4 marathonweekends van Paul van Hiel

Paul van Hiel organiseert dit jaar 4 marathonweekends. De marathons kunnen ook los worden gelopen.

De wedstrijdkalender voor België met ultralopen is de laatste tijd goed gevuld, het overzicht van de ultralopen is net op Ultraned gezet. De marathon kalender in België blijft echter behoorlijk achter bij de buurlanden. In die landen worden er naast de grote (stads)marathons ook veel kleinschalige marathons georganiseerd. In Duitsland heb je veel kleinschalige marathons vaak georganiseerd door de leden van de 100 Marathon Club van Duitsland. Een voorbeeld zijn de Süchtelner Höhen marathons van Pedro Cavaleiro in Viersen, net over de grens bij Venlo. Nederland kent een stortvloed aan marathons, waarbij DFW dit jaar verantwoordelijk is voor zo’n 30-40 marathons. De opzet van DFW is simpel. Een leuk rondje uitzetten met bij de start een verzorgingspost en een tijdsklok. Een website en een uitslag. Alles wat een marathonloper nodig heeft. Daarbij organiseert DFW regelmatig een weekend met 2 marathons of een marathon op een doordeweekse dag.

Paul van Hiel kennen we als een actief marathon- en ultraloper. Paul liep al veel kleinschalige marathons waaronder die van DFW en Pedro Cavaleiro. Hij deed hier inspiratie op om zelf wat te gaan organiseren. En Paul pakt meteen goed uit, want hij gaat dit jaar vanaf zijn woonplaats een 4-tal marathonweekends organiseren, de 4 Seizoenen van Zétrud-Lumay. De marathons zijn los te lopen of als dubbeldekker. De data zijn:

Winter: 18 en 19 februari
Lente: 29 en 30 april
Zomer: 22 en 23 juli
Herfst: 11 en 12 november

Het zijn kleinschalige marathons met maximaal 20 deelnemers. De eerste marathon was al snel volgeboekt, voor de tweede marathon zijn nog enkele plekken vrij. De inschrijfkosten liggen met 10 euro laag.

Paul van Hiel heeft een ronde van ruim 7 km uitgezet met een paar honderd meter asfalt en klinkers. Verder veel onverharde wegen en mooie smalle paadjes. Heb je trailschoenen dan is dat een betere keuze dan je wegschoenen. Per ronde kan je rekenen op 95 hoogtemeters. De ronde kan per seizoen licht wijzigen. De tijdslimiet van de marathons is ruim met 8 uur. Na elke ronde is er een ruime bevoorrading, de tijdsklok staat aan de bevoorrading en bij doorkomst zet de deelnemer een streepje achter zijn naam en op het einde zijn eindtijd. Voor de deelnemers die tijdens eenzelfde jaar in elk seizoen deelgenomen hebben is er een apart klassement en prijs. Na afloop krijgt iedereen nog wat te drinken om de marathon gezellig af te sluiten.

Zétrud-Lumay ligt ten zuiden van Hoegaarden net over de grens van Vlaanderen/Wallonië. In Wallonië is het Zétrud-Lumay, waar het plaatsje in Vlaanderen Zittert-Lummen heet. Zétrud-Lumay ligt een uurtje van Antwerpen en 2 uur van Utrecht.

De organisatie van de 4 marathon weekends is een mooi initiatief van Paul van Hiel, die hierbij wordt ondersteund door Deborah Lyneel. Voor alle info over de marathons en inschrijving zie de nieuwe website: http://de4vanzetrudlumay.be/index.html

Henri Thunnissen