UltraSteinhart666 – 12 november 2017

Henk Harenberg: “Als beloning ontvangen we idem als in mijn vorige deelname een baksteen. Nog even dan kan er een tuinhuisje op Madurodam in m’n tuin gebouwd worden. Toch kan een gouden tip er een cactus op te zetten een optie zijn.”

Vandaag wordt door de organisatie voor de vierde keer een ultra-afstand van 56 kilometer georganiseerd. De overige afstanden zijn 14 en 28 km en de marathon. Inderdaad vier rondes. Mocht je willen switchen van afstand tijdens de wedstrijd dan is dit mogelijk. Na acht marathons gedurende de laatste acht weken is mijn plan vandaag 56 kilometer te lopen. Totaal 666 hoogtemeters.

Totaal hebben circa 100 lopers zich voor ingeschreven voor de langste afstand en nog eens circa 100 op de marathon. Of alle voorinschrijvers zijn gestart of ze zijn geswitcht naar een andere afstand is me niet bekend maar by far zijn er geen honderd gefinisht op de 56 kilometer.

Voor aanvang twijfel of ik met een running jas en handschoenen dien te lopen. Er is kans op regen, wind en hagel. Ik trek het niet aan. Een goede beslissing omdat het nagenoeg droog is gebleven.

09:30 uur is de start. Mijn plan is in circa zes uur en twintig minuten te finishen. Nadat gisteren de Nederlandse ultraloper met de meeste 200+ op een 24 uur me thuis advies gaf om niet te snel te starten en in de laatste ronde ‘toe te slaan’, heb ik dit wijze advies opgevolgd.

Zoals bij die vorige wedstrijden gedurende de laatste tijd vliegen de lopers me voorbij. Laat maar gaan. Doordat het nogal fris is, is de behoefte te urineren er constant. De eerste ronde beperk ik het tot 1 keer maar in de tweede ronde welgeteld 3,5 keer. Waarom een 1/2? Omdat bij 1 pisstop achter de heg op een paar meter toeschouwers staan die ik voor de stop niet gezien had. Scheisse en nu voelt het of ik mega aan het zweten ben in mijn lange tight …

Voor wat betreft de ronde. Deze is grotendeels in het bos. Goed begaanbare bospaden (af en toe een beetje glibberig maar dat mag de pret niet drukken) met af en toe asfalt. Het is absoluut geen trail maar ein Landschafslauf. In de ronde zit 1 stevige klim. De rest valt wel mee waardoor ik, in tegenstelling tot redelijk wat anderen, overal kan blijven hardlopen of iets wat er op lijkt. De kilometers vliegen gevoelsmatig voorbij.

In 2012 liep ik hier de marathon. Wat ik me nog herinner is dat alle kilometers werden aangegeven. Vond het een beetje too much. Deze keer geven ze elke twee kilometer aan. Een verbetering vind ik.

Het loopt vandaag helemaal naar tevredenheid. Wat vandaag ook super is, is de drank die we krijgen bij de verzorgingsposten. Lekkere thee en prima water. Waarom lekker en prima? Het is niet koud maar ze hebben het verwarmd. Elke post kijk ik uit naar de thee.

De derde ronde begin ik met een inhaalslag of wat er voor door mag gaan. Zonder te overdrijven passeer ik nu redelijk wat lopers. Of het marathonlopers of 56 km-lopers zijn? Geen flauw idee. De vierde ronde is gevoelsmatig te kort. Ik haal er wederom een aantal in. Echter circa vijf tot tien lopers zijn diehards. Ze willen blijkbaar niet ingehaald worden. Hoe dichter ik bij de finish kom, des te meer geniet ik en zeg in mezelf ‘jammer dat het niet nog een ronde is, dan had ik ze nog kunnen ‘pakken”.

Niet moe en voldaan finish ik. Als beloning ontvangen we idem als in mijn vorige deelname een baksteen. Nog even dan kan er een tuinhuisje op Madurodam in m’n tuin gebouwd worden. Toch kan een gouden tip er een cactus op te zetten een optie zijn.

En wat betreft mijn eindtijd en tussentijden:

1e ronde: 01:30:19;
2e ronde: 01.31:28;
3e ronde: 01:29:24 en
4e ronde: 01:30:18

Eindtijd: 06:01:29

‘Helaas’ niet de geplande eindtijd van 06:20:00

Wat geweldig is dat Marco Groot tweede is geworden in een eindtijd van 04:33:29. Niet dat ik hem ken maar vind het een prima prestatie.

En mogen er geen gekke dingen gebeuren deze week, dan moet mijn doel die 200 lukken mits 100 marathon club deze finish accordeert maar dat kan in mijn perceptie niet een issue zijn.

Sportieve groet,

Henk Harenberg