Berlijn Marathon 2017 met link naar uitslagen

Geen wereldrecord maar wel snelle tijden in Berlijn. Knappe prestaties van Willem van Schuerbeeck, Kim Dillen (PR), Paul Zwama (PR) en Stijn de Vulder. Met link naar de uitslagen.

Bij de marathon van Berlijn stond er zoals altijd een sterk deelnemersveld aan de start. Waarbij dit jaar bij de mannen de 3 toplopers van de afgelopen jaren Eliud Kipchoge, Wilson Kipsang en Kenenisa Bekele een strijd gingen leveren in een poging om het wereldrecord van Kimetto van 2.02.57 te verbeteren. Kipchoge had de hazen de opdracht gegeven om in een vlak schema naar een tussentijd op de halve marathon van 1.00.45 te lopen. In de wedstrijd liep het anders. De eerste 4 km gingen nog mooi op schema, maar daarna liepen de kilometertijden teveel op voor die 1.00.45 halverwege. De omstandigheden waren natuurlijk niet optimaal, met regen en natte wegen. Vincent Kipruto en debutant Guyo Adola gingen mee met het trio favorieten. Een doorkomsttijd van 29.04 op de 10 km blijft toch bijzonder net als de doorkomst halverwege in 1.01.29. Niet zo hard als gewenst maar met een goede tweede helft lagen er toen nog kansen op een tijd van onder het wereldrecord.

Verrassend was dat Kenenisa Bekele op 24 km uit de kopgroep viel en later stopte. Vincent Kipruto loste op 29 km als volgende. Met de laatste haas stopte ook Wilson Kipsang de strijd op 30 km. Toch verrassend dat debutant Guye Adola toen samen met Eliud Kipchoge op kop liep. Nog verrassender was dat hij op 35 km op avontuur ging en Kipchoge achter zich liet. Het gat bleef echter klein en Kipchoge kon kort voor de 40 km weer aansluiten. Hij pakte zijn verzorging om daarna op anderhalve kilometer voor het einde een versnelling te plaatsen. Kipchoge sloeg een gaatje en won onbedreigd in een scherpe tijd van 2.03.32. Guy Adola werd de snelste marathon debutant ooit in een tijd van 2.03.46. Vincent Kipruto werd nog achterhaald en eindigde op de vijfde plek. Het was Mosinet Geremew die derde werd in een tijd van 2.06.12. Willem van Schuerbeeck werd beste Belg op een knappe 18e plaats in 2.15.32. Paul Zwama werd beste Nederlander in een tijd van 2.18.19 in een heel dik PR. Stijn de Vulder was ook snel met een tijd van 2.20.06.

Bij de vrouwen was er Nederlands succes met Kim Dillen die 10e werd in een tijd van 2.33.24. Ze verbeterde daarmee haar PR met 3 minuten. Daarmee eindigde ze wel op respectabele afstand van de kop in de wedstrijd. Het was Gladys Cherono die won in 2.20.23, voor Ruti Aga in 2.20.41 en Valery Aiyabei in 2.20.53. Ook bij de vrouwen dus mooie tijden.

De resultaten zijn te vinden onder de link: http://results.scc-events.com/2017/?lang=EN&pid=start Er kan ook op land gezocht worden, waarmee er een snel overzicht is van de gefinishte Belgische en Nederlandse lopers en loopster. Er deden veel Belgen en Nederlanders mee en er is door menigeen een goede tijd gelopen op het snelle parcours in Berlijn.

Snelste ultraloper in het marathon gezelschap was Paul Marteletti die 24e werd in 2.17.10. Op het WK 100 km van 2014 in Doha werd Marteletti 19e in 7.09.

Wat opviel bij de marathon was dat de voertuigen uitgerust met grote tijdsklokken niet altijd genoeg afstand hielden. Bij een stadsmarathon van het kaliber van die van Berlijn zou je mogen verwachten dat daar beter op gelet wordt. Voor de rest was de marathon van Berlijn ook dit jaar weer goed georganiseerd. Één groot loopfeest met 43.000 deelnemers, van wie er ruim 39.000 de finish haalden.

Henri Thunnissen