caroline Chaverot, Anne-Lise Rousset en Ragna Debats. Ragna haalde Rousset bij en toen Forsberg op 33 km uitviel lag zij derde. Die positie hield ze. Het gat met de vrouwen achter haar groeide langzaam. Het gat met de vrouwen voor haar was klein wat de strijd tot het einde spannend hield. Het was Caroline Chaverot die won in een tijd van 9.39.39 voor Azara Garcia Salmones in 9.45.01. Ragna Debats werd derde in 9.47.37. Een historisch moment voor het Nederlandse ultralopen, de eerste medaille bij een WK trail en de eerste keer dat een vrouw een medaille wint bij een WK. In 1989 won Bruno Joppen bij het WK 100 km in Parijs de zilveren medaille.

Voor de mensen die Ragna Debats niet kennen, zo stelde zij zichzelf voor op de Facebookpagina van het Nederlandse trailteam:
Hoi!! Ik ben Ragna Debats en ik kom uit Nijmegen. Ik ben opgegroeid in de Ooijpolder en via Duitsland en Engeland ben ik in Spanje beland, waar ik de bergsport heb ontdekt. Na wat lokale wedstrijden werd ik opgenomen in het Catalaanse team en sinds enige jaren neem ik deel aan nationale en internationale wedstrijden. Vorig jaar heb ik met het Nederlandse team het EK skyrunning gelopen (Val d’Isere). Dat had ik toen niet goed voorbereid en het resultaat was dan ook matig. Mijn deelname aan het WK zie ik als een mooie uitdaging om te proberen een goed resultaat neer te zetten en mijn steentje bij te dragen aan het team klassement. Met hart en ziel bereid ik me er al sinds enige tijd op voor. Verder vind ik het een eer en ben ik trots om voor Nederland te lopen en ik denk dat we als team zeker een mooie prestatie kunnen leveren.

Nou die bijzondere prestatie kwam dus! Susan van Duijl werd tweede Nederlandse in 13.07.07 voor Janne Geurts in 13.38.29. Marjolein Bil viel uit. Het Nederlandse vrouwenteam werd 9e in het landenklassement waar 24 landen aan meededen, waarvan er 16 geklasseerd werden. Frankrijk won het landenklassement voor Spanje en Groot-Britannië.

Hernando die eerder dit jaar ook Wereldkampioen werd bij het Skyrunning liep de eerste 40 km samen op met de leiders, maar liep op de lange klim naar het hoogste punt van de trail weg bij zijn achtervolgers. Net als bij het WK in Annecy was de Franse ploeg met veel sterke lopers aanwezig. Er eindigden 5 man in de top-7. Het was Luis Alberto Hernando die won in 8.20.26 voor Nicolas Martin in 8.30.05 en Sylvain Court, de kampioen van 2015, in 8.30.39. Van de Nederlandse mannen was Huub van Noorden het snelst. Huub had wat last van misselijkheid. Het was voor Noord-Portugese begrippen erg warm. Maar Huub overwon zijn problemen en eindigde als nr. 22 in 9.33.19. Tim Pleijte werd tweede Nederlander in 10.07.20. Tim had naar eigen zeggen niet helemaal zijn dag, maar liep wel beter dan bij het WK in 2015. Peter van der Zon en Pascal van Norden maakten het op het eind nog spannend wie derde Nederlander zou worden. Peter bleef Pascal nipt voor, 10.37.12 om 10.40.39. Dominique Pankow liep een tijd van 11.16.43 en Arjan van Binsbergen een tijd van 13.24.09. De Nederlandse mannenploeg werd 10e in het landenklassement waar 28 landen aan meededen, waarvan er 24 geklasseerd werden. Frankrijk werd eerste voor Spanje en verrassend Duitsland. België had maar 2 man afgevaardigd. Fabien Magnee was de snelste Belg in 12.09.05 voor Wim Bastiaens in 13.05.39.

De link naar de uitslagenlijst is: https://s3.lap2go.com/events/2016/trail-world-championships/Results_TrailWorldChampionships2016.pdf

Het was vanuit Nederlands oogpunt weer een prima IAU WK trail. Volgend jaar is het IAU WK trail op 10 juni in het Italiaanse Bada Prataglia. Voor 2018 is er nog geen datum, maar wel een wedstrijd. Het wordt het WK aan de trails in het Spaanse Penyagolosa gekoppeld.

Henri Thunnissen