Spartathlon van start, update doorkomst 19,5 km

Alle Belgen en Nederlanders plus aanverwanten zijn van start gegaan. Met link naar de live trackers van Legends Tracking en een leuke serie foto’s van voor de start. Update: met doorkomst op 19,5 km.

{b}Van start{eb}
Om 6 uur Belgisch-Nederlandse tijd is de Spartathlon van start gegaan. De Belgische, Nederlandse en aanverwante deelnemers zijn te volgen via de trackers van Legends Trails: http://spartathlon.legendstracking.com/# Filippos Chatzmichail loopt zonder tracker. Dat geldt ook voor Frank van der Gulik die wel van start is gegaan, maar mij eerder heeft laten weten er voor te kiezen om zonder tracker te lopen. Stefaan D’Espallier heeft waarschijnlijk dezelfde keuze gemaakt want hij is van de 100 deelnemers van wie de starttijd is gemeten. Omdat er maar van 100 deelnemers de starttijd is gemeten zal op de volgende passage op 19,5 km pas duidelijk worden wie er allemaal in de race zijn. Die passages zijn te vinden via de website van de organisatie: http://www.spartathlon.gr/en/live-data-en.html

{b}Foto’s en video’s{eb}
Er is een live fotoservice waarbij er veel leuke foto’s zijn genomen van voor de start. De hele wedstrijd door worden er foto’s genomen. De link: https://www.flickr.com/photos/spartathlon/albums/72157689580346605/page1 Er is ook live streaming, maar dan beperkt tot een aantal momenten. Het volgende moment is de passage bij Hellas Can de grote post op 80 km tussen 13.00-14.30 uur Griekse tijd: https://beta.vidblee.com/spartathlon.htm

{b}Doorkomst 19,5 km{eb}
Bij het 19,5 km punt kwam Aleksander Sorokin met grote voorsprong als eerste langs in 1.23. Sorokin staat bekend om zijn snelle start. Het loopt zelden goed af, waar de ervaring bij een loop als de Spartathlon leert dat een goede verdeling van je krachten belangrijk is. Sorokin heeft genoeg kwaliteit in huis om zijn voorsprong nog lang vast te houden en om hoog te eindigen in het klassement. Op 8 minuten achterstand lopen Jan Duk en Ivan Zaborskiy die niet tot de kanshebbers voor een top-tien notering horen. De meeste favorieten lopen op een achterstand van tussen de 13 en 18 minuten. Het is nog te vroeg om iets zinnigs te zeggen. De Japanner Yutaka Fukada is niet van start gegaan, net zo min als Brenda Guajardo-Carawan bij de vrouwen. Alle andere op voorhand favorieten mannen en vrouwen zijn wel gestart. Bij de vrouwen liggen Tereza Gecova, Noora Honkola en Stine Rex dicht bij elkaar aan kop in een tijd van 1.42. Patrycja Bereznowska, Zsuzsanna Marasz, Antje Krause en Szilvia Lubics lopen daar 3-4 minuten achter. Aleksandra Niwinska is wat rustiger gestart met 7 minuten achterstand op de koploopster. Maar het is nog heel vroeg in de wedstrijd. Het kan nog alle kanten uit.

Alle Belgen, Nederlanders en aanverwanten kwamen op tijd langs. Frank van der Gulik kwam als laatste Nederlander door in 2.07. De tactiek van Frank is om in dat eerste stuk niet teveel krachten te verspelen en maar een kleine marge op de limieten te nemen. Later in de wedstrijd worden de limieten ruimer en kan Frank zijn sterke punt uitspelen. Frank is een van de betere snelwandelaars in Nederland. Voor het eerste deel heeft hij ook getraind op langzaam hardlopen.

Henri Thunnissen