SallandTrail2019

Verslag van organisator Bertus van Elburg

{b}Plotseling werd het nog een heroïsche tocht!{eb}
Met argusogen kijken we in de laatste week vóór de SallandTrail naar de weerberichten. Het was voornamelijk bewolking, regen wind en een graadje of 8-9 dat verwacht werd voor zaterdag 9 maart. Nu weten we van de afgelopen jaren wel dat dat op de dag van de SallandTrail nog best mee kan vallen. Vorig jaar werd er hier een weekje voor de SallandTrail nog geschaatst op de Boksloot langs een deel van het parcours. De zaterdag daarna was het fantastisch mooi weer en klom de temperatuur onder invloed van het zonnetje op naar 15 graden Celsius!

Dus…het kon voor deze editie ook nog best goedkomen toch? En dat ging ook de goede kant op vrijdags! Op de MTB de route uitgezet met bordjes en oranje linten en toen was het heerlijk weer. Dat zou de dag erna ook nog wel goed komen toch?

Ja, dat kwam het ook wel, althans, voor alle 25 km. lopers was er geen vuiltje aan de lucht. Tot een uur of één – half twee was het droog en om te lopen perfect weer! Er werden dan ook mooie tijden gelopen:

{b}Snelste dames op de 25 km. SallandTrail2019 {eb}
1. Sarah-Lynn Reuver 1:55:32
2. Henrieke Krommendijk 2:05:24
3. Vanessa Lorkeers 2:06:15

{b}Snelste heren op de 25 km. SallandTrail2019{eb}
1. Rutger Op den Dries 1:36:31
2. Mark Saathof 1:40:35
3. Frank Meijer 1:41:15

De snelste lopers van de 50 km. hebben niet heel veel last gehad van de regen, en de ècht harde wind later op de middag, maar… ook de nummer twee en drie bij de dames kwamen met een nat pak over de finish! Snelste dame Bonnie van Wilgenburg was een half uur sneller dan nummer twee en nummer drie. Zo groot was het gat niet bij de heren op de 50 km. maar Martijn Klasse had een stevig gat geslagen naar zijn achtervolgers: de drie snelste heren op de 50 km. waren net ‘voor de bui binnen’

{b}Snelste dames op de 50 km. SallandTrail2019{eb}
1. Bonnie Van Wilgenburg 4:16:19
2. Olga Maas 4:47:44
3. Sonja Idzerda 4:48:53

{b}Snelste heren op de 50 km. SallandTrail{eb}
1. Martijn Klaasse 3:36:10
2. Daan Nieuwenhuis 3:53:34
3. Pim Molenaar 3:58:23

De drie snelste heren op de 50 km. waren net ‘voor de bui binnen’

Het begon na half twee behoorlijk te waaien en er vlogen stevige regenvlagen over het finishterrein; een paar keer zelfs een hagelbuitje tussendoor. Het werd wat grimmiger ook en de deelnemers die vanaf dat tijdstip over de finish kwamen, bleven niet erg lang buiten hangen, maar zochten de bescherming en het warme water van zwembad Het Ravijn op… en terecht! De minder snelle 50km. lopers kregen het nu zwaarder te verduren, maar goed, die liepen ondertussen allemaal midden in de bossen. Zo ver waren de ultralopers van de 50Mijl nog niet!! Althans…de meesten nog lang niet

De achterste lopers van de 50 km. werden ondertussen ingehaald door de allersterkste ultralopers. Lange tijd liepen daar bij de mannen Wouter Berghuijs en Søren Rasmussen samen vooraan. Helaas moest Wouter op een gegeven moment opgeven en liep de sterke Deen in z’n eentje de mooie kilometers over de Lemelerberg. Ook toen al met behoorlijk sterke wind op de hoogste delen!

Wat verder achter Søren liep Maarten Schreuder, die echter geen rechtstreekse bedreiging voor de Deen kon vormen. Op de derde plek liep de nummer twee van vorig jaar: Mike Bongaerts. Vorig jaar werd hem de overwinning nèt op de finishlijn afgesnoept door Rasmussen. Een dergelijke eindsprint zou er vandaag niet inzitten.

En de dames?? Nou… nog vóór Mike Bongaerts liep Irene Kinnegim oersterk op de derde plek van het hele ultraveld! Wat een fantastische 50Mijl SallandTrail liep Irene! Ver… heel ver voor de dames op de tweede en derde plek. De uitslag bij de dames:

{b}Snelste dames op de 50Mijl SallandTrail2019{eb}
1. Irene Kinnegim 6:31:27 (Derde plaats overall!)
2. Indra Muizniece 8:31:55
3. Kirsten Jochems 8:46:10

Snelste loper en voor de tweede maal winnaar van de langste afstand -nu met duidelijke voorsprong op de nummer twee – Søren Rasmussen uit Viborg Denemarken. Met een tijd van 6:19:02 over het hier en daar toch pittige parcours, met ca. 1.000 hoogtemeters maakte hij het verschil vandaag op de Sallandse Heuvelrug.

{b}Snelste heren op de 50Mijl SallandTrail2019{eb}
1. Søren Rasmussen 6:19:07 (vorig jaar 6:13:57 over 75 km)
2. Maarten Schreuder 6:30:35
3. Mike Bongaerts 6:42:43

Achter deze snelle mannen en snelle dame waren nog vele lopers en loopsters onderweg. Bij de ‘cutoff’ na 8 uur op 64 km. moesten meerdere lopers de wedstrijd verlaten en werden vlot met speciale SallandTrail Taxi’s naar de finish gereden. Was perfect geregeld, zodat niemand lang hoefde te wachten. Op het start/finishterrein hingen de vrijwilligers ondertussen af en toe aan de buizen van de tenten en vloog de finishpoort met donderend geraas van z’n kabels en grondpennen… een enorme scheur aan de zijkant betekende het definitieve einde van de poort helaas. De deelnemers die na de 64 km. post wèl door mochten kregen nu dus ook de volle laag! Stormachtige wind, hevige windvlagen, regen en hagel vroegen op[ de open stukken heel veel van de deelnemers! Enkelen die zich vooraf niet op deze omstandigheden hadden voorbereid qua kledingkeuze, kwamen aardig in het nauw! Onderkoeling lag op de loer, maar gelukkig hoefde niemand om die reden worden afgevoerd. Eén voor één kwamen ze nu binnen.. afgepeigerd, nat en soms uitgeput en uiterst vermoeid. De verhalen over hoe vreselijk het af en toe was onderweg kwamen al snel los.

De 50MijlSallandTrail beleefde een prachtige primeur, met fantastische winnaars, maar vooral ook heroïsche momenten voor de minder snelle ultralopers die het in de laatste uren van hun 50Mijl enorm voor de kiezen hebben gekregen!

{b}Overige uitslagen:{eb}
http://www.mijninschrijving.nl/participantResults/listParticipantResults/391

Bertus van Elburg