Mooie tijden in Rotterdam

Ondanks het toch wel warme weer werd er goed gelopen in een geslaagde editie van de marathon van Rotterdam. Met link naar de uitslagen.

De marathon van Rotterdam trof het niet met het weer met veruit de warmste dag van de week. Leuk voor de toeschouwers, minder leuk voor de deelnemers. Zeker voor degenen die voor een optimale prestatie gingen. Met een start om 10 uur viel het voor de snelste deelnemers nog wel mee, maar de tijden liepen in het tweede deel bij de meesten toch aardig op. Zowel bij de mannen als de vrouwen stond er een kwalitatief goed deelnemersveld aan de start. De echte toplopers komen niet meer naar een relatief kleine marathon als die van Rotterdam. Die worden voor veel geld ‘ingekocht’ door de grote marathons.

Hoewel de echte toppers ontbraken, stonden er toch 3 man aan de start met een PR van in de 2.05 plus een paar mannen met die potentie. Het doel was een marathon in de 2.05, wat mede door het relatief warme weer net niet lukte. Het was de Keniaan Marius Kimutai die won in een tijd van 2.06.04. Hij liep zijn marathon met een negatieve split. Dicht achter hem finishte zijn landgenoten Lawrence Cherono en Laban Korir als nummers 2 en 3 in respectievelijk 2.06.21 en 2.06.25.

Abdi Nageeye werd beste Nederlander in 2.09.34 waarmee hij 9e werd. Abdi is nu de snelste Nederlander ooit in de marathon van Rotterdam en staat 3e op de Nederlandse ranglijst achter Kamiel Maasse (2.08.21) en Gerard Nijboer (2.09.01). Michel Butter werd 13e in precies 2.11.00, waar eerst 2.10.59 als tijd werd gegeven. Michel liep een goede marathon maar moest laat in de wedstrijd lossen bij de Belg Koen Naert die op 2.10.16 uitkwam. Khalid Choukoud stapte na anderhalf uur uit. Hij had last van een blaar en moest de groep met Butter en Naert laten gaan. Hij probeerde het nog even maar besloot uit te stappen omdat een marathon in 2.12/2.13 voor hem geen zin had.

Een opvallende finisher was de winnaar in de M35 categorie. Dat was de Fransman David Duquesnoy in een tijd van 2.18.22. David deed vorig jaar mee aan de RUN waar hij uitviel. Bij het Frans kampioenschap op de 100 km nam hij revanche door daar te winnen, waarmee hij Frans Kampioen werd.

Ook bij de vrouwen stonden er dit jaar een paar sterke loopsters aan de start. Dat zorgde voor een strijd die lang spannend bleef en voor goede eindtijden. De Ethiopische Meskerem Asefa won in een mooie tijd van 2.24.18 voor Eunice Chumba uit Bahrein in 2.24.27 en Lucy Karimi uit Kenia in 2.25.17. Ruth van der Meijden liep een uitstekende marathon in 2.31.15, een dik PR. Ruth werd hiermee 5e in het algemeen klassement.

Op het moment dat ik dit stukje plaats zijn alleen de eerste 100 finishers bekend. Later komt de hele uitslag op de website. De ervaring leert dat de organisatie hier meestal snel in is. De marathon van Rotterdam heeft een prima organisatie, wat de reden is dat de deelnemers elk jaar graag weer terugkomen. Door het mooie weer stond er veel publiek langs de kant en was de sfeer uitstekend.
De link naar de uitslagen is: http://www.nnmarathonrotterdam.nl/editie-2017/uitslagen/

Henri Thunnissen